Olimpiai sztorik – Allyson Felix beérte Carl Lewist

2021. augusztus 07. 10:54

Történelmi bronzérmével immár ő a legtöbb olimpiai érmet nyerő női futó. Hihetetlen teljesítmény, csakúgy mint a nyolcadik (!) olimpiáján részt vevő spanyol gyaloglóé!

2021. augusztus 07. 10:54
null

35 évesen egy bronzérem olimpián – nagyon szép teljesítmény. 

Főleg ha valaki azzal éri be Carl Lewist!

Allyson Felix pénteken a 400 méteres síkfutásban lett harmadik, így immár neki is 10 olimpiai érme van, akárcsak az amerikai fenoménnak. A női futók között pedig a legtöbb olimpiai dobogós helyezéssel büszkélkedhet a szintén amerikai Felix. 

Felix nem csak a futópályán alkotott maradandót. Ő volt az, aki szakított az egyik nagy sportszergyártóval, amely beleírta volna a női sportolók szerződésébe, hogy amennyiben teherbe esnek, csökken a szponzorpénzük.

Felix ezután stílusosan egy olyan cipőben nyert, amelyet az általa létrehozott cég tervezett.

Ahogyan a tokiói kijutása utáni cikkünkben írtuk, azért is nagy dolog, hogy itt van, és versenyez, mert korábban csak egy életmentő műtéttel sikerült világra hoznia a kislányát. Felix Athénban és Pekingben épp csak hogy lecsúszott az aranyról, meg is siratta mindkettőt. Aztán viszont elkezdte halmozni az olimpiai győzelmeket! Hatszor állt a dobogó legfelső fokára, úgy, hogy a hat siker közé csupán egy ötödik és egy második hely „vegyült”.

Ezek után nem meglepő, hogy nagyon is tudott örülni ennek a pénteki bronznak, főleg a már emlegetett történelmi súlya miatt. 

Meg az előzmények miatt!

Elvégre Felix már nem fiatal, és sokan attól féltek, hogy nem is szerez érmet Tokióban. Bizony magyon meg kellett feszülnie ahhoz, hogy meglegyen egyáltalán a döntő 400 méteren, és csak a 9-es pályára tudta magát kvalifikálni. Onnan nem szoktak bejönni dobogós helyre…

Általában, amikor rajthoz állok, félek. És nem a vereségtől félek, elvégre sokkal többször nem nyertem, mint ahányszor igen. Ilyen az élet, és ilyennek is kell lennie.

Ezt írta ki néhány órával a versenye előtt. És happy end lett a vége. Sőt! Hamarosan összejöhet a 11. olimpiai érme is, elvégre még előtte áll a 4x400-as váltó döntője.

Nyolc olimpián részt venni? Igen, lehetséges!

És akkor végezetül emlékezzünk meg egy másik atlétáról is!

A spanyolok Mohamed Aidájáról. A magyar vívónak ugye a mostani a hetedik olimpiája. Az 50 kilométeres gyaloglásban versenyző Jesús Ángel Garcíának meg a nyolcadik! A most 51 éves spanyol férfi lett az első atléta, aki nyolc ötkarikás játékokon is elindult.

És bár ahogy Aida, úgy a spanyol gyalogló sem szerzett érmet (ezúttal 35. lett, a legjobb eredménye pedig egy negyedik hely Pekingben), nagyon becsüljük meg az ilyesmit! Szinte felfoghatatlan sportteljesítmény mindkettőjüké! Főleg hogy szerencsére világbajnoki/Európa-bajnoki aranya viszont mindkettőjüknek van.

Egyébként García maga is beszélt arról, hogy miután sokadjára sem jött össze neki az olimpiai érem, máshová helyezte a fókuszt. Onnantól annak örült, hogy részt vehet az olimpián, ami egyszer is különleges élmény. Hát még nyolcszor! Sajnos kilencedik nem lesz, és ami a legfájóbb, hogy erről nem ő tehet. A következő olimpia programján már nem szerepel a száma, ezért inkább a visszavonulás mellett döntött García…

Nyitókép: Stéphane Kempinaire / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2021. augusztus 08. 18:37
Folytatás: természetesen ez Allyson Félixre nem vonatkozik! Az Ő pályafutása a megérdemelt siker!
Öreg
2021. augusztus 08. 18:35
Mint sok NDK-s világklasszis, akiknek korai halál jutott - ilyen emberséges volt a népi demokrácia!
Gullwing
2021. augusztus 08. 18:34
Fiatalon, 38 évesen halt meg, biztos vagyok benne hogy a tiltott szerek használata is közrejátszott ebben.
NeMá
2021. augusztus 08. 10:56
Jó de azt feltételeztem a fejlődés lineáris és elöbb vagy utóbb a nők és férfiak ideje között lesz átfedés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!