Tour de Voks: politikusokhoz vonulnak a bringások

2014. szeptember 25. 12:58

Szeptember 27-én szombaton az ország négy városában keresik fel a bringások a Magyar Kerékpárosklub szervezésében a főpolgármester-, illetve a polgármesterjelölteket, hogy az élhető városfejlesztés irányába mutató vállalásokra kérjék őket, amiket aztán számon is kérhetnek rajtuk. Budapesten 15 órakor a Madách térről indulnak a biciklisek.

2014. szeptember 25. 12:58

Országos akció keretében hívná fel a figyelmet a kerékpáros fejlesztések halaszthatatlanságára a Magyar Kerékpárosklub. A Tour de Voks elnevezésű kezdeményezés keretében négy városban – Budapesten, Debrecenben, Sopronban és Szentendrén – keresik fel a főpolgármester-, illetve a polgármesterjelölteket egy bringás felvonulás keretében szeptember 27-én szombaton, hogy arra kérjék őket: tegyék meg az élhető városfejlesztés irányába mutató közlekedési vállalásaikat, melyeket a megválasztásuk utáni évtől számon is kérhetnek rajtuk. Budapesten 15 órakor a Madách térről indulnak a biciklisek.

Több száz további polgármester-jelölthöz pedig egy szakmai anyagot juttat el a Kerékpárosklub, melyben összegyűjtötték azokat a megoldásokat, amelyek olcsón és gyorsan hozzájárulhatnak a települések élhetőbbé tételéhez.

A Magyar Kerékpárosklub szerint a biciklis fejlesztésekbe való beruházás az egyre növekvő igények alapján mára halaszthatatlanná vált. Az olcsón és gyorsan kivitelezhető kerékpáros infrastruktúra fejlesztése ráadásul – nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján – nagyságrendekkel hamarabb megtérül, mint sok más, akár milliárdos beruházás. Ezért azt várják a következő 5 éves ciklus polgármestereitől, hogy köteleződjenek el a városainkat élhetőbbé tévő beruházások mellett. A szervezet szerint a kerékpározás, a közösségi-, illetve a gyalogos közlekedés iránti egyre nagyobb és láthatóbb igény ma már szavazatokat is hozhat.

A jelöltekkel való utcai találkozók során a vállalások listájának látványos átnyújtása mellett a felvonulók ajándékba átadják a világhírű dán városépítész, Jan Gehl Élhető városok című könyvét is, amelynek közelmúltbeli magyar bemutatóján a szerző nyilatkozott is az élhető város koncepciójáról a Magyar Kerékpárosklubnak:

*

A Tour de Voks budapesti felvonulása szeptember 27-én, szombaton 15 órakor indul a Madách térről, majd sorban felkeresik a főpolgármester-jelölteket.

Útvonal: Indulás: 15:00 - Madách tér - Andrássy út - Oktogon - Nagykörút - Petőfi híd - Móricz Zsigmond körtér - Bartók Béla út - Szabadság híd - Kiskörút - Érkezés: Madách tér - kb. 17:30

*

A debreceni Tour de Voksról itt, a soproniról itt, a szentendreiről pedig itt olvashatóak további részletek.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik