Magyarországi munkaerőpiac: Ezt keresik a munkáltatók és ilyen fizetéseket kínálnak 2024-ben (X)

2024. július 17. 14:48

A magyarországi munkaerőpiac helyzetét több tényező befolyásolja. A gazdasági helyzet, a technológiai fejlődés és a változó társadalmi igények egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy milyen trendek érvényesek a munkaerőpiacon. Vizsgáljuk meg együtt, milyen fizetésekre lehet számítani 2024-ben Magyarországon!

2024. július 17. 14:48

Mint minden évben, 2024-ben is mozgalmas időszakát éli a magyar munkaerőpiac. A változásokat többek között az aktuális gazdasági helyzet, a technológiai fejlődés és a változó társadalmi igények alakítják, de számos más faktor befolyásolja. A Jooble álláskereső portál összegyűjtötte a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, ami az elmúlt évek eseményei / változásai alapján jött létre, és felmérte a terepet a várható fizetések terén is.

Forrás: unsplash.com

Jooble: Munkaerőpiaci trendek 2024-ben Magyarországon

2024-ben a magyar munkaerőpiac folyamatos átalakuláson megy keresztül, amely új trendeket és lehetőségeket eredményez mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára.  

A legkeresettebb szakmák és iparágak 2024-ben:

Ha szakmaválasztás előtt állsz, mindenképp érdemes megnézned az ország helyzetét bizonyos szakmákon belül. Hiszen minél keresettebb egy szakma, annál valószínűbb, hogy a főiskola / egyetem elvégzése után is kereslet lesz rá.

Jelenleg a következők számítanak a legnépszerűbb területeknek:

  • IT és technológiai szektor

Az informatikai és technológiai szektor továbbra is élen jár a munkaerőpiacon. Az adatelemzők, szoftverfejlesztők, kiberbiztonsági szakértők és IT-projektmenedzserek iránti kereslet folyamatosan növekszik, ahogy a digitalizáció egyre jobban átszövi a vállalatok működését.

  • Egészségügy és szociális ellátás

Az egészségügyi dolgozók, ápolók, orvosok és szociális munkások iránti igény továbbra is magas, különösen a pandémia hatásainak következtében. Az idősödő népesség és az egészségügyi szolgáltatások iránti növekvő kereslet is hozzájárul ehhez a trendhez.

  • Mérnöki és műszaki területek

Az építőipar, az energetika és a gyártás területén dolgozó mérnökök és technikusok iránti kereslet szintén jelentős. Az infrastruktúra fejlesztése és a fenntartható energia megoldások iránti igény növeli ezen szakemberek jelentőségét.

  • Kereskedelem és szolgáltatások

A kereskedelmi szektorban, különösen az e-kereskedelemben, jelentős munkaerő igény mutatkozik. Az értékesítési szakemberek, marketingesek és ügyfélszolgálati munkatársak iránti kereslet emelkedik, ahogy a vállalatok egyre inkább az online platformokra helyezik át működésüket.

Bármelyik iparágban is szeretnél elhelyezkedni, a munka Pécs oldalra kattintva megtalálod a Pécs környéki aktuális állásajánlatokat. Ezt bármilyen településsel vay régióval véghez viheted, hiszen a Jooble álláskereső portál felhasználóbarát felülete úgy jött létre, hogy a lehető legjobb és legegyszerűbb szolgáltatást kínálja az álláskeresők számára.

Milyen fizetésekkel lehet számolni a legkeresettebb szakmákban?

2024-ben a magyar munkaerőpiacon a legkeresettebb szakmák nemcsak jelentős karrier lehetőségeket kínálnak, hanem vonzó fizetéseket is. Nézzük meg együtt, milyen fizetésekkel lehet számolni a 2024-es évben.

IT és technológiai szektor

  • Szoftverfejlesztők: A kezdő szoftverfejlesztők bruttó havi bére 600 000 - 800 000 forint között mozog, míg a tapasztaltabb szakemberek és senior fejlesztők akár 1 200 000 - 1 800 000 forintot is kereshetnek.
  • Kiberbiztonsági szakértők: Az informatikai biztonsági szakemberek fizetése 800 000 - 1 500 000 forint között alakul, a pozíciók komplexitásától és a szakember tapasztalatától függően.
  • Adatkutatók és elemzők: Az adatelemzők és adatkutatók bérezése 700 000 - 1 300 000 forint között mozog, attól függően, hogy milyen specifikus szaktudással rendelkeznek.

Egészségügy és szociális ellátás

  • Orvosok: Az orvosok bére nagyban függ a szakterülettől és a tapasztalattól. Átlagosan 700 000 - 1 500 000 forintot keresnek, de a specialisták ennél jóval magasabb fizetést is kaphatnak.
  • Ápolók: Az ápolók havi bére 400 000 - 600 000 forint között mozog, de a tapasztaltabb vagy speciális területeken dolgozó ápolók ennél magasabb fizetésre is számíthatnak.
  • Szociális munkások: A szociális munkások fizetése általában 350 000 - 550 000 forint között alakul.

Mérnöki és műszaki területek

  • Építőmérnökök: Az építőmérnökök havi bére 600 000 - 1 200 000 forint között mozog, a projektek nagyságától és a szakember tapasztalatától függően.
  • Gépészmérnökök: A gépészmérnökök átlagos fizetése 550 000 - 1 100 000 forint között alakul.
  • Villamosmérnökök: A villamosmérnökök havi jövedelme 600 000 - 1 300 000 forint között van.

Kereskedelem és szolgáltatások

  • Értékesítési szakemberek: Az értékesítési szakemberek fizetése 500 000 - 1 000 000 forint között mozog, de a bónuszok és jutalékok révén ennél magasabb jövedelem is elérhető.
  • Marketing szakértők: A marketingesek átlagosan 500 000 - 900 000 forintot keresnek havonta, a pozíció szintjétől és a szakterülettől függően.
  • Ügyfélszolgálati munkatársak: Az ügyfélszolgálati pozíciókban dolgozók bérezése 400 000 - 700 000 forint között alakul.

Ezek az adatok természetesen csak hozzávetőlegesek, hiszen többek között regionális különbségek léphetnek fel bizonyos szakmákon belül, különösen a budapesti és a vidéki területek között. Vagyis a fővárosban jellemzően magasabb bérekre lehet számítani, míg vidéken a megélhetési költségek alacsonyabbak lehetnek, ezért alacsonyabb béreket is kínálhatnak a munkáltatók.

(X)