Börtön helyett modernkori lobotómia

2024. július 07. 15:27

A börtönévek talán percekre lennének csökkenthetők, ha beválna a forradalmian új módszer, amely a mesterséges intelligenciát felhasználva hat az elkövetőkre.

2024. július 07. 15:27
Fekete Kíra

A szerző a Makronóm újságírója.

A Cognify egy forradalmian új börtönkoncepció, amely lecsökkentené a börtönben töltött éveket – percekre. Ezt úgy érnék el, hogy az elítélteknek megmutatnák a tetteiket az áldozat szemszögéből. A Cognifyt Hashem Al-Ghaili dubaji biotechnológus fejlesztette ki, maga a technológia jelenleg kísérleti fázisban van. Al-Ghaili elmondása szerint az állatkísérletek már sikeresek voltak, de embereken még nem tesztelték. 

A megoldás tartalmaz egy VR-szerű szemüveget, amely egy mesterséges intelligencia (MI) által generált videót vetít a bűncselekményről, valamint egy agyi implantátumot, amely az egyénben negatív érzelmeket vált ki, például megbánást és a bűntudatot. 

A The Science Times szerint

 ezek a videók nagyon valóságosak és részletesek, így az elkövető valóban át tudja érezni a bűncselekmény súlyosságát. Ez az élmény megváltoztathatja a gondolkodását, és csökkentheti a valószínűségét annak, hogy újabb hasonlót kövessen el.  

A rehabilitációs folyamat során szkennelik az agyukat, hogy pontos térképeket készítsenek a rabok idegpályáiról, valamint hozzáférnek a memóriájához és a logikus gondolkodásért felelős agyi régióikhoz. Így a készülék biztosítja, hogy az emlékeket átélő valósnak gondolja azokat

A folyamatot úgy tervezték, hogy a fogvatartott éveknek érezze az eltelt időt, még akkor is, ha az valós időben csak néhány percig tart. Az emlékek az egyes emberek rehabilitációjának igényeihez igazodva módosíthatók, attól függően, hogy mennyire volt gonosz a tettük – állítja a The Science Times. 

A folyamat során egy központi számítógép olyan információkat rögzít a rabról, amelyek segíthetnek a kutatóknak megérteni, hogy mi motiválja az embereket arra, hogy rossz dolgokat tegyenek. A fogvatartottakra és a gyógyulásukra vonatkozó személyes információk természetesen titkosak. 

A hírportál szerint az igazságszolgáltatás ezen reformja jelentősen csökkentheti a börtönök számát és az azokhoz köthető költségeket. A hagyományos fegyházak építése, fenntartása, személyzete és a fogvatartottak ellátása – például az élelmezés, az orvosi ellátás és a rehabilitációs programok – rengeteg pénzbe kerül.  

A The Science Times szerint 

jelenleg több mint 1,7 millió ember van börtönben az Egyesült Államokban, és tanulmányok kimutatták, hogy a fogda nem akadályozza meg hatékonyan az embereket abban, hogy újra bűncselekményt kövessenek el. 

Azonban nem kevés etikai kérdést vet fel ez az új technológia. Az emlékek mesterséges implantálása az egyén agyába alapvetően beavatkozik a személyiség és az identitás integritásába. Ez felveti a kérdést, hogy mennyire etikus ilyen mélyreható változtatásokat végrehajtani valaki tudatában. Emellett a mesterséges emlékek beültetésének a hosszú távú pszichológiai hatásai még nem teljesen ismertek. A manipulált emlékek okozta érzelmi és pszichés stressz súlyos következményekkel járhat az elkövetők mentális egészségére. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/EPA/CTK/Stan Peska

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2024. augusztus 02. 13:52
A bolsevista körökben általános nézet, hogy nem kell büntetni a bűnözőket. Ők is elnyomott áldozatok, és csak jogos felháborodásukban gyűjtik be a plazma tv-ket, iPhone-okat a betört kirakatú üzletekből. (Viszont, bár nem bűnözők, de azokat a bolsevikok szerint kell büntetni, akik szerint a férfiak nem szülhetnek, vagy bokszolhatnak nők ellen.) Azt hirdetik, hogy a büntetés célja a nevelés. Hogy többé ne kövessen el bűnt a tettes. Millió esetben ez nem válik be ugye, de ez sem zavarja őket, legközelebb is csak nevelni akarnak... Ebben a szemléletben az elkövetett bűnért nem jár büntetés, hiszen nem megbüntetni kell az elkövetőket, hanem nevelni. Ilyenkor felmerül a jogos kérdés: ha az ilyen elméletek terjesztői, propagandistái, vagy a gyermekük lenne áldozat, akkor is azt gondolnák, hogy nem kell megbüntetni a tettest, csak nevelni?
Lami66
2024. augusztus 02. 13:36
Csak ennyi lenne a büntetés? Hát ez nagyszerű! Ó, már élezem is a késeket, van pár unszimpatikus figura a környéken.
angolpuska
2024. július 08. 16:25
Ez katasztrófa. Az emberiség elleni bűncselekmény. Hitler, Sztálin is kísérletezett ezzel. Aki ezen gondolkodik, az elmebeteg.
q-q-ri-q
2024. július 08. 09:30
"...felveti a kérdést, hogy mennyire etikus ilyen mélyreható változtatásokat végrehajtani valaki tudatában." És megint a szegény bűnöző jogai és lelkivilága okozzák a problémát. Mondjuk én etikusnak tartanám a tudatállapotuk megváltoztatását, csak költséghatékonyabban tenném. Mesterséges intelligencia helyett kötelet használnék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!