A családok számára és üzleti megjelenésre is megfelelő crossover – kipróbáltuk az új Nissan Qashqait

2022. május 23. 10:04
Olyan utódja született a népszerű crossovernek, ami technológiában és biztonságban is a prémium márkákkal versenyezhet.

Béres Sándor írása

***

A vásárlói igényekre leginkább odafigyelő autómárkák napjainkban egyre inkább olyan járműveket álmodnak meg, melyek felszereltsége nemcsak a vezetési élményt, de az utasok védelmét is kiemelten fontos tényezőként kezelik. Így tesz a Nissan is, ami az új Qashqai megalkotásakor új szintre emelte a prémium felszereltséget és az utasbiztonságot.

Fotó: Nissan.hu

Megjelenés

A márka hivatalos importőre, a Grand Automotive CE Kft. által rendelkezésünkre bocsátott crossover kék-fekete színösszeállításában van valami sportosan elegáns. A karosszéria finom folytatása az első fényszórókban azonnal jelzi, egy ízig-vérig modern autóval állunk szemben.

Fotó: Nissan.hu

A 20-as, könnyűfém kerekek, az autó határozott vonalai, a sötétített hátsó ablakokkal és a napfénytetővel ötvözve egyszerre keltik egy stabil, megbízható családi autó, és egy elegáns, üzleti megjelenésre tervezett crossover benyomását. Vélhetően nem véletlenül, hiszen az autó mindkét célcsoport számára megfelelő választás lehet.

Prémium jegyek, vezetést támogató rendszerek

Az autó volánja mögé ülve sem csalatkozunk az első benyomásunkban. A Quashqaiban ülve egy prémium autó, tágas beltere fogadott.

Fotó: Nissan.hu

A crossoverben ergonomikus, fogásra is remek kormánykerék, kézre eső, jól elhelyezett kezelőszervek, remek felbontású kijelzők, és átgondolt vezetést támogató rendszerek várják a sofőrt.

Kijelzőből például rögtön hármat is kapunk. Egy 12,3”-os, teljesen digitális TFT kijelzőt, egy 10,8”-os szélvédőre vetített kijelzőt (szakszerűen head-up display-t)* és egy 9”-os HD* kijelzőt. A három megjelenítő ráadásul tökéletes összhangban dolgozik vezetés és manőverezés (például tolatás vagy parkolás) közben is.

Fotó: Nissan.hu

A 12,3”-os, kormány mögötti kijelzőn például választhatunk a hagyományos kerek mérőóra nézet vagy a továbbfejlesztett, nagyobb központi kijelzővel rendelkező nézet között. Így például kedvünk szerint a kilométeróra mellé is beállíthatjuk a navigációt, monitorozhatjuk az autó vezetéstámogató rendszereit, vagy éppen az éppen a lejátszás alatt álló zenénket is.

A 10,8”-os szélvédőre vetített kijelző* pedig valóban biztonságosabbá és kényelmesebbé tudja tenni a vezetést. A teljesség igénye nélkül a sebességünk, a navigáció, vagy éppen az éppen lejátszás alatt lévő zene információi is elérhetővé válnak anélkül, hogy egy pillanatra is levennénk a szemünket az útról (lenti kép).

Fotó: Nissan.hu

A középső konzol tetején elhelyezett kijelzőről se feledkezzünk meg, hiszen az érintőpaneles megjelenítő a központi beállításokon túl is nagy segítségünkre van. Az autóba ülve, telefonunk csatlakoztatását követően az Apple CarPlay vagy Android Auto rendszernek köszönhetően azonnal használhatjuk megszokott alkalmazásainkat.

Emellett bármikor, bárhonnan ellenőrizhetjük autónk állapotát, illetve akár zárhatjuk és nyithatjuk is az autót.

De a kijelző remek szolgálatot tesz például manőverezés során is. Az új Qashqai ugyanis magas felbontású parkolókamera-rendszerével* 360°-os nézetben is képes megjeleníteni az autót és szűkebb környezetét.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy parkolás közben felülről is láthatjuk autónkat és környezetét,

miközben a tolatókamera képét is figyelhetjük például az autónk hátsó lökhárítója és a padka közötti távolság meghatározására, amit nem mellesleg az autó elején és hátulján elhelyezett radarok is megtámogatnak. Remek funkció, amit nagyon-nagyon könnyen meg lehet szokni és szeretni (lenti kép).

Fotó: Nissan.hu

Amikor a biztonság alapfelszereltség

A Qashqai biztonsági rendszereinek sora azonban itt közel sem ér véget. Az autó tervezése során érezhetően kiemelt figyelmet szenteltek a biztonságnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az autóban a következő biztonsági technológiák mindegyike ALAPFELSZERELTSÉG – a teljesség igénye nélkül: 

 • e-Call vészhívó rendszer (ütközés/baleset/esetén)
 • Adaptív sebességtartó automatika automatikus sebességhatárolóval
 • Intelligens vészfékező rendszer gyalogos és kerékpáros felismeréssel
 • Kereszteződésben történő kanyarodás során ütközésre figyelmeztető rendszer
 • Intelligens sávelhagyás jelzés és beavatkozás
 • Hátsó keresztforgalom figyelmeztetés
 • Intelligens holttér-figyelés és beavatkozás
 • Aktív mögöttes keresztirányú forgalom felügyelet
 • Intelligens éberségfigyelő rendszer
 • Intelligens ráfutásos baleset megelőző rendszer
 • Automatikus tolatási vészfékezési rendszer
 • Közúti jelzések felismerése
 • Automata elakadásjelző (vészfékezés esetén)
 • Intelligens távolsági fényszóró asszisztens
 • 7 légzsák (vezető- és utasoldali, oldal- és függönylégzsákok és középső légzsák elöl)
 • Guminyomás ellenőrző rendszer
 • Dinamikus menetstabilizáló rendszer
 • Elektromos kézifék Auto Hold funkcióval
 • Riasztóberendezés

És a lista itt még nem ér véget. Az intelligens holttérfigyelő rendszer például külön is említésre érdemes. Ha aktiváljuk, még a sávváltás előtt figyelmeztet, ha egy másik jármű található autónk holtterében. És ha esetleg ilyenkor mégis folytatnánk a manővert, a rendszer enyhe fékezéssel visszavezeti autónkat az eredeti sávba.

Azonban az új Qashqai nemcsak tesztünk szerint, vezetés közben érződött biztonságosnak,

az autó minden verzióra kiterjedő, 5-csillagos értékelést kapott a független Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) 2020-2022-es töréstesztje szerint is.

Az Euro NCAP minden évben publikál egy listát, amelyen olyan autók találhatóak, amik jobban tejesítettek egyes biztonsági kategóriákban, mint versenytársaik. A díj megítélését négy szempontnak való megfelelés alapján döntik el: a felnőtt utas védelme, a kiskorú utas védelme, a járókelő védelme és a biztonsági vezetéstámogatói rendszerek alapján (amelyek különböző súllyal szerepelnek).

A független szervezet 91 százalékra értékelte a Qashqai-t mind a felnőtt, mind a kiskorú utasok védelmének tekintetében.

Az autó 24-ből 23,8 pontot kapott a gyermekutas-védelem kapcsán, és a maximális 12 pontot érte el a gyerekülés-védelem vonatkozásában.

A modell 70 százalékos értéket ért el a kerékpárosok és járókelők védelmét tekintve, de a biztonsági vezetéstámogatói rendszerek tekintetében is remekelt: 95 százalékos értékelést kapott. Erről bővebben ide kattintva olvashat, az NCAP értékelését pedig ide kattintva tekintheti meg.

Fotó: Nissan.hu

Összegzés

A Nissan Qashqai alapvetően a családok számára és üzleti megjelenésre is tökéletesen megfelelő crossover, egy kívül-belül, tudás és megjelenés tekintetében is prémium autó. Egy olyan utódja született a népszerű crossovernek, ami technológiában és biztonságban is a prémium márkákkal versenyezhet.

*A felszereltségek a változattól függően alapfelszereltségként vagy opcióként (felárért) állnak rendelkezésre.

Nyitókép és fotók: Nissan.hu

(X)