Az evezés és a víz megújult kapcsolata

2012. december 16. 10:59

Az evezős sport az egész világon a környezetbarát működést állítja a működése középpontjába. 2011. óta FISA és a WWF partnerségükön keresztül közösen hirdetik a tiszta vizek kiemelt fontosságát.

2012. december 16. 10:59
Mike Rowbottom

Korábban az evezes.mandiner.hu-n is bemutatattuk a World Rowing és a World Wide Fund for Nature (WWF) által készített „Tiszta víz videót”, amellyel a két szervezet célja, hogy  jelezzék az evezős sport felelőségét a tiszta vízért. Mike Rowbottom, az insidethegames.org portálon közölt hosszabb cikket ezzel kapcsolatban.

 

A FISA és a WWF 2011. óta stratégia partnerek a közös cél érdekében, hogy felhívják a figyelmet az evezősök fontosságára a környezetvédelemben. Ennek egyik központi eleme a fenntartható sportrendezvény szervezés népszerűsítése, mely egyre fontosabb kritériuma a verseny pályáztatásnak, vagyis ki kapja például a világbajnokság rendezési jogát.

Dennis Oswald a FISA elnöke felhívta a figyelmet az evezősök bensőséges és intenzív kapcsolatára a vízzel. Az evezősöknek természetes érdeke a víz felületek minőségének védelme és fenntartása, melynek nemcsak számukra de más a vízzel kapcsolatban lévő közösségek számára is kiemelt fontosságúnak kell lennie. A FISA web oldalán külön felületet kapott a „Környezetvédelem” (http://www.worldrowing.com/environment)  és egy „Call for action” (Cselekvési felhívás) is kiadtak mindazok számára, akik aktívan részt akarnak venni a „vízi életterük” megóvásában, javításában.  A WWF International képviselője, Stuart Orr, ezzel párhuzamosan kiemelte: „A folyók és tavak, ahol a versenyeket tartják részei egy sokkal nagyobb, gyakran veszélyeztetett ökoszisztémának. A FISA-val való együttműködés segíti a WWF-t, hogy olyan rétegeket érjenek el, melyek létfontosságúak a szervezet céljainak eléréséhez.” A FISA 2001-ben alapította meg környezetvédelmi munkacsoportját, majd tíz évvel később lépett stratégiai partnerségre a WWF-fel.

Az új honlap cikkeket közöl a tiszta vízről, illetve tippeket ad a evezősöknek és csónakházaknak a környezetvédelemmel kapcsolatban, sőt lehetőséget ad evezős kluboknak, hogy megosszák másokkal a történeteiket, hogyan javították környezetük minőségét. A szervezetek irányelveit is megtalálhatják itt a témában olvasók. Az oldalon hasznos és egyszerű tippek találhatóak csónakházi közösségek számára, mint:

  • Bekapcsolódni rendszeres (parti és vízi) takarításba, szemétszedésbe és azok bátorításába.
  • Újrahasznosítható vizesüvegek használata a hajóban és annak biztosítása, hogy ne essenek a vízbe és ez által ne váljanak úszó szemétté
  • Odafigyelés a vízcsapok és slagok elzárására a hajóházak körül, pl.:, hajó mosás után
  • Az edző motorcsónakok motorjainak folyamatos karbantartása a hatékonyabb tisztább működésért
  • Újrahasznosítás a lehető legnagyobb mértékben – régi törölközők használata újak vásárlása helyett a (hajók) takarításhoz
  • Energia takarékos izzók használata csónakházakban és az utolsó mindig kapcsolja le a villanyt
  • Biciklivel vagy futva menni a csónakházba, ami jó bemelegítés is vagy nagyobb távolságokról a többen jöjjenek egy autóval

Ehhez kapcsolódóan adja magát a lehetőség az ergométerek energia hálózatba való bekapcsolására. Ma még csak a fantázia világban létezik a koncepció, de a Columbia és a Drexel egyetem már komoly vizsgálatokat hajtott végre a témában.

Az evezés és a környezetvédelem kapcsolatára több példát is mutat a szerző. Ilyen az amerikai New Jersey államban, Rutherfordban működő Nereid Boat Club története, amely fő hajtóereje volt a Passaic folyó helyreállítási projektjének. A projekt következtésben a folyó, mint rekreációs terület és eszköz újrafelfedezésre került és ebben az evezősöknek központi szerepe volt. A munkák során a partvonal restaurálásra került őshonos növényzettel, de közösségi parkokat is építettek, tájrendezés történt, új víz elvezető csatornákat telepítettek a part menti területekre, evezős, kajak és kenu vízre szállási pontokat létesítettek. A több évig tartó projekt egyedülálló együttműködés keretében sikerült megvalósítani az állami, helyi és regionális hatóságok és nem utolsósorban az önkéntesek munkájának összekapcsolása révén. A Nereid tagja több száz óra önkéntes munkával járultak hozzá a munkálatokhoz. A klub önmagában is egy sikertörténet. A kilencvenes évek elején kapták meg a mai csónakházukat a hatóságoktól, amit önerőből újítottak fel és nyitottak meg néhányan 1996-ban és ma már 150 felnőtt és 200 fiatal használja a helyet a térségben az evezésre.

A 2011-es bled-i világbajnokságra való felkészülés részeként a 41. Föld napja kiemelt szerepet kapott a bled-i tó körül, ahol 320 őshonos és veszélyeztetett Skorz fát ültettek a szervezők. Kapcsolódó esemény volt ugyancsak Szlovéniában a BMW Eco Regatta, mely 32 vállalat és 32 öko iskola részvételével rendezett verseny volt a bled-i evezős pályán a környezetvédelem népszerűsítése mellett a festői tavon.

A US Rowing ezzel párhuzamosan saját környezetvédelmi ajánlásokat adott ki 2011-ben, melyeket Esther Lofgren (2010 világbajnok női 8+) állított össze.

Az evezős sport az egész világon a környezetbarát működést állítja a működése középpontjába.


 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!