Nem tudta átlépni története legnagyobb győzelme küszöbét a magyar férfi tenisz

2021. november 27. 19:51

Hiába jutatta Piros Zsombor hatalmas győzelme előnyhöz a magyar Davis-kupa válogatottat Ausztrália ellen, Fucsovics Márton és a Piros–Marozsán páros is döntő szettes vereséget szenvedett. Így továbbra sincs győztes párharcunk a tenisznemzetek csúcsligájában, a Világcsoportban.

2021. november 27. 19:51
null
Balázs Boldizsár

Magyarország csapata sosem nyert párharcot a Davis-kupa Világcsoportjában, azaz a világ tizenhat legjobb tenisznemzete között. A legjobb tizenhat között nem is fog, hacsak jobbra nem fordul a százhúsz éves sorozat sorsa, ugyanis három éve felszámolták a klasszikus lebonyolítási rendet. Újólag huszonnégy nemzet alkotja a legfelső társaságot, ebből tizennyolc játszhat a másfél hét alatt lezavart főeseményen.

Ide, a Davis-kupa döntő csoportkörébe jutottunk ki 2020 márciusában a belgák debreceni legyőzésével. A Világcsoport tizenhat csapata, és az új rendszer tizennyolc csapata (hat hármas csoport) elég közeli számok ahhoz, hogy egymásnak megfeleltethetők legyenek: a mai, Ausztrália elleni első csoportmeccs az a szint, ahol a sorozathoz csatlakozásunk óta eltelt kilencvenhét év során egyáltalán háromszor próbálkozhatott a magyar férfi tenisz, és ahol párharcot még sosem nyert.

Negyedszerre nagyon közel voltunk hozzá. A délelőtt kezdődő párharc első meccsén Piros Zsombor élete legnagyobb győzelme után elég lett volna a legjobbunk, Fucsovics Márton egyes meccse és az azt követő páros közül egyet elhozni, hogy legyőzzük a Lleyton Hewitt edzette ausztrálokat, világ egyik legjelentősebb tenisznemzetét.

Piros Zsombor, miután legyőzte az ausztrál Millmant a Davis-kupa párharc első meccsén. <br>Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco
Piros Zsombor, miután legyőzte az ausztrál Millmant a Davis-kupa párharc első meccsén.
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Míg Piros Zsombor élete formájában egy papíron szinte nyerhetetlen – azaz csak a Davis-kupában nyerhető – meccsen tudott győzni egy nála 210 hellyel előrébb rangsorolt játékos ellen, addig Fucsovics Mártonnak az élete legnagyobb eredményét hozó szezon végén ugyan, de kissé fáradtan kellett volna leütnie a történelmi esélyt Alex De Minaur ellen, akinél magasabban rangsoroltakat kilenc alkalommal vert meg, csak idén.

Marci a meccs első játékában elvesztette az adogatását, ezt azonban a szett közepén egy majdnem húsz perces fogadójátékban visszavette. Egy brékcsere után Fucsovics tiebrék előtti utolsó adogatását is elvette a villámléptű De Minaur, több mint egy óra játékkal, 7-5-tel került előnybe.

Pirosékkal kontrasztban, a két csapat magasabban rangsorolt egyesjátékosainak összecsapásán látszott a hosszú szezon végi fásultság. Az ütések súlya visszaadta a felek ranglistás helyeit, a pontosság és az ötletgazdagság viszont nem ilyen lesz mondjuk másfél hónap múlva, az új szezon első nagy versenyén, az Ausztrál Openen.

Ez a második játszmára sem változott, Fucsovics adogatása viszont feljavult, és csak egy játékban nem jutott el bréklabdáig. Kettőt ki is használt, 6-2-vel egyenlített.

A szövetségi kapitány, Köves Gábor és Fucsovics Márton térfélcserénél. <br> Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco
A szövetségi kapitány, Köves Gábor és Fucsovics Márton térfélcserénél.
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco
A döntő szett őrült nagy csatát, és sokszor nagy teniszt is hozott. Korai brékváltás után a szett közepén De Minaur hárított két bréklabdát, 5-5-nél pedig elvette a hirtelen hibázni kezdő Fucsovics adogatását, és a meccsért szerválhatott. Ami itt jött – negyed órás játék, egy hárított meccslabda után négy hárított bréklabdával – az adhat némi hitet, hogy az új formátumú Davis-kupában is lesznek a régihez hasonló élmények. Mind De Minaur, mind Marci a legjobbját hozta. Marci nyerőket szórt, vagy fel sem pattanó fonák nyesésekkel készítette ki a mindent elérő ausztrált. A gyalogkakukk De Minaur lehetetlen gyors mozdulattal szedett le egy labdát a hálónál, vagy éppen bréklabdánál futott be, és ütött el egyenesbe egy olyan hosszan kitett Fucsovics-röptét, amiért rajta kívül senki el sem indult volna. Felváltott harci üvöltéseik töltötték be az egy hete világbajnoki döntőnek helyt adó csarnokot.

Marci végül az ötödik visszabréklabdával rövidítésre mentette a meccset. Ahol hibázni kezdett, majd lábát fájlalta. Ellenállást nem tudott már kifejteni a döntő szett tiebrékben, az ausztrálok kiegyenlítettek.

Fucsovics nem tudott kiállni a Davis-kupában első meccsét játszó Marozsán Fábián társaként a párharcot eldöntő párosmeccsre, a nap hőse, Piros Zsombor helyettesítette. Az ausztrálok a párosspecialista, olimpiai érmes és Grand Slam-győztes John Peersszel és a sem-nem-hal-sem-nem-hús, mostanában inkább egyesező Alex Bolttal, két friss emberrel játszottak.

A kényszerszülte párosunk (zavartalan esetben Fucsovics Marci és Balázs Attila játszanak) az egész meccs során fogadóként egyenlőig sem jutott el; az első szettet egy brék el is döntötte. A másodikból kihozták a legtöbbet. Tiebrékig vitték a játszmát, majd, elsősorban az újonc Marozsán fogadásainak köszönhetően, egy végletekig kiélezett rövidítésben egyenlítettek ki, két meccslabdát is hárítva. A srácok lelkesedése átragadhatott a nézőre, pillanatokig el lehetett hinni, hogy újabb Davis-kupa–csoda készülhet, de a harmadik szettben sem sikerült kettőnél több labdát nyerni egy fogadógémben, így az egy ausztrál brék a meccset és a párharcot is jelentette.

Noha kínzóan közel (Fucsovics egyetlen apró fogadójátékra!) kerültünk az első győzelemhez az elitben, érdemes a vereséget is helyén kezelni. Az egész bolygón tömegek által rajongott sportág legjobbjai közé ritkán kerülünk be; a részvételnek egy foci-EB–, vagy hoki-vb–szerepléssel egy polcon a helye. 

Holnap reggel 10 órától, Horvátország ellen Magyarország mindössze ötödik lehetősége következik, hogy párharcot nyerjen a teniszvilág szeme előtt.

Nyitókép: Piros Zsombor és Marozsán Fábián. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ugorka
2021. november 29. 13:24
Azért szép volt fiúk!
DrPepper
2021. november 28. 20:22
A második meccsen sikeresen lábon lőttük magunkat. Fucsovics nemcsak elvesztette a meccset, de a maratoni küzdelemben az erejével is elkészült, le is sérült, így a párost már vállalni sem tudta, ami vele nyerhető lett volna, de nélküle azt is elvesztettük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!