Jól ki lesz tömve Biden pénztárcája, amikor megkezdi a nyugdíjas éveit

2024. július 24. 15:39

Bukott elnöknek lenni anyagilag nagyon is kifizetődő. Joe Biden egyszerre két helyről húz majd hivatalosan nyugdíjat, összesen évi mintegy 150 millió forint értékben – és ebben nincsenek benne az extrák. 

2024. július 24. 15:39
BIDEN, Joe
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Két helyről is kap majd nyugdíjat hamarosan a bukott amerikai elnök: az adófizetők összesen 413 ezer dollár értékben pénzelik Joe Bident – áll a National Taxpayer Union Foundation új elemzésében, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a hivatalukból távozó amerikai elnökök a vagyoni helyzetüktől független alapjuttatásokon kívül igen sok pénzt zsebelnek be a könyveik és emlékirataik (Biden esetében ez problémásabb lesz) után járó jogdíjakból és a nyilvános szerepléseikért kapott összegekből – ugyanakkor a kettős nyugdíj (egyszer a 246 ezer dollár elnöki és egyszer a Bidennek kínált 166 374 dolláros törvényhozási) morálisan még akkor is megkérdőjelezhető, ha az Egyesült Államok volt vezetőjéről van szó.  

Kétszer csapolt 

A törvényhozói nyugdíjat 1946-ban hozták létre, annak összegét az ottani munkában töltött idő, az (elnöki poszt kivételével) egyéb szövetségi munkahelyen eltöltött idő, illetve a nyugdíjba lépéskor kapott bér határozza meg. Biden 1973-tól 2009-ig volt szenátor, ezután nyolc éven át Obama alelnökeként dolgozott (ez több mint 230 ezer dollárt eredményezett juttatások nélkül), ami negyvennégy évnyi szolgálatot jelent – az utolsó fizetésén alapuló felső határt figyelembe véve tehát kezdő nyugdíja akár 166 374 dollár is lehet.  

A volt elnökök nyugdíjrendszerét 1958-ban alakították ki, amikor kiderült, hogy Henry Truman igen komoly anyagi gondokkal kezdett küzdeni mandátuma lejárta után. A 2024-es összeg 246 ezer dollár, de évente korrigálhatják (elméletileg és minimális mértékben akár lefelé is), az exelnökök nyugdíja – és minden azt kiegészítő juttatás – pedig abszolút független az illető vagyoni helyzetétől.  

Ez utóbbi pedig elég fontos adalék. A még életben lévő volt elnökök közül Jimmy Carternek 10 millió, Bill Clintonnak 120 millió, George W. Bushnak 50 millió, Barack Obamának 70 millió, Donald Trumpnak pedig 2 milliárd dolláros vagyona van. Biden jelenlegi vagyonát 9 millió dollárra becsülik. 

Az NTU elemzésében több olyan esetet is felsorolt, amikor egyes kongresszusi képviselők megpróbálták orvosolni a volt elnökök esetében alkalmazható nyugdíjrendszer visszásságait, ám kísérleteik sorra kudarcot vallottak. Egy ízben maga Obama vétózott az ügyben. A különálló (és az elnökök esetében mégis egybefolyó) nyugdíjaknál nincsenek igazán olyan korlátok, amelyek gátat szabhatnának a pénzfelhalmozásnak. Az elemzők szerint az egyik kaput a kettőből be kellene zárni ahhoz, hogy az adófizetők pénze ne gurulhasson számolatlanul és szabályozás nélkül olyan volt politikusok zsebébe, akik egyébként is milliomosnak vagy éppen milliárdosnak számítanak.  

*** 

Fotó: MTI/AP/Susan Walsh 

 

 

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­k­e­­l­­­d­­ ­a­ ­­­s­­z­­­e­x­­­i­ ­­p­u­n­­­c­­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Kovács Ubul
2024. július 24. 23:31
Schmidt Pál & Novák Katalin
Majdmegmondom
2024. július 24. 20:47
ez vicces, mert már most sem tud magáról a növény. Szerintem, ha berakják egy Detroiti nyomornegyedbe, ott is el lesz. Tévedve...
Atti bá
2024. július 24. 19:47
Bidé egy éven belül elköztözik a választói közé. Meglepne ha nem menne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!