Fókuszban a szolgáltatások: újabb javuló adatok érkeztek a magyar gazdaságból

2024. augusztus 30. 12:35

A második negyedévben 2,9 milliárd forintra emelkedett a szolgáltatás-külkereskedelmi forgalom értéke. Míg az export értéke 5,5, addig az importé 4,9 százalékkal emelkedett éves alapon.

2024. augusztus 30. 12:35

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Az előző év azonos időszakához viszonyítva importoldalon csökkent a kisebb súlyú szolgáltatások, mint a bérmunka vagy a javítási, karbantartási szolgáltatások behozatala, miközben a szállítási és az üzleti szolgáltatások kismértékben, a turizmus pedig jelentősen, 21 százalékkal nőtt. Ez utóbbi tételsoron jelennek meg a magyarok külföldi utazásai során végbemenő vásárlások, mint például a szálláshelyfoglalás.  

Ezek az adatok is azt mutatják, hogy a reálbérek emelkedése nyomán létrejövő többletjövedelmet a magyar háztartások jelentős részben külföldön költik el.  

Az online vásárlások mellett a hazai szálláshelyek helyett inkább külföldön nyaralnak, és ez megmutatkozik abban is, hogy a turizmust hónapok óta a külföldivendég-forgalom húzza. 

Exportoldalon is összességében hasonló képet mutat az egyes szolgáltatáscsoportok forgalmának az alakulása. A nagy súlyú szállítási és üzleti szolgáltatások kismértékben emelkedtek értékalapon. A lassabb bővülésben a külső kereslet gyengélkedése nyomán csökkenő ipari termelés játszhat szerepet, tekintve, hogy a szállítási szolgáltatások jelentős részben a termékexporthoz kötődnek, de az üzletiek is részben összekapcsolódnak az iparral. Itt a volumencsökkenést a szolgáltatások áremelkedése tudta ellensúlyozni.  

Ezzel szemben a turizmusexport 10 százalék feletti bővülést produkált, amiben a külföldivendég-forgalom felfutása játszotta a legnagyobb szerepet. 

Országcsoportos bontásban azt láthatjuk, hogy importoldalon a legfontosabb partnerállamok húzták a forgalmat, míg exportoldalon a 10 legfontosabb célország irányában a növekedés mértéke kisebb volt, mint a teljes, vagyis itt inkább diverzifikálódott a kivitel.

Mindkét relációban Németország a legfontosabb külpiaci partnerünk, azonban a súlya némiképp kisebb, mint a termék-külkereskedelemben, nagyságrendileg 20 százalék. Emellett a szolgáltatás-külkereskedelemben nem is jelenik meg az ottani gazdaság gyengélkedése, úgy az import-, mint az exportoldalon jelentős, 10 százalék feletti bővülést regisztrált a KSH, sőt a gyorsabb kivitelbővülésnek köszönhetően a Németországgal szembeni többletünk is növekedett. 

 

Ezzel együtt is, a szolgáltatás-külkereskedelmi egyenleg javulásához minden szolgáltatáscsoport hozzájárult. A második negyedéves többlet közel harmadáért azonban így is a turizmus ágazata volt felelős, de a szállítási szolgáltatások súlya is közelítette a 30 százalékot. Pozitívum, hogy az első negyedév után nem romlott a turizmusegyenleg értéke, vagyis a magyarok egyre aktívabb külföldi utazásait és költéseit ellensúlyozni tudták a második negyedévben hazánkba érkező külföldi vendégek. 

A szolgáltatás-külkereskedelmi egyenleg javulása és jelentős többletének fennmaradása mindenképp kedvező a gazdasági növekedés szempontjából.  

Bár a szolgáltatásforgalom értéke jelentősen elmarad a termékforgalométól, a külkereskedelmi többletben jóval nagyobb szerepet játszik, így érdemi hatással van a gazdasági növekedésre, és részben ellensúlyozza a termékexport visszaesését.     

A KSH adatai szerint:   

A szolgáltatáscsoportok közül a turizmus 925 millió, a szállítási szolgáltatások 854 millió euróval járultak hozzá az aktívumhoz. 

Szolgáltatásexportunk 65, -importunk 73 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett. 

A legfontosabb partnerünk továbbra is Németország, amely 21 százalékkal részesedett az összforgalomból. A második helyen az Egyesült Államok, a harmadikon Ausztria áll, hozzájuk a szolgáltatáskereskedelem 8,7, illetve 7,5 százaléka kapcsolódott. 

A teljes szolgáltatásexportból az üzletiek aránya 42, az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 21 százalékot tett ki. Jelentős volt még a szállítási szolgáltatások 27 és a turizmus 21 százalékos részesedése. Az importban is az üzleti szolgáltatások domináltak 54 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatások részaránya 29 százalék volt), miközben a szállítási szolgáltatások 26, a turizmus 16 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból. 

Az aktívum növekedéséhez legnagyobb mértékben a bérmunka-szolgáltatási díj 72 millió, a javítási és karbantartási 45 millió, valamint a szállítási szolgáltatások 36 millió eurós egyenlegjavulása járult hozzá. 

Aktívumunk értéke az európai uniós forgalomban 29 százalékkal, 319 millió euróval emelkedett, ami elsősorban a Németországgal, Máltával és Ausztriával szemben regisztrált 80 millió, 76 millió, illetve 51 millió eurós egyenlegnövekedésre vezethető vissza. 

Az EU-n kívüli országok esetében az aktívum 132 millió euróval, 8,0 százalékkal csökkent. A változást legnagyobb részben az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal szembeni egyenleg 205 millió, illetve 46 millió eurós csökkenése okozta. 

Ezt is ajánljuk:

Címlapfotó: MTI/Rosta Tibor

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 511 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vata Aripeit
2024. augusztus 30. 20:41
153 jó éjt!
Vata Aripeit
2024. augusztus 30. 20:34
150
Vata Aripeit
2024. augusztus 30. 19:48
136
Vata Aripeit
2024. augusztus 30. 19:41
2022-2023 ban mandiner előfizető voltam, aztán lemondtam, mert szarok vagytok, és biztos nem én voltam az egyetlen . Azóta kedves hangú telefonos értékesítők hívogatnak. Amíg képetelenek vagytok, ezt a szart eltakarítani, addig ne is reménykedjetek. Egy előfizető dobott titeket..ja és minden ismerősöm is így gondolja . Ha ez nektek jó, akkor jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!