Távol került az olimpia a női kézilabda válogatottnak

2015. december 14. 20:28

24-23-ra kikapott a magyar női kézilabda válogatott Lengyelországtól a dániai világbajnokság nyolcaddöntőjében, így csak abban az esetben juthat ki a csapat a márciusi pótselejtezőre, ha Norvégia lesz a világbajnok, és Montenegró a legjobb hétben végez.

2015. december 14. 20:28

A magyar női kézilabda-válogatott 24-23-ra kikapott a lengyelektől a hétfői nyolcaddöntőben a dániai világbajnokságon. A vereséggel minimálisra csökkent a nemzeti együttes esélye, hogy kijusson a jövő évi riói olimpiára.

Németh András szövetségi kapitány csapata az első negyedórában katasztrofális játszott, 10-4-re elhúzott a rivális, ráadásul Tomori súlyos térdsérülést szenvedett. Az időkérések és a cserék meghozták a remélt javulást, a szünetben már 14-13-ra vezetett a magyar válogatott. A folytatásban fej-fej mellett haladt a két együttes, de a hajrát a lengyelek bírták jobban. 

A mérkőzés részletes leírása

A biztos olimpiai résztvevő brazilok vasárnapi kiesésével roppant fontossá vált a mérkőzés, ugyanis a párharc vesztesének minimális esélye maradt, hogy ott legyen a márciusi selejtezőben, és maradjon reménye a riói kijutásra.

Kemény védekezéssel nyitott a lengyel csapat, Zácsik a 3. percben tudta átlőni a falat. A továbbiakban is ő veszélyeztetett, míg a túloldalon Kudlacz-Gloc rövid időn belül háromszor is bevette Kiss kapuját. Gyorsan, sok mozgással vezették támadásaikat a lengyelek, és erre nehezen érzett rá a magyar együttes. 

Wysokinska remekül védett, így végig csapata volt lépéselőnyben, a 11. percben már 6-3-ra vezetett. Időt kért Németh András, ám emberelőnyben sem sikerült faragni a hátrányból. Kiss helyett Bíró állt a kapuba és más posztokon is jöttek a cserék. 

A lengyelek sokszor durvaságba hajló agresszív védekezésből könnyű indításgólokat szereztek, így negyedóra elteltével már 10-4 volt a javukra. Ekkor még nem volt védett lövés a magyar kapusok statisztikájában. Jött az újabb időkérés, majd Szucsánszki bombagóllal vétette észre magát. A rivális sem volt nyugodt, ezt bizonyította egy csúnyán fölé lőtt büntető. Lassan megkezdte a felzárkózást a magyar csapat, újabb emberelőnye alatt feljött 11-8-ra. 

Tomori egy lövésénél súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett, hordágyon kellett levinni. Triscsuk vette át szerepét, ő volt képes tűz alatt tartani az ellenfél védelmét. A vb-re frissen becserélt Hornyák is felnőtt hozzá, így feltámadt az addig halvány teljesítményt nyújtó gárda, a szünetre pedig már egygólos előnnyel vonulhatott!

II. félidő

A pihenőt követően is érződött a tét miatti nagy feszültség, sorra maradtak ki a helyzetek. Az első gólra hat percet kellett várni, Zácsik talált be. Mivel továbbra is vérszegény volt a lengyel támadójáték, időt kért a szövetségi kapitányuk. Ezután ismét felgyorsult a rivális, a 42. percben egyenlített (17-17), majd fordított. Görbicz azonban tudott segíteni és góljával 20-18 lett.

Ekkor azonban a magyar együttes hullámvölgybe került, a lengyelek újra átvették a vezetést tíz perccel a vége előtt (21-22).

Egy magyar emberelőnyből az ellenfél jött ki jobban, ráadásul Görbicz is megsérült, és először a második félidőben két találattal ellépett a lengyel együttes, Németh András pedig hat és fél perccel a vége előtt időt kért.

Egy gólra sikerült feljönnie a magyar csapatnak, amely a hajrában többször támadhatott az egyenlítésért, ám az előnyét keményen őrző lengyel csapat megnyerte a találkozót.

Görbicz és Tomori nélkül nem volt elég variációs lehetőség

A lefújás után Németh András szövetségi kapitány a Sport Televízióban elmondta, hogy rengeteg variációs lehetősége volt csapatának, de a végjátékra ezek rendkívüli módon csökkentek, hiszen Tomori és Görbicz kiesését nehéz kompenzálni, ráadásul a többiek elfáradtak.

„Az első félidőben legalább azt megtettük, hogy jelentős hátrányból felálltunk. Az fantasztikus volt. Voltak tartalékaink - Hornyák Dórát például nem ismerték a lengyelek –, de a hajrában a nagy erőlködésben Szucsánszki Zita például lenullázódott” – értékelt Németh.

Minimális esély az olimpiára

A magyar női kézilabda-válogatott a lengyelek elleni nyolcaddöntős vereség után már csak akkor juthat ki a márciusi, olimpiai kvalifikációs tornára, ha Norvégia megnyeri a dániai világbajnokságot, Montenegró pedig a legjobb hétben végez.

Ebben az esetben a norvégok a tavalyi Eb-n második helyen záró spanyolokat kijuttatják az olimpiára. A vb-n már búcsúzott Eb-harmadik svédek és az Eb-hatodik magyarok a földrészi plusz kvóta alapján jutnának indulási joghoz a kvalifikációs tornán, mivel - norvég aranyérem esetén - Európa, mint legjobb földrész plusz részvételi lehetőséget kapna.

Eredmény, nyolcaddöntő:

Lengyelország-Magyarország 24-23 (13-14)

gól: Kudlacz-Gloc 8/1, Achruk 4, Kobylinska 3, Kulwinska 3, Niedzwiedz 2, Kocela 1, Sadej 1, Stachowska 1, Zalewska 1, illetve Hornyák 5, Szucsánszki 5, Zácsik 4, Görbicz 3, Kovacsics 2, Triscsuk 2/1, Mayer 1, Tomori 1 

További eredmény:

Franciaország-Spanyolország 22-21 (9-12)

vasárnap játszották:

Románia-Brazília 25-22

Norvégia-Németország 28-22

Dánia-Svédország 26-19

Hollandia-Szerbia 36-20

később:

Oroszország-Koreai Köztársaság, Kolding 20.30

Montenegró-Angola, Herning 20.45

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. december 15. 15:35
AZ edzőnek valamennyire pszichológusnak is kell legyen, aki képes megfelelő önbizalmat, lelki tartást adni a játékosainak. Most ezen a tornán ez teljesen hiányzott, hullámhegyek és völgyek között bukdácsoltunk. Ha az edző erre sajnos nem képes, az egyik megfelelő lelkierővel, vezéregyéniségnek alkalmas jellemmel rendelkező játékos szokta ezt a feladatot átvenni, most ilyen sem volt.
kuwiq
2015. december 15. 08:29
Ideje felkészíteni a magyar csapatokat nemcsak a szép játékra, hanem az ellenfél durva hozzáállására is. A szerbek is kiütötték Görbiczet, Tomorit is megpróbálták, a montenegróiak is agyonverték őket, fizikai értelemben is és most a lengyelek is, nem riadva vissza a súlyos sérülés okozásától sem. A pólósokkal is ezt csinálják, és semmi kétségem, hogy a futballistákkal is ez lesz, ha kinövik magukat. Bödét pl már elintézték. Egyértelmű, hogy a végsőkig menő erőszak jelen van a csapatsportokban, és a játékvezetők, szövetségek partnerek a dologban, mondván, hogy a show része, és végülis a nézők úgyse nagyon értik a technikai finomságokat, viszont az erőszakos elemek lefoglalják őket.
balbako_
2015. december 15. 07:07
Tomori és Görbicz sérülése aggasztó. Ha hozzávesszük Bulath sérülését is egy fél csapat kiesett. Egy irányító átlövő és két átlövő. A rossz kezdést sikerült kompenzálni, Tomori kiesését már nem.
smarton
2015. december 15. 07:07
Undorító sport, az egyik legdurvább. A kép jól mutatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!