Napelemek a svájci vonatsínek között: ennek vajon mi értelme?

2024. október 10. 17:10

Svájc „forradalminak” titulált újítással készül a megújuló energia terén. Egy ottani startup kísérleti projektjében eltávolítható napelemeket telepít a vasúti sínek közti kihasználatlan területre. Az ötlet csak elsőre tűnik jónak, mert már most rengeteg kérdést vet fel a hatékonyság és a megvalósíthatóság terén.

2024. október 10. 17:10

Svájc egy „forradalmi” újítás jegyében eltávolítható napelemeket tervez telepíteni a vasúti sínek közti kihasználatlan területre. A projektet a Sun-Ways nevű startup  

indította el, amely egy 18 kW-os kísérleti fotovoltaikus rendszert kíván bevezetni egy 100 méteres szakaszon Neuchâtel közelében. Bár a kezdeményezést áttörésként ünneplik a megújuló energiaforrások és a vasúti közlekedés terén, nem árt néhány kérdést feltenni a megvalósíthatóság és a hatékonyság kapcsán, még akkor is, ha első pillantásra az ötlet jónak tűnik. 

Nagy reményekkel teli kísérleti projekt 

A Svájci Szövetségi Közlekedési Hivatal (Bundesamt für Verkehr, BAV) nemrég jóváhagyta a projektet, amely az első ilyen jellegű kezdeményezés az országban. A kísérleti rendszer mindössze 48 napelemből fog állni, amelyek egyenként 380 watt energiát termelnek, és a helyi hálózatba táplálják az áramot. Azonban a projekt ára körülbelül 622 ezer euróra (mintegy 250 millió forintra) rúg, felvetve a kérdést, hogy vajon a befektetett pénz arányban van-e a várható eredményekkel. 

Kezdetben a BAV egyébként el is utasította a javaslatot, mert hiányoztak a Sun-Ways technológiai újítására vonatkozó műszaki referenciák. Hosszas egyeztetések, továbbá a Vaud kanton Mérnöki és Vezetési Főiskolájának professzoraival folytatott további értékelések után a projekt végül zöld utat kapott. Felmerül azonban a kérdés, hogy vajon ez a jóváhagyás inkább csak  egyfajta műszaki látványosság, mint valódi technológiai felkészültség eredménye. 

Eltávolítható panelek, de vajon megéri? 

A fejlesztők a napelemek eltávolítható kialakítását nagy előnyként hirdetik, mivel lehetővé teszi a könnyű sínkarbantartást anélkül, hogy a vonatközlekedésben fennakadásokat okozna. Egy speciális vasúti gép naponta akár 1000 négyzetméter napelemet is képes telepíteni, illetve visszahelyezni. Ám kérdés, hogy valóban olyan gyakran és hatékonyan végzik-e majd a karbantartást, ahogy azt ígérik, különösen a vonatmenetrendek érdemi felborítása nélkül. 

Továbbá, bár a Sun-Ways azt állítja, hogy technológiájuk hatékonyan hasznosítja a kihasználatlan területeket, aggodalmak merülnek fel az esetleges zavarok, illetve áramütésveszély miatt a telepítés és a karbantartás során. A projektnek szigorú biztonsági teszteken is át kell esnie, amelyeket a vasúti anyagok biztonságáért felelős Répartition des Matériaux voie ferrée nevű szerv felügyel, ami tovább bonyolítja az amúgy is ambiciózus tervet. 

Svájcban, a festői Alpokban egyre hevesebb viták folynak a napenergia-telepítések környezeti lábnyomáról, így az ötlet akár még népszerű is lehet, hiszen nem rombolja a táj képét. Csakhogy egyelőre kérdéses, hogy ez a kísérleti projekt mire lesz jó a jelenlegi magas költségek, az áramütés veszélye és a körülményes karbantartás okán. Nem lenne olcsóbb mondjuk zúzott köves vagy füves vasúti töltések oldalába, hagyományos vázszerkezetre felrakni a paneleket? 

Az eltávolítható napelemek vasúti sínekre történő telepítése egy érdekes ötlet, amely az innováció jegyében született, de szerintünk érdemes azt egy egészséges adag szkepticizmussal kezelni. 

(Forrás: Interesting Engineering)

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. október 10. 18:44
Nem foglal el hasznos termőföldet. Nem hülyeség ez!
tetx
2024. október 10. 18:43
Akkor most mondok egy ütősebbet: A vasúti sín mellé kell telepíteni 2 méterrel, így nem kell hogy eltávolítható legyen, nem kell, speckó napelem felszedő és lerakó gép, kijön kb 10 millió HUF-ból. +10M HUF az ötlet, megspóroltam nekik kb 230 milliót. Számlaszámot privátban megadom.
gebsi1
2024. október 10. 18:40
"...egyenként 380 watt energiát termelnek, és a helyi hálózatba táplálják az áramot. Azonban a projekt ára körülbelül 622 ezer euróra (mintegy 250 millió forintra) rúg, felvetve a kérdést, hogy vajon a befektetett pénz arányban van-e a várható eredményekkel. " Nahát, ki gondolta volna? De miért csak erről az egy projektről jut ez eszetekbe? Minden napelem, szélkerék, hidrogén cella stb ilyen.
sexykitty-5000108
2024. október 10. 18:36
🍓 ️ ­­É­r­­t­é­­k­e­­­l­­d­ ­­­a­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­n­­­c­­i­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!