Európa-liga, csoportmérkőzés: Ferencváros-Celtic 2-3

2021. november 04. 16:18

2022 tavaszán sem lesz magyar focicsapat nemzetközi kupában. A Ferencváros a további két mérkőzése eredményétől függetlenül csoportja utolsó helyén végzett.

2021. november 04. 16:18
null
Edvi László

A Celtic 1967-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. 

A Ferencváros pedig két évvel korábban a Vásárvárosok Kupáját, a mai Európa-liga elődjét. Vagyis a '60-as években a skót és a magyar zöld-fehér csapat a kontinens közvetlen élvonalába tartozott. Régen volt, de igaz volt, érdemes felidézni a VVK döntőjében a Juventus ellen diadalmaskodó csapat összeállítását:

Géczi István - Novák Dezső, Mátrai Sándor, Horváth László, Juhász István - Orosz Pál, Karába János -  Varga Zoltán, Albert Flórián, Rákosi Gyula, Fenyvesi Máté

Vezetőedző:Mészáros József

1965-ben tehát megnyerte a sorozatot a magyar csapat, most az Európa-liga csoportkörében az életben maradás volt a tét a Celtic elleni csütörtöki mérkőzésen. Ugyanis a Ferencváros az első három mérkőzésen nem szerzett pontot. 

A két csapat ebben az összeállításban játszott:

FTC: Bogdán – Somália, Blazic, S. Mmaee, Civic – Laidouni, Vécsei (Loncar 71. p.)– Tokmac, Zachariassen (Mak 66. p.), Zubkov (Szánthó 79. p.)– Uzuni.  

Vezetőedző: Peter Stöger

Celtic:: Hart – Ralston, Carter-Vickers, Welsh (Scales), Juranovic– Turnbull, Bitton (McCarthy), McGregor – Abada (Forrest), Furuhasi (Jakumakisz), Jota. 

Vezetőedző: Ange Postecoglou

Ferencvárosi helyzettel kezdődött a mérkőzés, ám mégis 2 perc 15 másodperc után már a hazai csapat kapujában volt a labda. Furuhasi őrzését meglehetősen lazán vették a hazai védők, így a japán a 16-oson belül labdát kapott.

Csinált egy látványos cselt, amellyel megtáncoltatta Blazicot, majd 13 méterről a kapuba lőtt. 0-1!

A Celtic játékosainak gólöröme. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
A Celtic játékosainak gólöröme. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem kapott sokkot a fehér mezes csapat, és gyorsan próbált egyenlíteni. És aki mer, az ugyan a 11. percben még nem nyer (meccset), de eltüntetheti a gyorsan összeszedett hátrányt. Zubkov kapott egy jó labdát  a jobb oldalon, kapura lőtte azt, és a Juranovic lábán megpattant játékszer,

mint mostanában az Üllői úti fákról a sok levél, a hosszú sarokba hullott. 1-1!

Helyzet itt - gól ott.  A félidő közepén a Ferencváros játékosa Civic célzott, tüzelt, de Hart-kapus védett. Amíg a hazai játékosok azon gondolkoztak miért nem ment ez be, a vendégek meglódultak. És másodszor is vezetést szereztek. A kinti mérkőzés hőse,

Jota lövése előbb Vécsei hátán, majd a jobb alumíniumon pattant meg, és a flipperezés után a kapu bal oldalában kötött ki.1-2!

Szórakoztató, hajtós, élvezetes  első félidőt láthattunk. Az élvezeti értékéből csak az vont le (nem is keveset!), hogy a skót gárda nem bánt fukarul a gólokkal. 

Oleksandr Zubkov (k), a Ferencváros, valamint Joe Hart kapus (j) és Stephen Welsh (b), a skót Celtic játékosai. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Oleksandr Zubkov (k), a Ferencváros, valamint Joe Hart kapus (j) és Stephen Welsh (b), a skót Celtic játékosai. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A második játékrész szép hazai helyzettel kezdődött: Tokmac bombája biztosan eltörte volna a felső lécet, ha az még mindig fából készül. Voltak ilyen esetek a labdarúgás történetében (ferencvárosi találkozón is, de már nagyon régen...) , szerencsére manapság már alumínium van ott. Azt találta el két perccel később a másik kapun Ralston is, 5 méterről, fejjel. Ezen a téren 1-1, a fontos számadat viszont továbbra is 1-2.

Az 58. percben Furuhasi változtathatott volna ezen, de a Bogdánon átpörgetett labdáját Blazic kirúgta a gólvonal elől. Ami késett az viszont nem múlt!

A 60. percben Furuhasi középről kiugratta a védők közé befutó Abadat, aki növelte a vendégek előnyét: jobbról a hosszú sarokba gurított. 1-3!

"Harcoljatok'" - harsogta a hazai kórus a nemzeti gyásznapon. Ám a külföldi labdarúgók többsége nem értette mit kiabálnak a magyar nézők, és azt sem érezhették át, hogy mit jelent nekünk ez a nap. Ilyenkor duplán-triplán kellene "meghalni" egy magyar csapat játékosának a pályán! 

A kezdőcsapat tagjainak egy része elfáradt, ami annyiban érthető, hogy ez a meccs sokkal pörgősebb volt, mint amihez a mi bajnokságunkban hozzá vannak szokva a játékosok. Néhány csere jót tett a csapatnak, és a hajrában sikerült a szépítés

Uzuni a 86. percben a 16-os jobb oldalától a bal alsó sarokba csavart. 2-3!

Ám ezzel a szép lövéssel le is zárult a találkozó érdemi része. És a Ferencváros idei nemzetközi kupaszereplésének érdemi része is. Ugyan még játszik két mérkőzést a csapat, de már nem léphet feljebb a csoport utolsó helyéről. Javítani egy másik sorozatban, a magyar bajnokságban lehet, ahol a Kisvárdával játszik a hétvégén.

Ismét nem lesz magyar csapat a tavaszi küzdelmek során. Ahogy 2004 óta soha nincs!

Utoljára ennek a sorozatnak az elődjében, az UEFA Kupában érte meg a tavaszi szakaszt egy hazai gárda: akkor a Debreceni VSC képviselte hazánkat.

A csoport másik mérkőzésén a német Bayer Leverkusen 4-0-ra győzte le a spanyol Betist, így a kvartett állása négy játéknap után:

1. Bayer Leverkusen    10 pont

2. Betis                            7 pont

3. Celtic                           6 pont

4. Ferencváros                0 pont

 

 

A nyitóképen: A Ferencváros szurkolói a labdarúgó Európa-liga G csoportjában, a negyedik fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Celtic Glasgow mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2021. november 4-én.

MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vivienun
2021. december 12. 20:39
Anyád. bunkó
pintyőke
2021. november 07. 16:21
Európa pofozógépe, Magyarország szégyene, az FTC hagyományainak megcsúfolója ez a gyülevész migránsbanda! Kösz, Kubatov, Kösz, Orbán!!!
korty
2021. november 06. 10:49
Így alázd a magyart! - Orbán verzió Tényleg azt hiszi O, hogy ha a világ pénzét odaadja buta lakájoknak, akkor abból kijöhet valami?
Dr. Greta Grünberg
2021. november 06. 10:48
Kikaptak a migránsaink, sajog a szívem, pedig ők hozhatnak egyedül dicsőséget az országra. Jókubatov tudja is, csak nem akar térdelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!