Kijev forrong: Európa több százmillió eurótól fosztja meg Ukrajnát

2024. augusztus 17. 09:42

Túlságosan megnőtt a kockázata annak, hogy európai vállalatok Ukrajna gáztározóit használják tartalékolásra. Kijev dühös, de a profit ismét felülírta a szolidaritást.

2024. augusztus 17. 09:42
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Nyitókép: SAMUEL CORUM / AFP

A szerző a Makronóm újságírója.

Az európai energiakereskedők ezen a nyáron már nem annyira lelkesek, mint tavaly, amikor arról van szó, hogy Ukrajnától béreljenek gáztározókat a készletek felhalmozására. Bár a kontinens legnagyobb tározóit Kijev üzemelteti, tavaly pedig azon ment a versengés, ki tud több felesleget ott felhalmozni, az orosz tüzérségi támadások olyan súlyos károkat okoztak az ukrán energia-infrastruktúrában, amely átalakításra késztette a nyugati vállalatok rövid távú terveit.  

A Financial Times jelentése szerint idén júniusban és júliusban, a betárolási csúcs elmúltával  

az Ukrajnában tárolt európai gázkészletek a tavalyi mennyiségnek mindössze a tizedét tették ki.  

Az EU-s tározók nagyjából 100 milliárd köbméternyi gázt képesek fogadni, Ukrajna tavaly további 10 milliárd köbméternyi tárolókapacitást ajánlott fel, amelyből az európai kereskedők mintegy 2 milliárdot ki is használtak – nem utolsósorban a rendkívül kedvezményes tárolási tarifák miatt. Mindez azonban az idén alapjaiban változott meg. Az európai vállalatok júniusban és júliusban mindössze 15,4 millió, illetve 51,9 millió köbméternyi gázt küldtek Ukrajnába tárolásra, szemben a tavalyi 102,7 millió és 586,6 millióval. Vagyis az idén még úgy is nagyon kevés a betárolás, ha az európai létesítmények már 86 százalékos telítettségen vannak. 

A fő gond természetesen az orosz támadások következtében kialakult tárolási kockázat. Bár a gáztartályok mélyen a föld alatt helyezkednek el, így védettek a rakétatámadásoktól, a felettük elhelyezkedő felszíni létesítményekről – amelyek a gáz ki- és betárolását biztosítják – már korántsem mondható el ugyanez. Vagyis egyáltalán nem biztosított, hogy az orosz légitámadások miatt a gázt ki is tudják hozni a föld alól, amikor szükség van rá.  

Nincs biztosítás 

Bár az ukrán állami energiavállalat, a Naftogaz szerint a tavaszi támadások okozta károkat már kijavították a föld feletti létesítményeken, így minden a szokásos módon működik, a nyugati kereskedők nem látnak semmilyen biztosítékot arra, hogy a pusztítás nem kezdődik-e újra. Bármennyire szeretné Ukrajna ismét bérbe adni az infrastruktúráját, az EU-s partnerek szerint Kijevnek valami nagyon komoly ösztönzőt kellene felmutatnia ahhoz, hogy azt igénybe is vegyék. 

Az EU tavaly még tárgyalt a pénzintézetekkel, ért is el eredményeket a kockázatok biztosításáról, idén azonban az orosz támadások hatékonyságának köszönhetően nem sokan voltak hajlandók egy ennyire rizikós üzleti húzásért kezességet vállalni. Ukrajna nagyjából 200 millió eurót kereshetett volna a gáztárolással, ennek az optimális mennyiségnek a fedezeti költségei azonban akár az 1 milliárd eurót is elérhetnék. Ahogyan az egyik szakértő fogalmazott: „Többet segítenek vele, ha egyszerűen átutalnak Ukrajnának 1 milliárd eurót”

*** 

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Ukrajna most az energiamultik pénzét kéri

A kijevi energiaügyi miniszter szerint a nagy energiacégek azért tettek szert extraprofitra, mert Ukrajna harcol, így az lenne a tisztességes, ha visszafizetnének belőle. Egyébként Magyarországnak is meg tudják oldani a nukleáris problémáit, csak tőlük kell vásárolni.

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Kozlov 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2024. augusztus 17. 23:31
Aztán miért is járna alanyi jogon ez a pénz a tolvaj patkányoknak ?
Lehigh
2024. augusztus 17. 21:43
Ukrajnat orszagok tamogatjak nem BUSINESS. Ukranok ellopnak mindent ez tudott. Megbizhatatlan korrupt banda. BUSINESS nem tamogatja oket.
cicologus
2024. augusztus 17. 15:38
aztán az egyik éjjel kiengedik a gázt,eladják másnak,vagy maguk felhasználják,attól függ mennyire vannak bedrogozva,bebaszva,ez a mentalitás még egy kőbányai zughasználtautótelepen elmegy de ezeknél ez kormányzati szinten......
bunko-jobbos
2024. augusztus 17. 14:26
Tudod, mikor tartanám egy büdös tolvaj bandánál az értékeimet! Soha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!