Továbbra is aggasztó az infláció az Egyesült Államokban, de hamarosan fordulat következhet

2024. július 12. 10:41

Júniusban az USA inflációja a várakozások alatt maradt. A Fed így a kamatcsökkentési ciklus szeptemberi megkezdésére készül, amit a pénzpiacok is pozitívan fogadtak – értékeli az adatokat Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzője. Csütörtök délután a dollár 0,4 százalékot gyengült az euróval szemben.

2024. július 12. 10:41

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Júniusban az elemzői várakozások alatt alakult az USA inflációja.  

A fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest csak 3 százalékkal nőttek az elemzők által várt 3,1 helyett, miközben a havi inflációs ráta a prognosztizált 0,1 százalékos emelkedéshez képest 0,1 százalékos átlagos árcsökkenést jelzett. 

Mi van az adatok mögött? 

Visszafogták az éves drágulás ütemét az élelmiszerárak, amelyek egy év alatt 2,2 százalékkal lettek magasabbak átlagosan, miközben havi alapon 0,2 százalékkal nőttek. Szintén lassította az inflációt az energiaárak alakulása az 1,0 százalékos növekedési ütemével, miközben a negatív havi inflációért ez a termékcsoport volt a felelős a maga 2,0 százalékos árcsökkenése révén. Ezen belül is kiemelendők az energiatermékek, az üzemanyagok ára a megelőző hónaphoz képest 3,8, míg a fűtőolajoké 2,4 százalékkal mérséklődött, miközben az energiaszolgáltatások esetében csak 0,1 százalékos volt az árcsökkenés. 

Az élelmiszerek és energia nélkül számolt maginfláció júniusban 3,3 százalék volt az USA-ban. Ugyanakkor ezen belül is eltérő folyamatok játszódtak le, a termékek ára éves bázison 1,8 százalékkal mérséklődött, elsősorban a használt autók 10,1 százalékos árcsökkenése nyomán, miközben az orvosi ellátási cikkek ára a teljes inflációhoz közeli ütemben drágult.  

Az éves inflációt az USA-ban is a szolgáltatások húzták felfelé, 

5,1 százalékkal drágultak egy év alatt, elsősorban a szállítási szolgáltatások 9,4 százalékos árnövekedése okán. 

Idén két kamatvágás is jöhet! 

Habár a Fed nagyobb részben az úgynevezett PCE-inflációt (meghatározását lásd lentebb) figyeli, amit csak később publikálnak, a mai adat ráerősít azon várakozásokra, miszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő pénzintézet már szeptemberben megkezdi a kamatcsökkentési ciklusát, és az idén két kamatvágást is végrehajt.  

Ezzel kapcsolatban Jerome Powell kedden egy erős üzenetet küldött a piacok irányába, amikor a keddi kongresszusi meghallgatáson jelezte, hogy már nem tartják szükségesnek a munkaerőpiac további hűtését. A pénzpiacok is gyorsan reagáltak a lassuló amerikai inflációra, a dollár az euró ellenében 0,4 százalékot gyengült az adatközlést követően. 

Miért fontos a PCE-inflációs mutató? 

A PCE-infláció az Egyesült Államokban a Personal Consumption Expenditures (PCE, Személyes Fogyasztási Kiadások) inflációs mutatója, amely az áruk és szolgáltatások árának változását méri, azokét, amelyeket az amerikai háztartások rendszeresen fogyasztanak. A mutatót az USA Kereskedelmi Minisztériumának Gazdasági Elemző Hivatala (Bureau of Economic Analysis, BEA) számítja ki.  

A PCE-inflációnak két fő almutatója van. Az egyik az ún. Headline PCE Price Index, ami az összes fogyasztási kiadás árváltozását méri, beleértve az élelmiszerek és az energiaárak módosulását. A másik a Core PCE Price Index, amely kizárja az élelmiszerek és az energiaárak árváltozásait, mivel ezek gyakran ingadoznak, és így torzíthatják az általános inflációs trendeket. Ahogyan jeleztük, a Fed (az USA központi bankja) elsősorban ezt az indexet használja az inflációs célkitűzéseihez és a monetáris politikájának alakításához.  

A PCE-infláció egyik előnye, hogy szélesebb körű fogyasztási adatokat tartalmaz, mint más inflációs mutatók, például a fogyasztói árindex (CPI). Az adatok összegyűjtése és elemzése során a Kereskedelmi Minisztérium figyelembe veszi a fogyasztói viselkedés változásait, ami pontosabb képet ad az inflációs nyomásokról és a gazdasági helyzetről. 

 Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erdeymarton89
2024. július 12. 10:51
háborús infláció
Akitlosz
2024. július 11. 16:00
"A fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest csak 3 százalékkal nőttek az elemzők által várt 3,1 helyett" Hihetetlen. Tényleg? Elképesztő. Ha nem a saját szememmel olvasom, akkor nem hiszem el. Döbbenetes. Ezt aztán tényleg nem látták jönni az elemzők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!