Késely Ajna első magyar úszónőként 16 perc alatt teljesítette az 1500 gyorsot rövid pályán az országos bajnokságon

2021. november 15. 02:38

Késely Ajna szenzációs országos csúccsal nyert 1500 gyorson a kaposvári rövid pályás országos bajnokság zárónapján, a magyar úszónők közül először úszott 16 perc alatt ebben a versenyszámban. Sztankovics Anna szintén országos rekorddal győzött 50 mellen, míg Németh Nándor megint három aranyérmet szerzett. Rasovszky Kristóf pedig 100-tól 1500-ig minden távon a dobogóra állt az ob-n.

2021. november 15. 02:38
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, kiváló teljesítményt nyújtottak az úszók az első három napon a rövid pályás úszó országos bajnokságon Kaposvárott, s vasárnap is remekeltek.

Nagyszerűen indult a zárónap,

1500 gyorson Késely Ajna hatalmas országos csúccsal (15:55.69) győzött, s ezzel első magyar úszónőként teljesített rövid pályán 16 perc alatti időt – az előző rekord 16:04.13 volt.

Elképesztő teljesítményt nyújtott a 20 éves Késely, aki hivatalosan még a Kőbánya SC versenyzője, s csak 2022. januártól lesz a BVSC sportolója, viszont szeptember óta a zuglóiaknál készül új edzőjével, Bernek Péterrel. Előtte Késely közel kilenc évig Turi György mesteredzővel dolgozott együtt a kőbányai klubnál, akinek irányításával többek között felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmet, valamint három ifjúsági olimpiai bajnoki és junior világ- és Európa-bajnoki címet is nyert. Mint írtuk, Turi Györgyöt egyre több korábbi tanítványa bírálja a tréner edzési módszerei miatt, s a szakember önként felfüggesztette tevékenységét, mint a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) szakmai alelnöke, valamint az edzőbizottság elnöke.

Késely Ajna bravúros, 16 perc alatti országos csúccsal győzött 1500 gyorson a rövid pályás úszó országos bajnokságon. MTIKovács Tamás Archív
Késely Ajna bravúros, 16 perc alatti országos csúccsal győzött 1500 gyorson a rövid pályás úszó országos bajnokságon. MTIKovács Tamás Archív

„Nyolcszáznál kicsit megijedtem attól, hogy ez egy picit erős tempó, és hogy nem fogom bírni a végét. Nagyon meg akartam mutatni, hogy új országos csúcsot tudok úszni, ezzel is bizonyítva azt, hogy (Bernek) Petivel jó úton járunk. Szeretném, ha tisztelnék őt, ezért én mindent megteszek a vízben. A közel két hónapos közös munka során Peti nagyon rendbe rakott mentálisan, ez a győzelem és a rekord ennek köszönhető” – értékelt Késely a MÚSZ hivatalos oldalán.

Sztankovics Anna pedig 50 méter mellen úszott országos rekordot (30.41) a szám előfutamában, míg a délutáni döntőben is győzött hat századdal elmaradva az délelőtt nyújtott legjobb idejétől.

„Nagyon örülök ennek, főleg úgy, hogy az elmúlt időben nem sokat tudtam készülni. Egész verseny alatt jól úsztam, a gyorsúszó számok is kiválóan mentek, ez is kellett ahhoz, hogy nyerjek, és délelőtt országos csúcsot ússzak. A reggeli és a mostani úszásom sem volt tökéletes, kicsit csúsztam a falra, ennek ellenére nagyon boldog vagyok!” – mondta Sztankovics Anna a Magyar Úszószövetség honlapján.

A Délzalai Vízmű SE sportolója Varga Dominika a pénteken 50 pillangón szerzett aranyérme – törött szemüveggel úszta végig azt a futamot – után a 100 méteres távon is nyert Jakabos Zsuzsanna előtt.

„Ötvenen jobban számítottam az aranyra, mint százon. Azt gondolom, itt szorosabb volt a mezőny, mint ötvenen, hiszen reggel egy másodpercen belül voltunk nyolcan... Bármi megtörténhetett volna ebben a döntőben, úgy álltam neki, hogy itt az fog nyerni, aki a legjobban koncentrál a számra. Sprinterhez méltóan erősen elkezdtem, az előnyöm pedig kitartott. Nagyon örülök ennek az aranynak!” – fejtette ki Varga a MÚSZ hivatalos oldalán.

Női 50 háton pedig Komoróczy Lora nyert, s ezzel a Bálint Úszó Sportegyesület 15 éves versenyzője a törökbálinti klub első országos bajnoki címét szerezte.

A női 200 gyors döntője pedig hatalmas küzdelmet hozott, ahol a 15 éves szegedi úszó Pádár Nikolett óriási hajrával győzött, s előzte meg a körülbelül 197 méteren át vezető Gyurinovics Fannit, aki ragyogóan teljesített az ob-n.

Az olimpiai ezüstérmes nyílt vízi úszó Rasovszky Kristóf a versenymedencében is bravúros teljesítményt nyújt. Magyar Úszószövetség.
Az olimpiai ezüstérmes nyílt vízi úszó Rasovszky Kristóf a versenymedencében is bravúros teljesítményt nyújt. Magyar Úszószövetség.

A férfiaknál az 50 mell fináléját a hódmezővásárhelyi Gál Olivér nyerte meg, 38 századdal hamarabb csapott a célba a 100 és 200 mellen diadalmaskodó Horváth Dávid előtt.

„Egyéni csúcs, aranyérem! Nagyon boldog vagyok, örülök ennek az időnek, bár jobb lett volna, ha becsúszok 27 másodperc alá. Nekem nem a barátom a fal, nem tudok jól fordulni, így ez az arany még többet ér számomra” – nyilatkozott Gál Olivér a MÚSZ honlapján.

Míg 50 háton Szentes Bence győzött, 17 századmásodperccel előzte meg a korábban három aranyérmet nyerő Telegdy Ádámot. Utóbbi versenyszámban Rasovszky Kristóf a negyedik helyezést érte el, századokkal maradt le a dobogóról, majd 800 gyorson második lett Kalmár Ákos mögött. Ezzel az olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok nyílt vízi úszó szenzációs eredményt ért el a rövid pályás úszó ob-n, ugyanis

100-tól 1500-ig minden távon szerzett érmet, miután 100 és 200 háton, valamint 400, 800 és 1500 gyorson is begyűjtött egy-egy medált.

A 100 pillangó fináléjában pedig hatalmas csatát vívott a 200 méteres táv aranyérmese Tekauer Márk és az 50-et nyerő Holoda Péter, végül a Kőbánya SC sportolója, Tekauer győzött 13 századmásodperccel megelőzve a debreceni Holodát.

Németh Nándor brillírozott a rövid pályás úszó országos bajnokságon, két nap alatt hat aranyérmet nyert. MTI/Kovács Tamás Archív
Németh Nándor brillírozott a rövid pályás úszó országos bajnokságon, két nap alatt hat aranyérmet nyert. MTI/Kovács Tamás Archív

Németh Nándor a harmadik napon szerzett három országos bajnoki címe – 100 gyors, vegyes csapatok 4x100 méteres vegyes váltója, férfi 4x100 méteres gyorsváltó – után vasárnap is remekelt. Először a férfi 4x100 m vegyes váltó döntőjében a pillangó 100 méterét úszta a BVSC csapatában (Kovács Benedek, Takács Tamás, Németh Nándor, Sződi Zsolt), végül a zuglói kvartett nyerte meg a finálét. Bő egy órával később a 21 éves Németh 200 gyorson aratott újabb diadalt, majd a férfi 4x50 méteres gyorsváltó döntőjében indult befejező emberként a BVSC együttesében (Sződi Zsolt, Kovács Benedek, Bóna Benedek, Németh Nándor), s hatalmas hajrával az első helyre hozta be a zuglói négyest a sokáig vezető kőbányai alakulat (Telegdy Ádám, Tekauer Márk, Horváth Dávid, Tompos Zoltán) előtt.

Ezzel Németh az ob zárónapján is három aranyérmet nyert, akárcsak szombaton.

A nőknél a Vasas nyerte meg mindhárom váltóversenyt a vasárnapi döntők előtt, azonban ezúttal a Győri Úszó Sportegyesület győzött a zárónap mindkét váltófutamában, miután a Jakabos Zsuzsanna, Megyesi Vanda, Sebestyén Dalma, Safrankó Sára összetételű kvartett megnyerte a 4x100 méteres vegyes váltót, valamint a Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma, Orbán Gréta, Safrankó Sára alkotta négyes győzött a 4x50 méteres gyorsváltóban. Érdekesség, hogy a két finálé között csak egy embert cseréltek a győriek.

Vasárnap befejeződtek a küzdelmek a rövid pályás úszó országos bajnokságon. A magyar úszók pedig legközelebb a rövid pályás világbajnokságon versenyeznek az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban december 16. és 21. között – a kaposvári ob előtt már kialakult a magyar úszóválogatott világbajnoki kerete.

 

Nyitókép: Késely Ajna szenzációs országos csúcsot úszott 1500 gyorson a rövid pályás országos bajnokságon Kaposvárott. Magyar Úszószövetség

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rodolfo
2021. november 15. 19:18
Gratulálok! Ügyesek vagytok!
llnnhegyi
2021. november 15. 16:59
A legfontosabb,legszebb rekordot Te érted el! Gratulálok! Fantasztikus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!