2021-ben másodszor esett ki a Bayern München a Német Kupából a második fordulóban

2021. október 27. 23:19

Utoljára 2014 tavaszán a Bajnokok Ligája elődöntőjében alázták meg ennyire a Bayern Münchent. Akkor a Real Madrid nem adott neki esélyt. Ennek már több, mint hét éve. Azóta a bajor sztárcsapat súlyosabb vereségei során is mutatott valami értékelhető produkciót. Szerdán Mönchengladbachban semmit. A hazai gárda kiütéses győzelme teljesen megérdemelt.

2021. október 27. 23:19
null
Edvi László

 

Borussia Mönchengladbach-Bayern München 5-0.

Aki nem látta a találkozót, az valószínűleg azt hiszi, hogy ez elírás. Aki látta, az sem nagyon hiszi, hogy ez megtörténhetett. Talán a Gladbach szurkolói sem! Ilyen különbséggel ritkán verte meg bárki tétmérkőzésen az ötven éve folyamatosan a világ közvetlen élvonalába tartozó bajor alakulatot.

A '70-es években egyszer már előfordult, hogy a Gladbach 5-0-ra nyerjen a Bayern ellen, de az minden idők legfurcsább focimeccse volt.

Ugyanis 1974-ben a Bayern 17 órával korábban nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupájának döntőjét Brüsszelben, és épp'csak odaért arra a bajnoki mérkőzésre. Játékosai nemhogy nem aludtak egy percet sem a nagy diadal után, de még kijózanodni sem volt idejük. A BEK/BL-történelem egyetlen megismételt döntőjén szerepeltek a focisták péntek este, és mivel a szombati mérkőzés a bajnokság utolsó találkozója volt, azt kötelező volt egy időben rendezni a többivel. Így nyert 5-0-ra akkor a Gladbach, de most egészen más volt a helyzet.

Manu Koné, a Borussia Mönchengladbach játékosa gólt lő a Borussia Mönchengladbach-Bayern München mérkőzésen. Fotó: MTI/AP/Martin Meissner
Manu Koné, a Borussia Mönchengladbach játékosa gólt lő a Borussia Mönchengladbach-Bayern München mérkőzésen. Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

Az előjelek ezúttal nem alakultak jól a bajoroknak. Edzőjükről, Julian Nagelsmann-ról a múlt héten kiderült, hogy elkapta a koronavírust, és karanténba került. Ám a Bayern úgy is nyert BL-meccsen Lisszabonban 4-0-ra és bajnokin a Hoffenheim ellen szintén 4-0-ra, hogy a fiatal szakember csak interneten tartotta a kapcsolatot segítőivel. Tehát ezen nem múlhatott a szerda esti szégyen! Az összeállításon sem, a bajorok a keret által lehetővé tett legerősebb kezdő 11-et küldték pályára. Olyan csapatot, melynél

jobbat a Bajnokok Ligája döntőjében sem tudnának összerakni. 

Oda még eljuthatnak, a Német Kupa fináléjába viszont nem! 

Mert a Gladbach atomjaira szedte! Alig telt el egy perc, és már Manuel Neuer kapujában volt a labda. Aztán a 20-ban már 3-0 állt az eredményjelzőn úgy, hogy akár 6-0 is lehetett volna. Ekkor mutatták az élelmes német tévések a vendégek első emberét, az annak idején a pályán nem mindig higgadt és visszafogott Oliver Kahn-t.

Az egykoron Vul-Kahnnak is becézett kapuskirály a díszpáholyból nem tudott változtatni a dolgokon, ahogy Nagelsmann-edző sem a betegágyából.

Helyettese, a kispadról "meccselő"  Dino Toppmöller sem, pedig ő volt az egyetlen, aki léphetett volna. Esetleg Haszan Szalihamidzsics, a sportigazgató, aki szintén a padon ült. Nyilván benne, és Kahnban is felrémlett egy olyan szégyenteljes kupakudarc, amit együtt éltek át 21 évvel ezelőtt. Akkor is a legjobb 16 közé jutásért vívott találkozón bukott el a Bayern és a két mai vezető annak játékosként volt részese. 2000 óta most szerdáig egyszer fordult elő, hogy a Bayern ilyen korán kiessen a kupából. Idén január 13-án.

Ramy Bensebaini, a Borussia Mönchengladbach játékosa a gólját ünnepli a Borussia Mönchengladbach-Bayern München mérkőzésen. Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach
Ramy Bensebaini, a Borussia Mönchengladbach játékosa a gólját ünnepli a Borussia Mönchengladbach-Bayern München mérkőzésen. Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az elmúlt évi sorozat második fordulójának mérkőzését ugyanis idén vívták, és a Bayern a másodosztályú Kiel otthonában szégyenült meg. Az akkori helyzetet az menti, hogy nagyon leterhelt volt a csapat, és tartalékos összeállításban kezdett a Bundesliga2-es csapat stadionjában. Mely ellene vívta a szezon legfontosabb mérkőzését, míg a Bayern a Klub-vb megnyerésére készült. Akkor 11-es párbajban kényszerült búcsúra, most már a félidőben sem volt esélye erre.

3-0 volt a szünetben a Gladbachnak, és most még nem tudjuk (majd később megtudjuk!), hogy a Brazzo becenevű sportigazgató mit mondott, és milyen hangerővel az öltözőben

, ám az biztos, hogy a második félidőben sem állt talpra a 20-szoros kupagyőztes. A védelemben Upamecano olyan bukdácsolást mutatott be, amilyet annak a bizonyos '74-es meccsnek a kissé illuminált részvevői. A mellette csetlő-botló Hernandez örült, hogy a nap során egy madridi bíróság csak pénzbüntetésre ítélte későbbi felesége tettleges bántalmazásáért, és nem kapott börtönbüntetést, a hazai támadókra már nem tudott eléggé koncentrálni. Az Upamecano helyére érkező Süle rossz helyezkedésével azonnal újabb gólhoz juttatta az ellenfelet. A Kimmich-Goretzka duó csak nézte a fehér mezeseket, Gnabry és Sané pedig úgy mozgott, mintha azt sem tudná hol van. Lewandowski súlytalan volt, a klubikon, Thomas Müller a 70. percben bemutatott gyakorlata pedig tökéletesen  jellemezte a bajorok teljesítményét. Ugyanis

egy hazai kapura tartó lövés elé úgy zuhant be, hogy ezzel ő óvta meg a Gladbachot a góltól.

Igazságtalan lenne, ha a történelmi eredményt csak a Bayern szemszögéből néznénk! Ugyanis a Mönchengladbach parádés teljesítményt nyújtott! 2000 óta, amióta a Bundesliga találkozói követhetőek Magyarországon, én személy szerint nem emlékszem ilyen csodálatos teljesítményre a csikóktól. Extázisban ficánkoltak az első perctől kb. a hatvanadikig. Bensebaini és Embolo kétszer-kétszer, Koné egyszer volt eredményes. A Borussia Mönchengladbach minden játékosa erőn felül teljesített, rá sem lehetett ismerni arra a társulatra, mely szombaton bajnoki találkozón szenvedett Berlinben Dárdai Pál és Dárdai Márton csapata ellen. 

 

A nyitóképen: Ramy Bensebaini, a Borussia Mönchengladbach játékosa gólt lő a labdarúgó Német Kupa második fordulójában játszott Borussia Mönchengladbach-Bayern München mérkőzésen Mönchengladbachban 2021. október 27-én.

MTI/AP/Martin Meissner

 

 

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!