Bődületes tendencia: pár év és humanoid robotok vigyázhatnak gyermekeinkre

2024. augusztus 28. 11:01

Rekordszámú vállalat és robotmodell jelent meg a pekingi World Robot Conference-en. A rendezvényre a kínai miniszterelnök is ellátogatott, és kiemelte, a robotipar, valamint az ahhoz kapcsolódó ellátási láncok rendkívül fontos stratégiai ágazatok. A résztvevő iparági szereplők a humanoid robotok terjedésére és azok fejlesztésére fókuszáltak.

2024. augusztus 28. 11:01
Páczi Zsolt

A szerző a Makronóm újságírója.

Amióta Peking a tudomány és a technológia fejlesztésére helyezte a hangsúlyt – mivel ezekben a feltörekvő ágazatokban látja a gazdasági növekedés kulcsát – az ottani vállalatok egyre többet fektetnek a humanoid robotiparba. Vagyis számos olyan cég jött létre, amely ezekből a trendekből akar profitálni. A tőkeinjekciónak köszönhetően az androidok alkalmazása sok ágazatban felgyorsult, így a gyártás, az egészségügyi ellátás, az idősgondozás, az oktatás, a szórakoztatóipar és a fogyasztói szolgáltatások területén is. 

Az International Federation of Robotics (Nemzetközi Robotszövetség) adatai szerint  

a humanoid robotok piaca évente 71 százalékkal bővülhet 2021 és 2030 között. Kína pedig ebben az ágazatban akár 122,1 milliárd dolláros részesedést is elérhet 2030-ig úgy, hogy a teljes robotipar piacát nagyjából 140 és 260 milliárd dollár közé becsülik addigra.  

– jelezte a China Electronics Society, és ezt azzal indokolta, hogy már számos régióban felkészültek e piac növekedésére: innovációs központokat állítottak fel, hogy ösztönzőket és támogatást nyújtsanak az iparág vállalatai számára. 

A robotipar a kínai gazdasági fejlődés egyik motorja lehet 

Többek között az iparágban rejlő lehetőségek, a humanoid robotok ipari alkalmazása, valamint a fogyasztók számára való könnyebb elérhetővé tételéről volt szó az augusztus 21. és 25. között rendezett World Robot Conference rendezvényen Pekingben. A konferencián több mint 30 cég több mint 27 androidmodellt mutatott be, ami rekord az esemény történetében. 

A South China Morning Post tudósítása az eseményről. Forrás: South China Morning Post 

A Hszi Csin-ping elnök által szorgalmazott politika, amelynek jegyében az állam támogatja az „új termelőerők” szolgálatba állítását – így a robotipart – külön hangsúlyt kapott a rendezvényen.  

Kína az ipari robotok tekintetében a világ legnagyobb piacát jelenti (1. és 2. ábra), 

és az országban az egyre kifinomultabb technológiák terjedése megváltoztatja a hagyományos iparágakat: az autógyártást, a mezőgazdaságot, az oktatást, az egészségügyi és otthoni szolgáltatásokat.  

1. ábra: Kína az üzembe helyezett ipari robotok több mint feléért volt felelős 2022-ben  
2. ábra: A 2022-ben az ágazat 15 legnagyobb piacán üzembe helyezett ipari robotok száma 

Az utolsó napon Li Csang kínai miniszterelnök is ellátogatott az eseményre, ahol elmondta, hogy „a robotiparban hatalmas piaci potenciál rejlik”, és kiemelte, hogy „a robotok a technikai innováció és a csúcstechnológiák gyártásának mérföldkövei és erősségei”. Hangsúlyozta az ágazat támogatásának fontosságát és a nemzetközi együttműködés megerősítését az ellátási láncok biztosítása érdekében. Hozzátette, hogy Kínának támogatnia kell a területén tevékenykedő és befektető külföldi cégeket, kutatóintézeteket. Az ázsiai országnak meg is vannak az előnyei a robotika fejlesztésének felgyorsítására nyugati versenytársaival szemben. Habár  

az Egyesült Államok számos területen vezet a technológiai versenyben – különösen a mesterséges intelligencia és a szoftvergyártás esetén –, Kína sokkal kiterjedtebb ellátási láncokat tudhat a háta mögött. Ennek köszönhetően olcsóbban tud a robotfejlesztéshez szükséges alkatrészeket előállítani,  

ami hosszú távon, valamint az ipari használatuk elterjedésével a háztartásban alkalmazható robotok fogyasztók számára való olcsóbb elérhetővé tételét is segíti. 

A sencseni bázisú Wisson Technology, amely a rugalmas robotkarok gyártásáról ismert, a különböző motorok vagy reduktorok (a robotkar mozgását finomító, részletesebbé és pontosabbá tevő alkatrész) helyett 3D-nyomtatóval készült műanyagokra és pneumatikusan működő mesterséges izmokra támaszkodik a modelljei előállítása során.  

Ennek köszönhetően a vállalat tizedannyiért képes eladni a termékeit, mint vetélytársai.  

Az iparág szereplői, mint Csi Kang, a sanghaji Ti5 Robot alapítója szerint viszont még bőven lehet javítani az ellátási láncokon, hogy a produktumaikat megbízhatóbbá tegyék, hozzátéve, hogy a hibaarányok miatt cége legfeljebb ezerdarabos mennyiségben tudja előállítani a termékeit. A mozgásszabályozáshoz alapvető harmonikus hajtóművek pedig kulcsfontosságúak e folyamatban, tette hozzá. 

Ipari munkásból házvezetőnő? 

„A humanoid robotokat gyakran látjuk ipari környezetben, de ahhoz, hogy bekerüljenek a mindennapi életbe, fontos, hogy az előállítási költségeik olyan szintre csökkenjenek, amit a lakosság megengedhet magának” – mondta Jao Jün-csang, a Csöcsiang tartományban található Humanoid Robot Innovációs Központ hardverigazgatója.  

A cég a konferencián mutatta be új modelljét, amelynek az ára 98 260 dollár (körülbelül 34 722 234 forint), ám máris nagy érdeklődést váltott ki, főleg gyártók és szupermarketek részéről. Jao úgy véli, a humanoid modellek a következő két évben nagyszabású feladatokat kaphatnak az ipari szférában és a szolgáltatói szektorban, sőt akár már jövőre lehetnek próbatelepítések számos régióban.  

Mindez árcsökkenéshez vezethet, és a technológiai fejlődés ütemét tekintve elképzelhető, hogy 5-10 éven belül a háztartásokban is láthatunk robotokat.” 

3. ábra: Egyre több robotot alkalmaznak az iparban 

Kao Csi-jang, az önvezetőket fejlesztő Momenta startup korábbi ügyvezető igazgatója szerint a robotika fejlődését az okosvezetés előretörése is nagymértékben elősegíti. „Az autonóm vezetés mesterséges intelligenciával működő autókban lehetséges, amelyek szintén egyfajta robotok” – mondta Kao, aki jelenleg a robothardverekre és a testtel ellátott MI-kre specializálódó Galaxea AI startup alapítója. 

„Nem tudjuk megjósolni, hogyan fog fejlődni ez a technológia. Egy nap hatalmas áttörés jöhet” – vélekedik Vang Lej, a Shanghai Qingbao Engine Robot elnöke. A vállalat 150–200 ezer jüan (7,5–10 millió forint) értékben értékesít nagyon valósághű androidokat, a vevőik pedig afféle kuriózumként alkalmazzák őket kiállítási csarnokokban, személyzet nélküli boltokban, kórházakban, iskolákban, kávézókban, szállodaláncokban és e-kereskedelmi közvetítésekben.  

„A végső célunk, hogy az idősellátásra specializálódjunk – mondta Vang. – Nem kezdhetünk rögtön erre a területre gyártani robotokat, mivel azok még nem képesek megoldani minden feladatot. Egyelőre tudnak beszélgetni vagy megfigyelni az ügyfeleket, de az olyan feladatok, mint az etetés, a fürdőszobában való segítség, a fürdetés vagy a páciens felsegítése a földről sokkal komplikáltabbak.” 

A vállalat elnöke szerint két-három éven belül várható látványos fejlődés, de egy valóban megbízható modell létrehozása több mint 10 évbe is telhet. Ennek ellenére ő is úgy véli, hogy a robotok otthoni használatának az elterjedése már nincs messze. 

Egy másik cég, az élethű, arckifejezésekkel ellátott robotfejek gyártására specializálódott Aheadform startup alapítója, Hu Jü-hang szerint  

10 éven belül már lehetnek majdnem teljesen embernek tűnő robotok, 20 év múlva pedig ezek képesek lesznek úgy járni és cselekedni, mint az emberek.  

„Minden egyes fejlődési fázis különböző, de egy olyan robotot gyártani, amelyik pontosan olyan, mint egy ember, nagyon nehéz” – mondta, hozzátette, hogy valószínűleg továbbra is a szolgáltatóipar lesz a legfogékonyabb az androidok alkalmazására, mivel egy életszerű robottal könnyű a figyelemfelkeltés, majd az érdeklődés eladássá váltása. 

Volt pár kritikus is 

A derűlátó és lelkes kínai véleményekkel szemben Marc Raibert, a Boston Dynamics elnöke úgy gondolja, hogy a humanoid robotok nehezíthetik az ipar fejlődését. Egy kerekasztal-beszélgetés során kifejtette, hogy bár a robotok ipari alkalmazása sokat fog fejlődni, csakúgy, mint a technológia, de ezek az eszközök még nagyon kezdetlegesek. „Meg lehet nézni a prototípusokat, amelyeket néhány autógyártó vállalat használ. Szerintem ez inkább a magamutogatásról, mint a termelékenységről szól.” 

(Források: South China Morning Post; Reuters) 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: X/China Daily

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2024. szeptember 02. 08:28
Inkább a kinai robot mint az afrikai migráncs.
backstablive
2024. augusztus 28. 17:04
De csak akkor jöhet a hàztartàsba a apu a nap vègèn bele spriccelhet. Különben eleve halott ötlet.
fogas paduc
2024. augusztus 28. 15:39
Baljós árnyak!
B_kanya
2024. augusztus 28. 14:50
"gilou-au-clavier 2024. augusztus 28. 13:58 A magyar emberek, családok nem fogják megvárni, míg a "körösztény" magyar iskolákban kínai terminátorok és katonák csicskítsák a gyereküket kínai karakterekre, " Megint a román néplélekből indulsz ki pötibozgoru, tudod, letagadni a balkáni szláv eredetet, áttérni cirillről latin ábécére, aztán kiüríteni a rabolt országot Olaszba :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!