A 2021-es ki a nagyon Senna verseny győztese: Hamilton!

2021. november 15. 17:47

Felipe Massa a brazil F1-es versenyhétvége előtt a két bajnokaspiránst, tehát Max Verstappent és Lewis Hamiltont is egyaránt Ayrton Sennához hasonlította. A 40 éves egykori brazil Forma-1-es versenyzőnek a végeredmény különösen fájhat, mert Hamilton nyert végül, az a Hamilton, aki Massa majd 22 másodpercig tartó világbajnoki címét írta át 2008-ban a legutolsó pillanatokban.

2021. november 15. 17:47
null

Rapid - a Mandiner Sport és a Racingline.hu hétfői online autó-motor sport melléklete

Vámosi Péter írása

Nincs autogram - nincs szurkolás

Felipéről tudni érdemes, hogy mint szinte minden brazil, ő is Ayrton Senna rajongójaként kezdte, de elviekben akkor pártolt el tőle, amikor gyerekként nem kapott egyszer tőle autogramot, így átállt Nelson Piquet oldalára. Eltelt jó pár év, előbb pizzafutár lett, majd Forma-1-es pilóta, 13 éve meg majdnem világbajnok a Ferrarival. Az idei Sao Paolo-i Nagydíjon pedig boxutcai riporterként kérdezgethette a top versenyzőket, így Hamiltont és Verstappent is. Azt már a versenyhétvége előtt kijelentette, hogy ő a holland csapatában játszik, ami érthető is a 2008-ban történtek fényében. Mi több, úgy látja, hogy

a királykategóriának szüksége lenne már egy új világbajnokra, a hétszeres világbajnok brit totális dominanciája után.

Kikacsintósan azzal is Max mellett érvelt, hogy jelenleg a híradóból is ő folyik, hiszen Kelly Piquet a kedvese, így már félig-meddig brazillá avatták őt is. 

A képen: Az ikon, Ayrton Senna, akihez mindkenki hasonlítani szeretne. Fotó: MTI/EPA
A képen: Az ikon, Ayrton Senna, akihez mindkenki hasonlítani szeretne. Fotó: MTI/EPA

Senna két arca

Ugyanakkor elejtette a fentebb említett dolgot, hogy mindketten valahol a Senna-iskolán nőttek fel. És ez igaz is: Max Verstappen most azt a Sennát "játssza", aki gyengébb technikával is, de képes borsot törni a "nagyok" orra alá, ahogy egykor a brazil vitézkedett a Team Lotus pilótájaként a McLarenek és Williamsek ellen, valamikor a 80-as években. Hamilton személyében már azt az érettebb Sennát kapjuk, akivé az 1990-es Monacó-i Nagydíj után  vált. Az történt akkor, hogy

egy Bibliát talált az egyik edzés után a versenyautójában, és ezt ő isteni jelnek vette.

Olyannyira komolyan üzenetként tekintett minderre, hogy rá is aggatták ekkoriban a Száguldó Prédikátor jelzőt, ami lássuk be, a mai Hamiltontól sem áll távol, hiszen világmegváltó gondolataival nem fukarkodik.

Interlagosban az elmúlt hétvégén összecsapott egy korai és egy érettebb Senna. Érdekes, hogy Ayrton talán egyetlen és igaz Forma-1-ből való pilótabarátja, Gerhard Berger is egykori brazil cimborájához hasonlítja Verstappent főként vezetési stílusa és habitusa alapján. Leszámítva a FIA újabb következetlen szabályalkalmazását, mindkettőjüktől parádét láthattunk, és a rendelkezésükre álló technikát maximálisan kihasználták. 

A képen: Hamilton a brazil zászlóval. Fotó: LAT Images/Mercedes AMG Petronas
A képen: Hamilton a brazil zászlóval. Fotó: LAT Images/Mercedes AMG Petronas

Hamilton „szállította" a győztes Sennát

Végül, Lewis Hamilton volt az, akinek sikerült a több mint 30 évvel ezelőtti, drámai körülmények között született Ayrton Senna győzelemhez hasonlatosat alkotni. A brazil akkor úgy ért be a célba, hogy az utolsó körre már csak két sebességi fokozata maradt, és egy kézzel folyamatosan fogta a váltót, hogy az szét ne essen... Hamilton most többszöri hátra sorolásból gázolt át a mezőnyön mind a sprintfutamon, mind a vasárnapi versenyen.

Az ő meccsük azonban még nem lejátszott: három futam van hátra a világbajnokságból, de bármelyikük is nyer a végén, Ayrton elégedett lenne vele... 

 

A nyitóképen: Verstappent üldözi Hamilton. Fotó: Buda Mendes/Getty Images/Red Bull Content Pool

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
telekaszter
2021. november 17. 09:00
...és az is kimaradt, hogy egy indokolatlan safety car is őt segítette, így tűnt el Verstappen addigi előnye...érdekes, kb. ugyanazért, kicsivel később, már csak virtuális sf volt...
westend
2021. november 16. 20:21
"Hamilton most többszöri hátra sorolásból gázolt át a mezőnyön" - így olvasva ez tulajdonképpen igaz, csak azt felejti el a cikkíró megemlíteni, hogy a büntetéseket joggal kapta; és hogy az F1 egy technikai sport és Lewis ezen a hétvégén egy kiemelkedően jobb hardverrel volt ellátva. Szóval a pályán gyakorlatilag nem volt ellenfele, mint ahogy egyébként már hosszú évek óta. Merem remélni azért, hogy az év végén mégis a holland lesz a "győztes Senna" (béke poraira). Jót tenne az F1-nek ha végre újra valós verseny lenne az élen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!