Így néz ki a lakossági védelem az emelkedő banki terhekkel szemben

2024. július 12. 11:05

Augusztustól a banki tranzakciós díjak emelkednek, októbertől pedig bevezetnek egy új devizaátváltási illetéket. Ezzel párhuzamosan a kormány díjstoppal igyekszik megvédeni a lakossági számlák és bankkártyák tulajdonosait a költségek növekedésétől, így az új terhek főként a vállalati számlákat érintik. Mutatjuk a részleteket.

2024. július 12. 11:05

A lakossági számlacsomagoknál a díjemelés tilalma miatt a bankok lehetőséget kapnak arra, hogy megszüntessék a régi csomagokat, és újakat vezessenek be, amelyek már tartalmazzák az emelt költségeket. Ezzel szemben a fintechszolgáltatók, mint a Revolut vagy a Wise, előnyös helyzetbe kerülnek, mivel rájuk a hagyományos bankokra vonatkozó új szabályozások nem érvényesek, így versenyelőnyt szerezhetnek. 

Mint ismert, a napokban Gulyás Gergely bejelentette, hogy augusztus elsejétől növelni fogják a hitelintézetek által fizetendő tranzakciós díjakat, valamint októbertől a kormány bevezet egy új valutaátváltási illetéket a banki devizaműveletekre. Ám azért, hogy ezeket a költségeket ne háríthassák át a családokra, 2024-től a lakossági számlák és bankkártyák esetében számlavezetési és kártyahasználati díjstopot vezet be a kormány. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megnövekvő költségeket az idén a lakosság kevéssé fogja érzékelni, azaz elsősorban a vállalkozói számlák, a cégek díjai emelkednek. Korábbi jegybanki elemzések szerint az eddigi tranzakciósilleték-beszedésnek amúgy is mintegy 80 százaléka a vállalati számlákon keletkezett. A kormányzat az idén 100 milliárdos, jövőre pedig mintegy 250 milliárd forintos többletbevételt remél az intézkedésektől. 

Év végéig díjstop van a lakossági számlacsomagokon 

Tehát a szabályozási környezet egyre összetettebbé válik, amelynek a fő célja, hogy a pénzintézetek ne tudják egyszerűen a lakossági fogyasztókra hárítani ezeket a megnövekedett költségeket. 

Ennek érdekében a kormányzat úgy döntött, hogy év végéig megtiltják a lakossági számlacsomagok díjának az emelését. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik nem váltanak számlacsomagot, nem lesz semmi változás, és az új ügyfelek is az aktuális díjakat fizetik, amennyiben a csomag továbbra is része marad a bank kínálatának. Azonban itt is felmerül két lehetőség az extra terhek ügyfelekre való áthárítására. 

Lakossági szinten pedig van lehetőség a meglévő számlacsomagok megszüntetésére és újak bevezetésére augusztustól, amelyek már tartalmazzák az emelt adóterheket. 

A bankszámlaszámok áthordozása továbbra is bonyolult, és nem gyakori. A Magyar Bankszövetség szerint a díjemelések előnyt jelentenek a fintechszolgáltatók, mint például a Revolut vagy a Wise lakossági, illetve a BinX vállalati ügyfelei számára. Az eredetileg két évre bevezetett extraprofitadó, a bankadó és az ATM-telepítési előírások ezekre a szolgáltatókra nem vonatkoznak, és a tranzakciós illetékek is csak korlátozottan érvényesíthetők rájuk. 

A versenyben erősíthetnek a neobankok 

A verseny ugyanakkor bizonyos értelemben megmarad a lakossági piacon is, főként a kisebb, napi tranzakciók esetén. Érdemes megemlíteni, hogy az egyik vezető fintech- (neobanki) szolgáltató, a Revolut immár több mint egymillió magyar ügyfelet szolgál ki, emellett gyorsan terjed a Wise és más, applikációalapú alternatív szolgáltatások is.  

Tény viszont, hogy az úgynevezett neobankok továbbra sem nem képesek teljes mértékben kiváltani a hagyományos kereskedelmi bankokat, sokkal inkább kiegészítik azokat. Legalábbis egyelőre sem a személyi, az ingatlan-, a járműhitelezés, sem a nagyobb tranzakciók, sem a sokmilliós befektetések terén nem fenyegetik szélesebb körben a lakossági pénzintézetek egyeduralmát.  

Az azonban könnyedén előfordulhat, hogy a mindennapi, kisebb összegű baráti, ismerősi kölcsönök, adásvételek, napi fizetések és lakossági devizamozgások, -váltások terén az emlegetett neobanki applikációk újabb nagy lökést kapnak. E

rősödhet ezek készpénz-helyettesítő szerepe is, hiszen augusztustól a készpénzfelvétel költsége is növekszik. 

Devizaváltás: mentesség a középárfolyamon váltóknak? 

Felmerült a sajtóban, hogy a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól. Ha a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok is e mentesség hatálya alá tartoznak, akkor a jelenlegi három helyett több hitelintézet kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az intézkedéssel a hazai bankok versenyhátránya akkor is csökkenne a globális szereplőkkel, a Revoluttal és a Wise-zal szemben, ha utóbbiak esetében egyelőre nincs áttörés abban a tekintetben, hogy a magyar ügyfelek valamennyi hazai tranzakciója után megfizessék a magyar bankokra egyébként kirótt extra terhet.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. július 13. 10:20 Szerkesztve
Minden kivetett állami baszakodás ránk van áthárítva. Diverzifikáltan minden pézügyi tranzakciónkra.... ( ezért kell a készpénzhasználat vissza ! Mától a béremet megint abban kérem ) Nem elég, hogy nincs 1 meg 2 forintosunk és hogy 5 forint a legkisebb váltópénz ahol 10, 20, 50 filléres sincsen, de van államcsőd helyette)
krisztoforo48-2
2024. július 13. 04:53
Remélem,hamarosan nyugdíjas leszek.Erősen gondolkodom rajta,hogy postai úton,kp.-ben fogom kérni az utalást.
Illieral
2024. július 12. 23:10
Eddig is úgy volt, hogy nem háríthatják át a tranzakciós illetéket, minden bank mégis felszámolta. Ráadásul a díjstop csak fél évre vonatkozik. Komplett hülyének néznek már minket, és úgy tűnik sokan észre sem veszik ezt. 0.9% a tranzakciós illeték készpénz felvételre. Megkeresed a pénzed, többszr leadózod, de mikor ki akarod venni az ATM-ből 0.9% rögötn ugrik + a felvételi díj. Ez a nem megszorítások kormánya, meg nem lesz adóemelés. Rohadjatok el, ez már a DK-s szint kezd lenni.
danubius
2024. július 12. 11:14
Az új adókat a bankok a lakosságra terhelik. Ok, okozó, okozat. Nem értem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!