Az OpenAI új mesterségesintelligencia-modelljétől le fog esni az állunk

2024. szeptember 16. 14:36

Az OpenAI új mesterségesintelligencia-modellt dob piacra, amely az érvelési képességével nehéz matematikai, kódolási és tudományos problémák megoldására is képes.

2024. szeptember 16. 14:36
Fekete Kíra

A szerző a Makronóm újságírója.

Az OpenAI bejelentette legújabb mesterségesintelligencia-modelljét, az o1-et, amely a cég szerint képes összetett problémák megoldására érvelési technikák alkalmazásával. Ez a lépés mérföldkő lehet a mesterséges általános intelligencia (AGI) kifejlesztésében, amelynek célja az emberi kognitív képességek elérése a gépekben

Az új modellek különösen hasznosak lehetnek a tudósok és a fejlesztők számára, hiszen képesek matematikai, kódolási és tudományos problémák megoldására. A technológiai iparban a Google DeepMind, az OpenAI és az Anthropic között egyre élesebb verseny folyik az olyan rendszerek kifejlesztéséért, amelyek képesek önállóan, személyre szabott ügynökként működni, segítve az embereket a munkájuk során, vagy akár a kommunikációban és a digitális világ kezelésében. Az o1 modellek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak:  

a Nemzetközi Matematikai Olimpia kvalifikációs vizsgáján 83 százalékos eredményt értek el, messze felülmúlva a GPT-4o 13 százalékos teljesítményét

Mira Murati, az OpenAI technológiai igazgatója szerint a modellek betekintést nyújtanak a mesterséges intelligencia „gondolkodási folyamataiba”, lehetővé téve a kutatóknak, hogy megértsék, hogyan dolgoznak a gépek. Megerősített tanulási technikákat alkalmaznak, amelyek bár költségesebbek és hosszabb feldolgozási időt igényelnek, mégis következetesebb és kifinomultabb válaszokat adnak. Mark Chen, a projekt vezető kutatója elmondta, hogy a modell képes felismerni a saját hibáit, és javítani azokat, ami jelentős előrelépést jelent az MI-rendszerek érvelési képességeiben

Új korszak az online keresésben: SearchGPT 

Az OpenAI szerint az új technológiák az online keresést is forradalmasíthatják, új keresési paradigmát hozva létre a SearchGPT eszközén keresztül. A szakértők szerint a gépi érvelés kifejlesztése kulcsfontosságú a mesterséges általános intelligencia eléréséhez, amely valódi autonómiát a mesterséges intelligenciának. 

Bár a tudományos közösség még szkeptikus, és szükségesnek tartja a független értékeléseket, az MI fejlődésének gyors üteme jelentős lehetőségeket, ugyanakkor kockázatokat is rejt magában. A fejlettebb rendszerek nagyobb visszaélésekre adnak lehetőséget, ezért az OpenAI megerősítette a biztonsági intézkedéseit, és együttműködik független intézetekkel, hogy minimalizálják ezeket a veszélyeket.  

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.    

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. szeptember 17. 22:54
Az intelligencia emberhez kötött. Intuiciója nincs a szoftvereknek. Ezért mesterkélt intelligenciának nevezni.
pandalala
2024. szeptember 16. 18:03
:-DDDDDD jó pofa, amikor egy témához ABSZOLÚT hozzá nem értők úgy kommentelnek, mintha tudnák h miről van szó!!! .... mik vagytok ti, tán politikusok??? .... :-)))))))
lhotx
2024. szeptember 16. 17:08
Manipulálni hagytátok magatokat már a munkára használhatatlan vindóztól is, holott arról aztán igazán sok mindent el lehetett mondani, de intelligensnek, értelmes programozásúnak igazán nem volt nevezhető – mégis eluralkodott szinte az egész földkerekségen.
istvanpeter
2024. szeptember 16. 15:27
Nos, a Mesterséges Intelligenciát az ember hozta létre és az általa meghatározott feltételek és parancsok szerint működik, vagy is, egyáltalán nincsen szó semmiféle intelligenciáról. Viszont az irdatlan nagy számítógép kapacitás és a kapcsolódó információs rendszer kiválóan alkalmas a digitális világrabszolga társadalom létrehozására és működtetésre, ami amúgy is régi vágya a háttérhatalomnak. Ebben a formációban minden egyes ember állandó ellenőrzés és manipuláció alatt fog állni és a természetes emberi társadalom megszűnik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!