Home office: szigorodnak a szabályok, de a dolgozók fele nem örül

2024. augusztus 07. 18:16

A home office szabályok változása esetén a Profession.hu friss felmérése szerint a válaszadók 16 százaléka munkahelyet is váltana, és a dolgozók több mint a fele nem örülne, ha jelentősen korlátoznák az otthoni munkavégzést.

2024. augusztus 07. 18:16

A magyar munkavállalók és munkáltatók hozzáállása is változott valamelyest az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban tavaly óta. A dolgozók az előző évhez képest kisebb arányban gondolják úgy, hogy jobban teljesítenek home office-ban, a munkavégzési forma lelki egészségre gyakorolt hatásáról pedig megoszlik a tapasztalatuk – derül ki a Profession.hu reprezentatív kutatásából. (Az online felmérést 1000 fős, 18–65 éves magyar lakosság körében végezték, nemre, korra, végzettségre és lakóhelyre reprezentatív. Az adatfelvételre az idén április 26. és május 8. között került sor.) 

Mik a munkavállalói preferenciák? 

Az otthoni munkavégzés a járványhelyzet alatt gyorsan és széleskörűen elterjedt országszerte, néhány év után viszont ennek a szabályai számos helyen módosulni, szigorodni látszanak.  

A munkavállalók háromnegyedénél azóta is megmaradtak a home office munkavégzésre vonatkozó keretek, de többségük szigorításra számít.  

Akiknek jelenleg biztosított az otthoni munkavégzés, azoknak a 16 százaléka nem tolerálná, ha a munkaadójuk jelentősebben korlátozná ennek a feltételeit, akár fel is mondana ennek hatására.  

A megkérdezettek közel fele jelezte, hogy bár nem mondana fel, nem örülne a szigorításnak, 9 százalék pedig valamilyen kompenzációt kérne cserébe.  

A fiatalabbak több home office-t követelnek 

Közben 18 százalékos azoknak az aránya, akik támogatnák a dolgozók mozgásterének szűkítését ezen a téren. Az esetleges szigorításról a különböző korcsoportoknak eltérő a véleménye: minél idősebb munkavállalói csoportról van szó, annál jellemzőbb, hogy támogatják azt. Míg a 30–39 évesek esetében ez az arány mindössze 11, addig a 40–49 esztendőseknél 21, az 50–59 éves korcsoportban pedig 27 százalék.  

A cégek döntései és a munkavállalók igényei között egy enyhe eltávolodás figyelhető meg az elmúlt egy évet vizsgálva. 

A dolgozók körében a járványhelyzet óta töretlen az igény az otthoni munkavégzésre, a munkaadók viszont bár óvatosan, de igyekeznek szigorúbb keretek közé szorítani az erre vonatkozó szabályozásukat. Azok a vállalatok viszont, amelyek biztosítanak home office lehetőséget, és ezen a téren rugalmasak a dolgozói igényekkel kapcsolatban, ki tudnak tűnni a munkavállalókért folyó versenyben, és rendszerint több jelentkezőt, több megfelelő szakembert képesek megszólítani – akik körében a legtöbb esetben már elvárás a home office biztosítása –, mint azok, amelyeknél nem adott ez az opció” – fogalmazott Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője. 

Kevesebben érzik hatékonynak magukat otthon  

A Profession.hu tavalyi kutatásához képest több, részben vagy teljesen home office-ban dolgozó jelezte, hogy kevésbé hatékony ezen a téren odahaza, mint a munkahelyén: míg tavaly tízből hárman, addig az idén tízből négyen számoltak be a produktivitásuk visszaeséséről.  

Kismértékben csökkent azoknak az aránya is, akik kimondottan hatékonynak érzik az otthoni munkavégzésüket:  

míg tavaly a válaszadók 38 százaléka jelezte, hogy jobban megy neki a munka otthonról, addig idén ez az arány 23 százalékra redukálódott. 

Akik körében biztosított a home office, az otthoni munkavégzés leggyakrabban említett előnye között az első három helyen a rugalmas időbeosztás lehetősége (65 százalék), az időtakarékosság az utazási idő kiesése miatt (61), valamint az ideálisabb munka-magánélet egyensúlya (40) szerepel. 

A home office árnyoldalai 

Azonban az otthoni munkavégzés negatív oldalát is tapasztalja a munkavállalók egy része: 39 százalékuk szerint nem mindenki tud és szeret egyedül, elszigetelten dolgozni, és  

18 százalék mondta, hogy otthon nincs meg a munkához szükséges nyugalom, csend, míg 14 százalékuk túlterhelt, mert úgy érzi, hogy sosincs vége a munkaidőnek. 

Ellentmondásos a mentálhigiénés hatása is 

A mai napig az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb dilemmája munkavállalói részről annak lelki egészségre gyakorolt hatása, erről pedig megoszlanak a vélemények: a leggyakrabban jelzett hátrányok között a home office munka-magánélet egyensúlyára kifejtett negatív hatása is szerepel (36 százalék), a legfőbb előnyök között pedig éppen az erre gyakorolt pozitív hatást jelezte vissza számos válaszadó (40 százalék). 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI Fotó: Marjai János

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Neville
2024. augusztus 08. 23:17
"18 százalék mondta, hogy otthon nincs meg a munkához szükséges nyugalom, csend" Mert a most divatos open office-okban aztán kurva sok csend és nyugalom van :D
Rocky Raccoon
2024. augusztus 07. 22:51
Mit kell ezen méricskélni? Teljesen egyértelmű, hogy a hibrid verzió a legjobb megoldás: heti 2-3 nap iroda, és 2-3 nap home office legyen engedélyezett. Akkor egyszerre van minden pro és kontra, mindenki úgy osztja be, ahogy akarja. A dilemmának max. annyiról kéne szólnia, hogy 2 vagy 3 HO lehessen egy héten. De ezt szabhassa meg a munkáltató. Viszont a home office amúgy sem kötelező sohasem, ahol van rá lehetőség. Van, aki szeret bejárni, ezért nem él vele. De ne legyen tiltva!
2024. augusztus 07. 21:03 Szerkesztve
Mozdonyvezető homiofiszban… vagy neki nem jár?? Akkor kompenzálni kell! Pincér? Bolti eladó? Orvos, tanár, üzemi munkások? A homiofisz egy juttatás! Én is voltam homiofiszban, tudom mekkora királyság. Aki mást mond, hazudik!😂🤣 Legyen inkább négynapos a munkahét!🤣😂
Squalline
2024. augusztus 07. 20:19 Szerkesztve
Megy az uszítás a home office ellen. Az elvégzett munka mennyisége és minősége számít. Lehet idealista vagyok...Ahol racionális ok van adott helyen munkát végezni, ott nincs home office, dehát ott eddig se volt. A profession elemzéséből kimaradt a "bent baszom a rezet" hatékonyságának elemzése. Érdekes adatok lennének szerintem. Na nem mintha egy profession elemzésnek bármi köze lenne a valósághoz, kezdve azzal, hogy élő ember nincs, aki a saját munkahatékonyságáról nyilatkozgat vadidegennek. Van most egy bizonyos tehetséges, de arrogáns miniszter úrtól származó trend, hogy majd a vonatok ettől fognak hasítani. Lelke rajta. A Miniszterelnökséget egyszer már sikerült "romba döntenie" a sajátos elképzeléssel a munkamorálról. Talán nem ez a helyes út, át kéne ezt gondolni. A munkakör jellege, az egyén alkalmassága, valamint a produktum számít. Mondom, én biztos idealista vagyok. De "...megtanultam fejen állni, bunkók közt élni és utat vágni a sűrűbe...", ahogy egy dalszöveg fogalmaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!