Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Újabb szankciós szégyen: a Világbank besorolta a magas jövedelmű országok közé Oroszországot

2024. július 03. 23:24

Most már az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem is úgy megugrott Oroszországban, hogy a Világbank a felső polcra helyezte az elméletileg gazdaságilag már régen „térdre kényszerített” háborús országot.

2024. július 03. 23:24
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

„Befagyasztottuk az orosz forrásokat, több ezer cég hagyta el az országot. Az orosz hadsereg mosógépekből, mosogatógépekből szereli ki az alkatrészeket, mert nincsen félvezetőjük. Az orosz ipar térde rogyott. A Kreml hozta ilyen nehéz helyzetbe az orosz gazdaságot. Világossá szeretném tenni, hogy a szankciók maradnak, ebből nem engedünk” 

 

- Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben, 2022 szeptemberében -


 

A Világbank minden év július 1-jén frissíti a világ gazdaságainak jövedelem szerinti osztályozását. A pénzintézet négy csoportba sorolja az országokat: alacsony, alsó közepes, felső közepes, valamint magas jövedelműekbe. A számítás alapja az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem, a GNI.  

Az idei jelentés rímel az Oroszország gazdasági növekedésére utaló prognózisokra: a Világbank adatai alapján az ország a felső közepes kategóriából átlépett a magas jövedelműek táborába, miután GNI-szintje elérte a 14 250 dollárt.  

Háborús meghajtás 

A háborús gazdaságra váltó Oroszországban a hadiipar és a szankciós intézkedések ellenére szárnyaló kereskedelem robbantotta be a gazdaságot. A Világbank elemzése szerint utóbbi 6,8, a pénzügyi szektor 8,7, az építőipar pedig 6,6 százalékkal bővült. Ezen összetevők eredményeképpen 

a reál-GDP 3,6, a nominális 10,9 százalékkal, az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem pedig 11,2 százalékkal nőtt. 

Ukrajna is felfelé mozdult a listán: az alacsonyabb közepes jövedelmű státuszból a felső közepesbe került, miután tavaly a nyugati segélyeknek köszönhetően el tudta mozdítani gazdaságát a holtpontról. A reál-GDP-je 5,3 százalékkal nőtt, igaz, az azt megelőző évben 28,8 százalékot zuhant. A GNI 18,5 százalékos növekedést produkált, az építőipara pedig (a háborús újjáépítéseknek „köszönhetően”) 24,6 százalékos emelkedést mutatott.  

A Világbank ugyanakkor rámutatott egy tragikus adatra is: jelentésében azt írja, hogy az ukrán GNI-növekedés szorosan összefügg a népesség folyamatos csökkenésével, amely a menekültek és a halottak nagy száma miatt elérte a 15 százalékot a háború kitörése óta. 

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszandr Kazakov 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­k­­e­­­l­­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­­­e­­­x­­­i­ ­­­p­­u­­­n­­­c­­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
alexandrosz-2
2024. július 04. 20:39
A kibaszott köpcös csicska geci alá is irta mind a 14 szankcióscsomagot. Vétótlanul. A kibaszott köpcös csicska geci alá is irta számolatlanul a szankcióhosszabbitasokat is. Hathavonta. 2014 óta, számolatlanul. Vétótlanul. A rohadék zsideszes geciknél nem arra kell figyelni, amit hazidoznak, hanem arra, amit csinálnak!
jaznaju-2
2024. július 04. 12:46
Még épp csak elkezdték elvenni a Dollár világ-extraprofitjának egy részét. Mi lesz itt még!!
lajajakab11
2024. július 04. 11:37
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!