Hová tűnik Kuba lakossága?

2024. július 22. 11:16

Egy friss kutatás szerint két év alatt a népesség 18 százaléka hagyta el Kubát. Az utcákon alig látni fiatalokat.

2024. július 22. 11:16
Kuba

Szerző: Karl Mátyás Gracián, a Makronóm Intézet junior elmezője. 

Az országban 2021-ben megszűnt a 62 éve tartó Castro-hatalom, amikor Raúl Castro lemondott a kommunista párt főtitkári pozíciójáról, és a helyére Miguel Díaz-Canelt választották meg. Az ezt követő években Kuba megnyílt a világ felé, elfogadta a melegházasságot és megengedte a privát üzletek működését, amelynek köszönhetően külföldi vállalatok is megjelenhettek az egyik legizoláltabb országban. 

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ezek a változások kedvezően hatottak a gazdaságra és a lakosságra, de éppen az ellenkezője történt. Az EfE hírügynökség számításai szerint  

1,8 millió fő hagyta ott az országot 2022-ben és 2023-ban, ami azt jelenti, hogy Kuba lakosságának 18 százaléka vándorolt el. Az ilyen mértékű népességcsökkenés nagyon ritka, 

és hasonlóan nagy arányban leginkább történelmi katasztrófák, például a tatárjárás, a II. világháború vagy az orosz–ukrán háború idején volt megfigyelhető. 

Az EfE kalkulációi az Egyesült Államok kivándorlási adatain alapulnak. Az USA hivatalos számai szerint 2021 októbere és 2024 áprilisa között Kuba lakosságának a 6,7 százaléka, azaz 738 ezer fő vándorolt az Egyesült Államokba. Ez tovább erősítette azt a tendenciát, miszerint a kubai migránsok harmada az USA-ba települ. Ezeket az adatokat extrapolálták a halálozási és születési trendekkel, így jött ki az 1,8 millió fő. 

Kubára rájár a rúd 

A válság fő oka a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás volt, amely megállította a turizmust, valamint jelentősen megemelte az élelmiszerek, az energiahordozók és legfőképpen a szállítási költségek árát. Ez teljesen elapasztotta az amúgy is vészesen alacsony devizatartalékokat. A helyzetet rontották a már 60 éve fennálló, Donald Trump által tovább szigorított szankciók 

A Kubára kivetett büntetőintézkedések miatt a karibi állam – más országokkal ellentétben – nem részesült az Egyesült Államok által szállított életmentő segélyekből és támogatásokból.  

A válság során az állam megpróbálta a peso értékének csökkentésével újra beindítani a gazdaságot, de ez inflációspirált eredményezett. 2021 végén Kuba inflációja majdnem elérte a 77 százalékot. A válság következtében tüntetések és zavargások alakultak ki, és jelenleg is gyakoriak az akár 8 órás áramkimaradások, valamint a víz- és élelmiszerhiány. 

Az államvezetés nem is próbálja megállítani a kivándorlást, mivel az ország gazdaságának a nagy része a külföldön élő kubaiak hazautalásaiból származik. Egy kubai, aki az USA-ban dolgozik és pénzt küld a családjának, nagyobb összeget biztosít a gazdaság számára, mint egy Kubában élő munkás. A válság előtt a hazautalások mértékét nagyjából 3 milliárd dollárra becsülték, ami az ország akkori exportja 24 százalékának felelt meg. Ez az arány a válság utáni években vélhetően jelentősen megnőtt. Mivel a kubai állampolgárok 85 százalékának van külföldön élő rokona, a helyiek csak a hazautalásokból tudják megvásárolni a létszükségletet jelentő termékeket az elszállt árak miatt. Lényegében az ország élhetetlenné vált, tombol a szegénység, így nem véletlen, hogy aki teheti, igyekszik elmenekülni.   

Aki mostanában Kubába látogat, az a fiatalok szinte teljes hiányát tapasztalhatja az utcákon.  

Ennek fényében nem meglepő ez a drasztikus elvándorlási szám. Ez azonban fenntarthatatlan, és a demográfiai válság alapjaiban rengetheti meg a kubai társadalmat az elkövetkezendő évtizedben. 

Kapcsolódó: 

 

Címlapkép: unsplash.com

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

 

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­k­e­­l­d­ ­­a­­ ­­­s­z­­e­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­­c­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Cassi
2024. július 22. 12:27
Kihal a nép, de győzött a kommunizmus, az a lényeg.
Tasi János
2024. július 22. 11:44
Wow! Akkor eljött az idő a Kubába költözésre! Kevesen tudják, hogy Kuba az az ország, aminek polgára él azon a színvonalon, mintha a Föld összes lakója azonos szinten élne. Magyarul, ha senki nem fogyasztana túl, mint az USA, vagy Európa polgárai, vagy India, Banglades és egész Afrika lakói nem fogyasztanának olyan szerényen, akkor minden földlakó számára annyi jutna, mint egy átlagos kubaira. Mindezt úgy, hogy a kubaiak nem is nagyon dolgozzák betegre magukat közben...
rimimandiner
2024. július 22. 11:43
Ki az az idióta aki miatt minden nap, vagy másnap újból és újból be kell jelentkezni a Mandin???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!