A villámok is segítenek megérteni a klímát

2023. július 05. 23:01

Amellett, hogy látványos és sokszor veszélyes égi tünemények, a villámok fontos jelzőrendszerek is: megmutatják, hogy miként változik a Föld éghajlata. A nemzetközi villámmegfigyelő és egyben klímaváltozást előrejelző együttműködésben soproni kutatók is jelentős szerepet játszanak.

2023. július 05. 23:01
Thundersorm,Over,The,Danube,River,In,Budapest,,Hungary.,Parliament,Building
Gózon Ákos

 

A légkörfizikusok úgy tartják számon a villámokat mint a Föld éghajlatváltozásának érzékeny, tüneményes és tünékeny jelzőberendezéseit. A Föld felszínének már 1 Celsius-fokos változása is jól érzékelhető átalakulásokat okoz a villámlások gyakoriságában és jellegében. Másfelől a villámok nemcsak indikátorok, hanem önmagukban is légköralakító tényezők. Negyedszázada folynak olyan nemzetközi vizsgálatok, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy a villámtevékenység jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz termelésével jár együtt. A villámlás ezenfelül nagy hatást gyakorol a magas légköri víz jelenlétére, ezáltal pedig a globális vízháztartásra és a víz körforgásának a folyamatára.

A villámok aktivitásának módosulását egy globális műholdrendszer figyeli, s egy földi villámérzékelő hálózat rögzíti és értékeli. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat soproni Föld­fizikai és Űrtudományi Kutatóintézetének (FI) munkatársai a világ több mint tíz országában tevékenykedő kutatókkal együttműködve vizsgálják a Föld villámtevékenységét mint a bolygó klímaállapotának fontos, a Meteorológiai Világszervezet által is kitüntetett figyelemben részesített jelzőrendszerét.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!