A világon mindössze tizenöt ember tagja a százmilliárdosok klubjának

2024. augusztus 29. 21:30

Csak néhány kiválasztott képes arra, hogy a vagyonát 100 milliárd dollár fölé duzzassza. Idén mindössze tizenöten vannak, számuk azonban hamarosan hárommal nőhet.

2024. augusztus 29. 21:30
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

A milliárdosok száma nem túl nagy globális viszonylatban. Az idén világszerte 3194 olyan ember van, aki dollármilliárdosnak nevezheti magát. Van azonban egy bűvös határ, a 100 milliárd dolláros magánvagyon, amelyen átlépve a világ legexkluzívabb klubjának az ajtaja nyílik ki a gazdagok előtt. Ennek a klubnak pillanatnyilag mindössze tizenöt tagja van, és mindannyiuknak a világ legértékesebb vállalataiban van olyan részvénytöbbsége, amely a csúcsok csúcsára repítette őket. 

Az International Business Times összefoglalója szerint a tizenöt szupermilliárdos vagyona összesen 2,3 ezermilliárd dollárt tesz ki. Ráadásul idén a gazdasági ingadozások is a malmukra hajtották a vizet: 2024-ben eddig együttesen 380 milliárddal növelték a vagyonukat. 

A kiváltságosok 

A listában nem szerepelnek meglepetések. A világ leggazdagabb embere változatlanul Elon Musk. A Tesla, a SpaceX és az X vezére jelenleg 246 milliárd dollárral büszkélkedhet, elsőbbsége pedig a zöldenergiás technológiai fejlesztések és az űrkutatásban betöltött szerepe miatt gyakorlatilag a következő évekre is borítékolható. 

Az Amazon-alapító Jeff Bezos a második, a nettó vagyona 203 milliárd dollár – az e-kereskedelem és az IT-s felhőbirodalom kiépítése meghozta gyümölcsét. Harmadik helyen a francia guru, Bernard Arnault áll a maga 200 milliárdjával. Az úr a Louis Vuitton vezére, márpedig a luxuscikkek piaca továbbra is virágzik, így a helye abszolút biztosított az élbolyban.  

A Fehér Ház kézivezérlésével működő Meta-vezérnek, Mark Zuckerbergnek „csak” a negyedik hely jutott, a Facebook, az Insta, a WhatsApp és a virtuális valóságban utazó RealityLabs tulajának azonban így is 190 milliárdot hoztak össze eddig a részvényei. Kirobbanthatatlan a listáról Bill Gates is, akinek Microsoft-papírokból összeszedett vagyona jelen pillanatban 160 milliárd dollár. 

Larry Ellison, az Oracle társalapítója a hatodik helyezett: miután befektetett a Teslába, a vagyona igencsak megugrott, jelenleg 155 milliárd dollárja van a techmogulnak. Szinte nevetséges összeggel, mindössze 5 milliárd dollárral lemaradva követi őt Larry Page, a Google társalapítója, majd Steve Ballmer, a Microsoft korábbi főnöke következik, akinek a részvényvásárlásai eddig 147 milliárd dollárt hoztak a saját konyhájára. 141 milliárddal őt próbálja utolérni Szergej Brin, aki Larry Page mellett a Google másik alapítója. 

A befektetőcsászár Warren Buffet a lista tizedik helyét foglalja el, az ő nettó vagyona 141 milliárd dollár. Mukesh Ambani indiai milliárdos követi a sorban, akinek az általa vezetett Reliance Industries részvényei potyogtattak eddig 113 milliárdot. Természetesen felbukkan Jensen Huang neve is, az Nvidia részvényeinek káprázatos kilövése szintén 113 milliárdra hizlalta a vezér bankszámláját. 

Amancio Ortega, a spanyol Inditex ruházati vállalat (Zara) főnöke természetesen hazája leggazdagabb embere, de vígan befért az elit klubba is 107 milliárd dollárjával. Őt Michael Dell, a magáról elnevezett techvállalat alapítója és vezérigazgatója követi szintén 107 milliárddal, míg az impozáns névsort Gautam Adani zárja, aki az Adani Group részvényeinek 105 milliárd dolláros áldásos hatását élvezheti. 

Ők tizenöten alkotják tehát a százmilliárdosok klubját, amelynek az ajtaja azonban hamarosan újra megnyílik néhány kopogtató előtt. A Walmart-örökösök, Jim Walton, Rob Walton és Alice Walton már alig várják, hogy részvényeik révén átlépjék a bűvös határt, és 97,6, valamint 95,3, illetve 94,7 milliárd dollárjukhoz becsorogjon még annyi, amennyi a világ legdrágább belépőjegyének megvásárlásához szükséges. 

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemugatolmerkapol
2024. augusztus 30. 11:15
A HVG szerint mind a tizenötöt fityma alól kirázná és megvenné kilóra Mészáros Lőrinc.
Okodiktatura
2024. augusztus 30. 09:51
Világcivilizációnk összeomlásának oka az a gazdasági rendszer, ami ezt lehetővé teszi. Ugyanez a gazdasági paradigma kényszeríti végtelen növekedésre a gazdaságot. Negatív kamatú szabad pénzt kellene bevezetni, ami ellehetetleníti a munka nélküli gazdagodást. Az ilyen fokú gazdagság elképzelhetetlen. A Github on van egy ábra ennek szemléltetésére, akit érdekel keressen rá a Bezos+wealth github szavakra. Szemléletes, interaktív ábra.
2024. augusztus 30. 05:38 Szerkesztve
muskot leszámítva mind tróger tolvaj bibsi... "Az Amazon-alapító Jeff Bezos " mi volt az amazon? egy online könyvbolt, ami olcsó volt. hogyan volt olcsó?? ha nagy tételben vettél könyvet akkor az ár akár 60%-al is alacsonyabb volt. mindeféle könyvet listázott a piaci ár alatt, majd amikor valaki vásárolt töle, akkor megrendelte a nyomádtól 1000 példányban dömping áron. eladott 1-20-at a piaci ár alatt.de így is haszonnal, majd a "felesleget" 30 napon belül visszaküldte a nyomdának. mind így kezdte a törvény határát súroló primitv, gerinctelen trükkökkel. és most ezek a férgek a kezükben levö médiával és vagyonnal nyomják a buzi, pedo, fehér ellenes propagandát.
jandor
2024. augusztus 29. 22:49
Feleslegesek klubja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!