Von der Leyen a világ hetedik legjobban fizetett politikusa

2024. július 20. 21:12

Az idei top 10-es listán ott van Olaf Scholz és Joe Biden is, ám az Európai Bizottság régi-új elnöke sem panaszkodhat. Plusz a bónuszok.

2024. július 20. 21:12
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

A politikusok fizetését természetesen nem lehet összevetni a magánvállalatok vezetőinek bérezésével, ám tekintve az alábbi ábrát, amelyet a Visual Capitalist állított össze, nem panaszkodhatnak túlzottan az állami vezetők sem. Különösen annak fényében, hogy a grafikán csupán a szigorúan vett éves alapbérük van feltüntetve, a bónuszok, juttatások, illetve a tisztségükhöz járó „ingyenminden” nincs. Az adatok az idei évre vonatkoznak, kivéve a hongkongi kormányzó fizetését, amelyről 2022-es információk állnak rendelkezésre.  

A listát a szingapúri miniszterelnök, Lawrence Vong vezeti, aki mindössze május közepe óta van hivatalában, de a rövid idő ellenére is ő a világ legjobban fizetett politikusa: 1,6 millió dollárt vihet haza évente, nem számolva a bónuszokat, illetve egy komplett 13. havi fizetést.  

Az ezüstérem Hongkong vezetője, John Lee nyakába került – ő messze lemaradva a célegyenesben, „mindössze” 695 ezer dollárt utaltat a számlájára, a harmadik helyen azonban már egy európai áll, mégpedig Svájc miniszterelnöke, Viola Amherd, aki 530 ezer dollárt keres. 

Forrás: Visual Capitalist

A sorban Joe Biden következik, az amerikai elnök a jelek szerint hamarosan búcsút inthet vezetői fizetésének, de idén még mindenképpen felveszi jelképesnek mondható 400 ezer dollárját. Ausztrália miniszterelnöke, Anthony Albanese 390 ezer dollárral követi őt, míg hatodik helyen a németek büszke, de sikeresnek egyáltalán nem mondható kancellárja, Olaf Scholz áll 367 ezer dollárral. 

Ezen a ponton egy kis törés következik be a listában, miután Ursula von der Leyen személyében nem egy ország vezetőjét, hanem az Európai Bizottság elnökét tisztelhetjük 364 ezer dollárért – mostani újraválasztásával még hosszú évekig.  

Ausztria kancellárja, Karl Nehammer 307 000 dollárt kap a munkájáért, a hazájában pedig szintén pocsék politikai eredményeket produkáló Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek a kilencedik hely jött össze 292 ezer dollárért. Új-Zéland vezetője, Christopher Luxon a tizedik 288 ezer dollárral, a bónusz pedig (Ursula von der Leyen nem ideillő szereplése miatt) Japán, amelynek a miniszterelnöke, Kisida Fumio 256 ezer dollárral csúszott le a tízes listáról.  

*** 

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­­­k­e­­­l­d­ ­­­a­­ ­­s­­­z­­­e­­x­­i­ ­­­p­­­u­­­n­c­­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
baby-12
2024. július 21. 10:53
Volt egyszer egy NÉPSZÖVETSÉG... Akkor, egy háború párti NÉMET politikus, és a vele szemben felsorakozó háború kerülgető ellentábor okozta a NÉPSZÖVETSÉG teljes bukását ! Most ismét van kettő, háború párti NÉMET politikus, de velük szemben csupán néhány tagú a háborút ellenzők tábora! EURÓPA VIGYÁZZ ! majd pihenj le !
bagira002
2024. július 21. 10:10
Túlélő magyarok nem félnek ettől az agresszív háborúbűnöstől a két öklét akár milyen magasan rázza. Eus háborús parancsot megszegjük , magyar népet nem tudja ukrán társával legyilkoltatni.
Kovács Ubul
2024. július 21. 09:01
"Az Európai Unión belül hazánkban a legmagasabb a kormányfő fizetése, ha azt az ország lakosságának bruttó átlagbéréhez viszonyítjuk. Orbán Viktor keresete az idei évben havi bruttó 6,3 millió forintra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a magyar átlagbér összegének 9,5-szörösét kapja kézhez a miniszterelnök minden hónapban. Orbán kétszer annyit keres, mint spanyol és háromszor annyit, mint bolgár kollégája."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!