Az élelmiszerárak már hűtik az inflációt

2024. július 09. 09:52

Júniusban az infláció a vártnál jobban alakult: éves szinten 3,7 százalékkal nőttek az árak, míg havi szinten nem változtak. Az élelmiszerárak mindössze 1,1 százalékkal kúsztak fel tavalyhoz képest, sőt havi alapon 0,3 százalékkal estek, köszönhetően a bőséges termésnek és az olcsóbb alapanyagoknak.

2024. július 09. 09:52

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzőjének kommentárja

Az elemzői várakozásoknál kedvezőbben alakult júniusban az infláció, éves bázison 3,7 százalékkal nőttek az árak, miközben havi alapon a fogyasztói árak stagnálását mérte a KSH. Az áremelkedési ütem tehát ismét a jegybanki toleranciasávon belül alakult. 

Az élelmiszerárak júniusban csupán 1,1 százalékkal nőttek a megelőző év azonos időszakához képest, vagyis érdemben visszafogták a teljes inflációt, miközben havi alapon 0,3 százalékkal csökkentek.

 A lassabb élelmiszer-infláció mögött egyrészről a kedvezőbb mezőgazdasági termés húzódik meg, amelynek köszönhetően a mezőgazdasági termelői árak – a zöldségek és a gyümölcsök kivételével – érdemi csökkenést mutatnak az idei év elején megelőző évi szintjükhöz képest, másrészről az alapanyag-, illetve az energiaárak mérséklődése az élelmiszeripar esetében is az ipari termelői árak éves alapú csökkenését eredményezte. 

A tartós fogyasztási cikkek, illetve a háztartási energia esetében a KSH júniusban is éves alapon csökkenést regisztrált. Előbbi esetében a továbbra is visszafogott kereslet támogatja az árak mérséklődését, amely a csak lassabban helyreálló fogyasztói bizalom következménye. A háztartási energia esetében a lakosság energiahatékonysági beruházásainak fogyasztáscsökkentő hatása jelenik meg. 

A járműüzemanyagok alakulása júniusban még visszafogta az áremelkedési ütemet, éves alapon 3,2 százalékkal emelkedtek itt az árak, miközben havi alapon 3,4 százalékos volt a csökkenés. Ennek kapcsán fontos kiemelni, hogy az elmúlt időszakban látott drágulás a statisztikai felvételi időszakon túl következett be, így tehát annak a hatása csak a júliusi adatban látszódik majd. 

A járműüzemanyagok alakulása jelenti továbbra is a legnagyobb kockázatot az inflációs pályát illetően,

 tekintve, hogy azt a kőolaj világpiaci árán keresztül a geopolitikai folyamatok is befolyásolják, illetve a piaci szereplők árazási gyakorlata is kihatással van rá. 

Az inflációt leginkább a szolgáltatások húzták felfelé. 

Itt az árak júniusban az előző év azonos időszakához képest 9,7 százalékkal emelkedtek, miközben havi alapon 1,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A szolgáltatások esetében a gyorsabb drágulásban egyrészről a több szektorban is megfigyelhető visszatekintő, inflációkövető árazási gyakorlat játszik szerepet, vagyis itt több esetben nem a költségek emelkedése eredményezett áremelkedést. Az elmúlt hónapok adatai ugyanakkor már azt is jelzik, hogy a reálbérek növekedése nyomán bővülő keresletre válaszul a szolgáltató szektor egy része az árak emelésével reagál. 

Habár a következő hónapokban kismértékben gyorsulhat az infláció, elsősorban a bázishatások nyomán – a tavalyi havi alapú árcsökkenések kiesnek a referenciaidőszakból –, azonban még ezzel együtt is az idei év átlagában 4,3 százalékot tehet ki az áremelkedési ütem. Vagyis a bérek mellett a nyugdíjak reálértéke is növekedhet az idén. Előrejelzésünk szerint az infláció a jövő év elején kezdhet ismét lassulni, és 2025 nyarára térhet vissza a jegybank 3 százalékos céljához. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán 
 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­­­É­­r­t­é­­­k­­­e­­l­­­d­­ ­­a­­ ­s­­z­­­e­­­x­­­i­­ ­­­p­­u­­­n­­­c­i­­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Patika
2024. július 10. 08:24
Mindkettő csa a boltokban létezik. Az áru meg az ára is Nincs 20-nál több termék amit meg tudok a pénzemből rendszeresen venni. .
Majdmegmondom
2024. július 10. 07:10
Háááát, a fehérrépa (gyökér) kilója 1500 az Auchanban... és nem a friss. (Bár mondjuk az Auchan folyamatosan emeli az árakat, miközben látványosan meg akcióz olyan termékeket, amiknek semmi jelentőségük. Autó illatosító 45 illatban, dísztárcsa 30 féle, konyak, kifestőkönyv, túrósbatyu... Csak a hús, a tej, a zöldség és a gyümölcs meg a többi ár vannak az égben... Ja, és meg akcióz valamit 1300-ért, miközben az előző héten a termék 890 volt...
quantum
2024. július 09. 22:11
Ja, 500 1kg hagyma, burgonya...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!