Jön az új lesszabály! – úgy csinál a FIFA és Arséne Wenger, mintha a spanyolviaszt találták volna fel!

2023. július 06. 12:04

Nagyon belejött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a szabályok korszerűsítésébe. Ezúttal a labdarúgás egyik legtöbb vitára okot adó elemét reformálnák meg. De valóban forradalmi újításról beszélünk?

2023. július 06. 12:04
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

(A szerző aktív labdarúgó-játékvezető)

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség azt tervezi, hogy ismét komolyan belenyúl a sportág szabálykönyvébe. Ezúttal a talán legtöbb vitára okot adó szabályozást, a lesszabályt szeretnék módosítani. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Kezdjük egy kis szabályismereti gyorstalpalóval! Mivel a lesállás önmagában nem büntetendő, gyorsan tisztázzuk, hogy mikor válik aktívvá egy lesen álló játékos!

Erre vonatkozóan három esetet említ a labdarúgás szabálykönyve: 

  • - ha a játékos beavatkozik a játékba, 
  • - ha előnyt szerez a leshelyzetéből, 
  • - ha bármi módon gátolja az ellenfelét (a labda megjátszásában vagy éppen a látásában), azaz zavarólag hat.

A FIFA az utóbbi időben több szabályt is forradalmasított, elég, ha csak a kezezéssel kapcsolatos szabályokat, a videóbíró (a VAR), vagy éppen a gólvonal-technológia bevezetését említjük. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség azonban nem áll le: ezúttal a lesszabályba nyúlnánk bele. 

A FIFA hivatalos kommunikációja szerint ezzel még inkább támadóbbá, élvezetesebbé szeretnék tenni a labdarúgást.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino felkérte az Arsenal korábbi legendás menedzserét, Arséne Wengert, aki jelenleg a nemzetközi szövetség fejlesztési igazgatójaként tevékenykedik, hogy találjon valami megoldást a támadófutball még hatékonyabbá tételére. 

Az utóbbi években ugyanis az a gyakorlat, hogy a les már akkor aktívvá válik, ha a támadó azon testrészei előrébb vannak az utolsó előtti védő helyzetéhez és a kapuvonalhoz képest, amelyekkel érvényes gólt tud szerezni. 

Érthetőbben: ha a lába, a feje,  melle előrébb van, az aktív lesnek számít, ugyanakkor, ha csak a keze (mivel azzal nem tud gólt elérni), akkor nem kell beavatkozni

 a játékvezetői csapat egyetlen tagjának sem. 

Nos, a Marca beszámolója szerint, Arséne Wenger azt javasolta a FIFA Szabályalkotó Testületének, az International Boardnak, hogy öt-hat centiméteres lest ne kelljen büntetni, másrészt szűnjön meg az egyvonalas les oly módon, hogy csak akkor váljon aktívvá egy les, ha a támadó a teste teljes felületével előrébb van a kapuvonalhoz, mint az utolsó előtti védő.

Arséne Wenger, Mike Dean
Arséne Wenger sem mindig volt a játékvezetők barátja.. 
Forrás: MTI/EPA Magi Haroun

E (hangsúlyozzuk, még csak tervezett!) szabálymódosítással több gond is van. Egyrészt felvetődik a kérdés, hogy mi az, hogy öt-hat centiméteres les - az nem les? Hány centitől számít nem lesnek egy lesállás? Másrészt, a FIFA (és ezek szerint Arséne Wenger) úgy adja elő ezt a „forradalmi” változást, mintha a spanyolviaszt találták volna föl.

Gianni Infantino szó szerint ezt nyilatkozta: „Arsene Wenger felvázolta nekünk azt a lehetőséget, hogy ha egy támadó valamely testrésze azonos vonalban van a védelemmel, akkor nincs les, és gólt szerezhet. Ezen az úton szeretnénk támadóbbá tenni a labdarúgást”

Aki egy kicsit is jártas a futballban és a szabályokban, egy félmosolyt minimum elereszt Infantino lelkesedésén és tájékozatlanságán.

Ugyanis a kilencvenes években éppen így alkalmazták és értelmezték a lesszabályt: azaz, ha az utolsó előtti védő és a támadó bármely testrésze fedte egymást - ez nem számított aktív lesnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a lesszabály újbóli módosítását egyelőre tesztmeccseken alkalmazza a FIFA, közel sem biztos, hogy bevezetik, bár ha Gianni Infantino lelkesedését nézzük, mégsincs okunk kételkedni ebben... 

Nyitókép: 433/Twitter

 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik