Olimpiai sztorik - érem nélkül marad Novak Djokovics

2021. augusztus 01. 11:44

A teniszklasszis az idén 3-ból 3 Grand Slamet nyert meg, Tokióban viszont nem jött ki neki a lépés, így elmarad idén a Golden Slam.

2021. augusztus 01. 11:44
null

Repül a nehéz ütő: ki tudja, hol áll meg…

Novak Djokovicsot tavaly leléptették a US Openen, miután a dühből elütött labdával – teljesen véletlenül, de – eltalálta az egyik vonalbírót. Most nem voltak nézők, és „ennek megfelelően” ki is élte magát a szerb: a bronzmeccsen előbb kidobta az ütőjét az üres nézőtérre, aztán pedig össze is törte.

Az olimpián fizikálisan és mentálisan is mélypontra jutott – ismerte el utólag; ezek az ütőperformanszok csak láthatóvá tették mindezt.

Ettől függetlenül most is kijött, hogy mekkora harcos: a mindent eldöntő game-ben újra és újra visszajött 40-40-re, elképesztő, éppen csak a vonalat csípő nyerőkkel. Finoman szólva nem adta könnyen a bőrét! De Carreno Busta végül bedarálta, így a spanyolé lett a harmadik hely. Végül pedig az érem sem jött össze Djokovicsnak Tokióban, hiszen a vegyes páros bronzmérkőzésére már ki sem állt. 

Ettől persze még összejöhet neki a naptári Grand Slam, vagyis hogy ugyanabban az évben mind a négy nagy tornát megnyerje, más kérdés, hogy az a vállsérülés, ami miatt végül visszalépett a vegyes páros bronzmeccsétől, sajnos lehet, hogy a US Open-szereplését is hátrányosan érinti majd – de ne így legyen! 

Sajnálom, hogy sok sportszeretőnek csalódást okoztam, de mindent kiadtam magamból, igaz, a befejezés nem volt valami szép

– mondta zárszó gyanánt a szerb.

Pedig sokáig milyen szépen alakult ez az egész Djokovics-sztori! Az egyes elődöntőjében például 6:1-gyel hozta az első játszmát Alexander Zverev ellen, úgy, hogy a német rivális még jól is játszott. Ekkor valószínűleg meg sem fordult Djokovics fejében, hogy az előző két olimpiáján mindkétszer az elődöntőben bukott el. Később már lehet, hogy beférkőzött a gondolatai közé, mert óriásit fordult a világ…

Ahogy utólag értékelte a meccset Djokovics: elkezdett szétesni a szervája, a második játszma 3:2-jétől pedig már elfogytak az „ingyenpontok”. Zverev stílusosan 6:1-re hozta a döntő szettet, majd elismerően nyilatkozott:

Úgy tűnt, legyőzhetetlen, szóval most nagyon boldog vagyok. Ettől még ő minden idők legjobb játékosa.

Novak Djokovics (jobbra) és legyőzője, Alexander Zverev az elődöntő után, a kölcsönös tisztelet jegyében. Fotó: Vincenzo Pinto / AFP
Novak Djokovics (jobbra) és legyőzője, Alexander Zverev az elődöntő után, a kölcsönös tisztelet jegyében. Fotó: Vincenzo Pinto / AFP

A szerb mondjuk ezzel nem volt kisegítve, ráadásul azt sem tudta megugrani, amit például az úszófenomén Ledecky igen, vagyis hogy egy kudarcélményből még ugyanazon a napon felálljon, és javítson.

Djokovics ugyanis néhány órával később Nina Sztojanovics oldalán elbukta a vegyes páros elődöntőjét is.

Egy nappal korábban egyébként ő is beleszállt a Biles-polémiába - mi itt írtunk erről -, és a korábbi megszólalók többségével szembe helyezkedve úgy fogalmazott, hogy:

A nyomás egy privilégium. Ha a csúcsot célzod, jobban teszed, ha megtanulod, hogyan kezeld a rád nehezedő nyomást – akár a pályán, akár azon kívül. Úgy érzem, van elég tapasztalatom ahhoz, hogy tudjam, hogyan kell kihozni magamból a legjobb teniszemet.

Na igen, de hát ez mégiscsak sport, amiben még a Djokovicshoz és Nadalhoz hasonló nyerőautomaták is elromlanak néha.

Nyitókép: Vincenzo Pinto / AFP

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsuzskka
2021. augusztus 01. 19:57
Hajrá Nole!Jó lenne,ha a Fucsovicsnak is jól menne a US Openen!Hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!