Győzelemmel felérő döntetlen Münchenben, amely széttörte az álmainkat

2021. június 24. 12:06

Győzni kellett a magyar válogatottnak Münchenben. Csapatunk kétszer is vezetett, ám a mindig tragikus 84. perc ezúttal is a vesztünket okozta. Így az óriási meglepetés itt elmaradt, míg a többi csoportból is az esélyesek léptek tovább

2021. június 24. 12:06
null
Edvi László

Az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulója után elégedetten állapítottam meg, hogy az általam vártnál jobb színvonalú az esemény. A harmadik forduló után azonban csalódottan kell konstatálnom (gondolom a kontinens focirajongó százmillióihoz hasonlóan), hogy

az utóbbi négy nap szörnyű volt.

Persze az okoskodás látszatát elkerülve szeretném hozzátenni, hogy ezt én személy szerint így is vártam. Erről leginkább a lebonyolítás tehet, amely értelmében a hat közül négy csoportból csak 1-1 gárda esik ki. Így aztán akiknek már volt legalább három pontjuk két mérkőzés után nagyon nem törték össze magukat a harmadik találkozójukon. Mások meg úgy gondolkoztak, elég csak a harmadik meccsen elkezdeni az eseményt, hisz szerencsés esetben lesz még elég mérkőzés a folytatásban.

Hibátlan és lazuló csapatok, továbbjutások az utolsó pillanatban

Az utóbbiakra a legjobb példa Dánia, amely két mérkőzés után (természetesen Eriksen balesete miatt sokkos állapotban szerepelve) pont nélkül állt, mégis bekerült a legjobb 16 közé.  Mind Finnországtól, mind Belgiumtól kikapott, ám az oroszok elleni győzelme továbbjutást ért. A horvátoknak is elég volt egyetlen közepesen sikerült mérkőzés a szokás szerint halovány Skócia ellen, hogy „élve maradjanak”.

A spanyolok is kedélyesen elszórakozták az első két találkozójukat, ami még akkor is igaz, ha a svédek ellen olyan labdabirtoklási fölényt produkáltak, hogy a küzdősportokban ilyenkor leléptetik a „szenvedőt”. Aztán a szlovákok ellen elkezdték az Eb-t, és a későbbiek során még kifizetődő lehet, hogy két héttel többet „pihentek” mint vetélytársaik. Bár a következő körben a hasonló utat járó gárdával, Horvátországgal találkoznak.

Eriksenért is küzdöttek a dánok (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Wolfgang Rattay)

A másik út a legjobb 16 közé azoké volt, akik jól nyitottak, majd utána „vettek ki szabadságot”. Itt elsősorban a mi csoportunk két tagját, Franciaországot és Portugáliát kell említeni. Mindketten megnyerték az első találkozójukat, utána a másodikon lazítottak, majd

a Puskás Arénában egymás ellen „All Star Gálát” tartottak.

Sajnos ezt megtehették a jelenlegi lebonyolítási rend szerint. Az Eb előtt az egyik nagy esélyesnek tartott Anglia a motiválatlan Horvátország elleni sovány győzelem után ugyanígy szórakozta végig a csoportkör további részét.

Az említett válogatottak másfél heti produkcióját látva mindenképp’ kalapot kell emelni a három 100%-os gárda, Olaszország, Belgium és Hollandia előtt. Persze az igazsághoz tartozik, hogy mindhárom nagyon gyenge ellenfelekkel találkozott eddig. Ez nem meglepő, ha az 55 UEFA tagállam közül 24 (vagyis majdnem a fele) résztvevője egy eseménynek, akkor sok a „futball-analfabéta” csapat.

Százszázalékos teljesítményével mindenkit meglepett az olasz válogatott (Kép: MTI/EPA/GETTY/Ryan Pierse)

Szombaton 16 csapat részvételével folytatódik az EURO 2020. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy igazából most kezdődik. Mert, legyünk őszinték:

a nyolc búcsúzó csapat közül hétnek nincs helye a legjobb 16 között.

A nyolcadikról később, de előtte rögzítsük, hogy Skócia, Észak-Macedonia, Finnország, Szlovákia helyett nyugodtan lehetett volna a 24-es mezőnyben még 8-10 másik csapat. Oroszország, Törökország, Lengyelország a jelenlegi erejét tekintve jogosan szerepelt a mezőnyben, de az itt nyújtott produkciója alapján semmi keresnivalója a folytatásban.

Olyan volt az első két hét, amilyen a Bajnokok Ligájának első három hónapja, vagyis az ottani csoportkör szokott lenni. Ott is a sorsolás pillanatában biztos továbbjutónak tippelt csapatok közül többnyire 13-14 be is jut az egyenes kieséses szakaszba. Itt is ez történt. Sőt, igazából az a 16 csapat van ott, akire előzetesen számítani lehetett.

Fiola Atilla szenzációs gólja a világbajnok franciák elleni meccsen (Kép: MTI/Kovács Tamás)

Talán, ha Törökország Wales ellen, Oroszország Dánia ellen és Lengyelország Szlovákia vagy Svédország ellen jobb napot fog ki, akkor három továbbjutott csapat helyett három kiesett folytathatná, de ezek a dolgok nem rengették meg a világot. Ahogy az a bizonyos nyolcadik csapat, a magyar válogatott kiesése sem! Bár a nemzetközi sajtót olvasgatva

a világ sajnálja Marco Rossi társulatát, pedig az ottani véleményformálókat semmilyen érzelmi szál nem köti a mieinkhez.

Mi nyilván másképpen viszonyulunk a kieséshez.

A németek ellen gólt szerző Schäfer András, és Marco Rossi a magyar válogatott szövetségi kapitánya (Kép: MTI/Kovács Tamás)

Mert az Eb eddigi egyetlen komoly meglepetéséhez nagyon közel voltunk. Tulajdonképpen ez a két pont, a három meccs öt félidejében nyújtott játék (a portugálok elleni első volt a kivétel) így is csodaszámba ment. Ám erre szombat reggel már csak mi fogunk emlékezni. Amikor a világ azt taglalja majd, hogy Lukaku vagy Ronaldo dönt-e a belga-portugálon, a későn ébredő spanyolok és horvátok közül ki lesz frissebb, és a két vergődő nagyvad, Anglia és Németország közül ki győzi le a másikat, minket már elfelejt mindenki.

Mi, magyarok azonban soha nem felejtjük,

hogy a három gigaválogatott ellen úgy értünk el két döntetlent, hogy az egész Eb alatt 6 percet voltunk hátrányban.Háromszor vezettünk, a franciák egyszer poroszkáltak az egyenlítésért ellenünk, a németek kétszer kapartak ugyanezért.

A portugálok ellen is szerezhettünk volna egy pontot. A sorsolás pillanatában tudtuk, hogy ehhez fogható kvartettbe a labdarúgás történetében egyszer került magyar csapat: az 1978-as vb-n Argentína, Olaszország és Franciaország mellé. Akkor is tisztességesen helyt álltunk, akik már akkor is „szurkolói tudatunknál” voltunk 43 év után is emlegetjük azokat az argentinai napokat.

Volt egy válogatott, amely a halálcsoportot felforgatta

Hiszem, hogy a mai drukkerek is 43 év után ugyanezt teszik az idei Eb-szerepléssel. Én azt kívánom nekik, és a magyar labdarúgásban most és a jövőben tevékenykedőknek, hogy ezt a szereplést egy kilométerkőként emlegessék majd, mely után a magyar foci olyan autópályára suhan fel, melyen szép sorban előzgeti a nem sokkal előtte haladókat.

Az európai középmezőny elejét kell először is elérnünk, aztán megcélozni az élmezőny végét.

Ez sokkal nehezebb lesz, mint volt elmozdulni a középmezőny aljáról, de meg kell próbálni.

A következő hetekben sokat fogunk még beszélni erről a nagyszerű szereplésről. Sokat fognak mesélni a játékosok, hogy mit éreztek, amikor Fiola elindult Lloris kapuja felé, amikor Sallai beívelése Szalai fejére érkezett, és amikor a világ legjobb kapusa, Neuer feleslegesen indult ki Schäfer elé.

Szalai Ádám gólja a németek kapujában, Neuer tehetetlen (Kép: MTI/Kovács Tamás)

És persze majd rengeteg szó esik a 84. perces drámákról, melyek nem jelentenek újdonságot a magyar futball történetében. Helmut Rahn is ekkor törte össze elődeink álmát 1954-ben, és ugyanekkor taszított minket is mély letargiába Leon Goretzka. Az EURO 2020 szombaton folytatódik. Azokkal a csapatokkal, akiket a világ a legjobb 16 közé várt. Mi azonban soha nem felejtjük, hogy volt egy válogatott, mely az ún.halálcsoportot felforgatta.

Nagyon, de sajnos nem eléggé.

A nyitóképen: A magyar válogatott tagjai a szurkolók előtt a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzés végén a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Németország-Magyarország 2-2.MTI/Kovács Tamás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sufnik
2021. június 26. 22:23
Ez csaka a kezdet: ha felépülnek a sérültek lesz majd elörejáték is!!! (a javából)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!