Albérletkörkép: jó pesti lakás 140, vidéki 100 ezertől, szoba 45-50 ezertől 

2024. július 26. 15:46

Az elmúlt évek jelentős áremelkedése után idén szerencsére már stagnálnak az albérletárak: Budapesten a minőségi garzonok ára 140-150 ezer forint plusz rezsitől indul. A vidéki egyetemvárosok többségében a „belépő” bérleti díj is nőtt: jó kis lakás havi 100 ezer alatt ritka.

2024. július 26. 15:46
Halaska Gábor

A cikk szerzője a Makronóm újságírója.

Az albérletkereslet újra erősödik az új tanév kezdetéhez közeledve, de az árak pár éve tartó növekedése szerencsére megállt, igaz, közben a külföldi diákok aktivitása jelentősen növekedett, ami az árakat 140-150 ezer forint környékén tartja a kis méretű, szép állapotú, nagy egyetemekhez közeli garzonok esetében. Vidéken sem sokkal könnyebb az átlagdiák helyzete: Debrecenben és Szegeden az önálló lakások havi 100 ezer forint felett vannak. 

A legtöbb diák tehát az új tanév közeledtével a mostani hetekben keresi az albérletét, jó hír számukra, hogy Budapesten és a nagyobb egyetemvárosokban – több évnyi érdemi drágulás után – végre legalább nem nőnek tovább az árak. Ugyanakkor, mint minden augusztusban, aki a következő 1-2 hétben nem siet a lakáskereséssel, már csak a kompromisszumos vagy a drágább, esetleg az egyetemektől nagyon messze eső lakásokat, szobákat kapja meg jó áron. 

Mindenesetre az általános kép az, hogy az albérletpiac az elmúlt fél-egy évben inkább stagnált. Nyáron a bérbeadók átlagosan 239 000 forintot kértek ingatlanjaikért, miután áprilisban és májusban csökkenést tapasztaltak. Sőt, a keresleti bérleti díjak negyedik hónapja csökkennek, júniusban az átlagos árszint 216 000 forint volt, ami mintegy 6 százalékos visszaesést jelent áprilishoz képest. A diákok számára elfogadható helyen lévő, minőségi kis garzont rezsi nélkül a fővárosban havi 140-150 ezer forinttól, szép, elfogadható kis szobát pedig 50-70 ezer plusz rezsitől lehet találni. 

Pestnél olcsóbbak a vidéki egyetemi városok  

Debrecenben, Szegeden és Pécsett nem könnyű találni kiadó önálló, egyetemhez közeli, minőségi, szép lakást havi 100 ezer forint plusz rezsi alatt. Debrecenben például mostanság mintegy félezer albérletet hirdetnek, de csak az első 40-50 találat megfizethető a hallgatók számára. Az ottani szobák 30-40 ezer forinttól érhetők el, ami a pesti minimumár mintegy felének felel meg. Szegeden 300-nál több kiadó lakás közül válogathattak a bérlők, a szobák itt 50-60 ezer forint plusz rezsitől indulnak, de az egyszerűbb, egyetemtől távolabbi, sőt önálló kislakások néha 100 ezer forint alatt is elérhetők. Pécsett a kiadó szobák ára 60-70 ezer forint körül alakul, ám a kis lakások 100 ezer forint plusz rezsi alatt ritkán találhatók meg. 
 

Albérletkeresés: érdemes nagyon sietni! 

A diákoknak fontos tehát, hogy időben kezdjék el a keresést, mivel a piacon a kereslet folyamatosan növekszik, különösen a tanév kezdetekor. A Rentingo szerint a bérbeadók a nyár végétől várható erősödő érdeklődés miatt egyelőre kivárnak, ám augusztusban a jó ajánlatok ára növekedhet. 

Eközben a külföldi diákok kereslete is jelentős hatással van a nyári albérletpiacra. Az elmúlt három hétben aktivitásuk jelentősen nőtt, a bérlakást keresők között arányuk az általános 15-ről 27 százalékra ugrott a Rentingo szerint. A friss adatok azt mutatják, a nyári hónapok nagy kérdése lesz, hogy a felsőoktatásba újonnan bekerülők ellensúlyozni tudják-e a hónapok óta folyamatosan csökkenő fizetőképességet. 

Az aktuális bérleti díjak 2024 nyarán (rezsi nélkül) 

Egy-másfél szobás jó állapotú, minőségi garzonok: 

  • Budapest belváros: 180 ezer forinttól 
  • Budapest belvárostól távolabbi részek: 140-150 ezer forinttól  
  • Pécs, egyetemhez közel: 100 ezer forinttól  
  • Szeged, egyetemhez közel: 95 ezer forinttól 
  • Debrecen, egyetemhez közel:110 ezer forinttól 
  • Miskolc, egyetemhez közel: 90 ezer forinttól 
  • Győr, egyetemhez közel: 95 ezer forinttól 

 

Önálló, tágas félszoba, jó állapotú lakásban* 

  • Budapest belváros: 80 ezer forinttól 
  • Budapest belvárostól távolabbi részek: 65 ezer forinttól  
  • Pécs, egyetemhez közel: 50 ezer forinttól  
  • Szeged, egyetemhez közel: 45 ezer forinttól 
  • Debrecen, egyetemhez közel: 50 ezer forinttól 
  • Miskolc, egyetemhez közel: 40 ezer forinttól 
  • Győr, egyetemhez közel: 55 ezer forinttól 

 

* Minőségi, jó helyen lévő otthonok kezdőárait vettük alapul. Az utóbbi években, az árak növekedése okán egyre gyakrabban hirdetnek két- vagy háromágyas szobákban ágyhelyeket is, a fentieknél persze olcsóbban. Az önálló szobák viszont jellemzően bútorozottak, ám sok olcsóbb ajánlat esetén további havi 20-25 ezer forintos fix rezsihányaddal kell számolni, azaz így a spórolás lehetősége korlátozottabb, mert akkor is kell ezt fizetni, ha hetekig nem lakja valaki a szobát. 

Forrás: Makronóm Intézet gyűjtés 

Központi támogatás távol lakóknak és fiataloknak, albérlethez is! 

Egy idén tavasszal elindult program, az Ifjúsági Garancia Plusz keretében havi 180 ezer forint albérlet-támogatás igényelhető a 30 év alatti fiatalok számára.  

Az idősebbek pedig a másik támogatást igényelhetik: ugyanis a kormány 2024. március 18-ától elindította a Lakhatási támogatás 2024 és az Utazási támogatás 2024 programokat. Mindkét projekt célcsoportjába azok az álláskeresők tartoznak, akiknek a munkavégzés helye eltér az állandó lakóhelyüktől. Azok, akiknek a munkahelye 1060 km távolságra van, utazási támogatást vehetnek igénybe. Azok, akiknek a munkahelye 60 km-nél távolabb van, lakhatási támogatást kaphatnak. A lakhatási támogatás hat hónapig, maximum 186 760 Ft/hó összegben vehető igénybe. Az utazási támogatás szintén hat hónapra szól, és a távolságtól függően, a minimálbér 5 százalékának megfelelő összegben számolható el minden 10 km után. A program 2024. december 31-ig pályázható. 

 Az albérletárak emelkedése a támogatások dacára továbbra is kihívást jelent a diákok számára, különösen Budapesten. A vidéki városokban ugyan szerényebbek a bérleti díjak, így kevésbé fájó az áremelkedés, de még így is érezhető. A diákoknak most gyorsan kell cselekedniük, mert napról napra fogynak a jó ajánlatok. Ha kevés a pénz, akkor jó megoldás, hogy ismerős diákok összeállnak és lakótársakat keresnek, hiszen közösen egy egész, több szobás lakást kibérelve sokkal költséghatékonyabb megoldás jöhet össze. Egy pesti garzon havi 170-200 ezer forinthoz közelítő összköltsége (bérleti díj plusz rezsi) feléből vagy akár harmadából is jó, önálló szobához juthat egy társaságot kedvelő, azt elfogadó diák. 

Kapcsolódó: 

***

Címlapfotó:dreamstime.com 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­­r­t­é­k­e­­­l­­d­ ­­a­­­ ­s­­z­e­­x­i­­­ ­­p­­u­­n­­­c­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!