Békési Eszter megdöntötte Hosszú Katinka országos csúcsát 200 mellen a rövid pályás úszó országos bajnokságon

2021. november 14. 19:18

Békési Eszter 200 mellen, a Vasas pedig a női 4x100-as gyorsváltóban úszott új országos csúcsot a rövid pályás úszó országos bajnokság szombati versenynapján. Míg Németh Nándor három aranyérmet nyert, s Telegdy Ádám megszerezte harmadik egyéni győzelmét, Sebestyén Dalma pedig hat ezüstérem után aratott diadalt 400 vegyesen Kaposvárott.

2021. november 14. 19:18
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, kiváló teljesítményt nyújtottak az úszók már az első két napon a rövid pályás úszó országos bajnokságon Kaposvárott, s mindezt folytatták szombaton is.

Németh Nándor sűrű programot vállalt be az ob harmadik napján. Először a vegyes csapatok 4x100 méteres vegyes váltójában indult befejező emberként a BVSC-Zugló csapatában (Kovács Benedek, Huszár Ingrid, Nahalka Regina, Németh Nándor), s a futamban körülbelül tízméteres hátrányt ledolgozva hozta be győztesnek a négyest, igaz, hölgy ellen vívta meg a csatát, de így is nagyszerű teljesítmény ekkora különbséget lefaragva győzni. Majd Németh 100 gyorson állt rajtkőre, s ebben a versenyszámban megvédte bajnoki címét. Húsz perc múlva pedig a férfi 4x100 méteres gyorsváltó döntőjében szerepelt első emberként a BVSC kvartettjében (Németh Nándor, Sződi Zsolt, Bóna Benedek, Kovács Benedek), és a zuglói alakulat megnyerte a finálét.

Ezzel Németh egy napon három aranyérmet zsebelt be a kaposvári ob-n.

„Mondhatni, hoztam a kötelezőt. Nyilván ez egy más verseny lett volna, ha itt van Szebi meg Kristóf, így most a célom az volt, hogy nyerjek. Egy váltóval kezdtem a délutánt, ahol úsztam egy 45.9-et, így ez a 47-es idő annyira nem zavar, de persze jobban örültem volna, ha 46-tal kezdődik” – értékelt Németh Nándor a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) honlapján, aki arra utalt, hogy Szabó Szebasztián és Milák Kristóf nem vett részt a kaposvári országos bajnokságon.

Németh Nándor három aranyérmet nyert a rövid pályás úszó országos bajnokság harmadik napján Kaposvárott. MTI/Kovács Tamás
Németh Nándor három aranyérmet nyert a rövid pályás úszó országos bajnokság harmadik napján Kaposvárott. MTI/Kovács Tamás

A 400 gyorson szerzett aranyérme után Holló Balázs 400 vegyesen is magabiztosan győzött.

Ebben a számban Telegdy Ádám harmadik helyen végzett, aki ezután 200 háton megszerezte a harmadik győzelmét is a kaposvári ob-n.

Utóbbi futamban Rasovszky Kristóf pedig bravúros teljesítménnyel a második lett, s ezzel az olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok nyílt vízi úszó megint megmutatta, hogy a medencében is remekel, mivel az 1500 gyorson nyert aranyérme és a 100 háton szerzett bronzérme után egy ezüstérmet is begyűjtött a Csik Ferenc-uszodában.

„Egy 400 vegyes sosem eshet jól... Egyéni csúcsot úsztam, a célom ez volt. Nagy volt rajtam a nyomás, teljesítenem kellett. Emiatt kifejezetten örülök, hogy ilyen idő jött ki ebből!” – nyilatkozott Holló Balázs a MÚSZ honlapján.

„Ahhoz képest, hogy ez már a harmadik nap és hogy mennyi számot úsztam le, elég jót jöttem. Elsősorban nyerni akartam, másodsorban volt az, hogy jó időt ússzak. Mind a kettő összejött, ennél jobb nem is lehetne!” – árulta el Telegdy Ádám a Magyar Úszószövetség hivatalos oldalán.

Telegdy Ádám megszerezte harmadik egyéni aranyérmét a rövid pályás úszó országos bajnokságon Kaposvárott. MTIKovács Tamás
Telegdy Ádám megszerezte harmadik egyéni aranyérmét a rövid pályás úszó országos bajnokságon Kaposvárott. MTIKovács Tamás

Horváth Dávid pedig megint hozta a papírformát, a 100 mellen aratott diadala után 200 mellen sem talált legyőzőre a Kőbánya SC úszója.

„Annak örülök, hogy megnyertem, viszont az időnek nem. A világkupán is ennyit jöttem, reméltem, tudok majd javítani. Ebben az úszásban ennyi volt, kihoztam a maximumot. Viszont a győzelemnek örülök” – mondta Horváth Dávid a MÚSZ honlapján.

A nőknél Gyurinovics Fanni brillírozott, ugyanis győzött 100 gyorson, majd a női 4x100 méteres gyorsváltó fináléjában befejező emberként versenyzett a Vasas SC együttesében (Gyurinovics Lili, Molnár Nóra, György Réka, Gyurinovics Fanni), és elsőként csapott a célba, ráadásul

az angyalföldi kvartett 3:41.18-as új országos csúcsot úszott.

Ezzel a Vasas megnyerte az eddigi mindhárom váltó számot a hölgyeknél, miután pénteken diadalmaskodott 4x200 méteres gyorsváltóban és a 4x50 méteres vegyes váltóban is.

„Rövid pályán mindig a száz gyors miatt izgulok a legjobban, hiszen ha ötvenesben nyerek, akkor itt is nyernem kell... A fordulót elrontottam, nem volt annyira tökéletes ez az úszás, de az 53.3 egyéni csúcs, így nagyon örülök ennek az időnek és a győzelemnek!” – fejtette ki Gyurinovics Fanni a Magyar Úszószövetség hivatalos oldalán.

Majd a váltó után is nyilatkozott a Vasas 20 éves sportolója.

„Hogy honnan jött ez? Hát szívből! Zsu (Jakabos Zsuzsanna – a szerk.) nagyon jött mellettem, de a győzelmet nem akartam elengedni. Az egész csapat elképesztően boldog, egyszerűen el sem hisszük!” – lelkendezett Gyurinovics Fanni.

Békési Eszter 100 és 200 mellen is győzött a rövid pályás úszó országos bajnokságon Kaposvárott, utóbbi számban megdöntötte Hosszú Katinka országos csúcsát. MTI/Koszticsák Szilárd

Békési Eszter szintén remekel a kaposvári ob-n. A 100 mellen szerzett aranyérme után 200 mellen is nyert, méghozzá új országos csúccsal (2:20.57).

Az Egri Úszó Klub 19 éves sportolója a fő számában Hosszú Katinka 2019-es rekordját (2:20.63) döntötte meg.

„Nagyon jól sikerült a felkészülésem, így számítottam arra, hogy jó lesz az idő. Nagyon keményen dolgoztam ezért, rettentően boldog vagyok, hogy sikerült új országos rekordot úsznom! Most egy kicsit más taktikával mentem, erősebben kezdtem, mint ahogy szoktam, nem akartam, hogy épphogy lecsússzak az új országos csúcsról. Jól bírtam végig, szépen volt összerakva ez a kétszáz mell” – elemzett Békési Eszter a MÚSZ hivatalos oldalán.

Míg Szabó-Feltóthy Eszter nagyszerű taktikával győzött 200 háton.

Sebestyén Dalma pedig az első két napon szerzett hat ezüstérme után 400 vegyesen már a dobogó legfelső fokára állhatott, miután magabiztos győzelmet aratott a szám fináléjában.

„Kemény verseny volt, az utolsó ötvenen kellett megnyerni ezt a kétszáz hátat. Igaz, hiányos a mezőny, de voltak ellenfelek a vízben, így nem mondhatjuk azt, hogy csak hoztam a kötelezőt. A cél az volt, hogy az Eb-n úszott időhöz közel legyek, ez sikerült, így örülök nagyon!” – értékelt Szabó-Feltóthy Eszter a Magyar Úszószövetség honlapján.

„Hihetetlenül boldog vagyok! Az elmúlt két napban sikerült hat ezüstöt begyűjtenem, így ez az arany nagyon jólesik a lelkemnek! Kőkemény verseny volt, jót mentünk a lányokkal, a végén Viki majdnem megelőzött, így már az ájulás szélén voltam az utolsó öt méteren. Nagyon boldog vagyok, hogy még a világkupás időmön is tudtam javítani” – fogalmazott Sebestyén Dalma a MÚSZ hivatalos oldalán, aki arra utalt, hogy hatalmas csatát vívott Mihályvári-Farkas Viktóriával, aki 53 századmásodperccel lemaradva lett második a 400 vegyes döntőjében.

 

Nyitókép: Békési Eszter 200 mellen ezüstérmet szerzett a rövid pályás úszó világkupán Budapesten, míg ugyanabben a számban megdöntötte Hosszú Katinka országos csúcsát a kaposvári rövid pályás országos bajnokságon. MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petkó Zsigmond
2022. szeptember 23. 23:22
Ebben az esetben "csak" átvette a stafétát egy ifjabb, sikerre éhes versenyző. A világ dicsősége nem múlt el, csak egy úszórekord dőlt meg. Az meg nagyon rendben van. Hajrá, Eszter! Hajrá magyar úszók!
szemlelo
2021. november 15. 11:38
Rasovszkynak bizonyára megnyugtató érzés volt, hogy most nem akart mindenki az oldalába rúgni... :-))
masikhozzaszolo
2021. november 15. 10:49
Katinka melle is jó volt. Eszter melle lehet hogy nagyobb. Az még jobb. Ebben az esetben.
olajfa1
2021. november 15. 10:46
GRATULÁLOK! További sok sikert kívánok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!