A napenergia átalakítja a piaci erőviszonyokat

2024. július 10. 22:32

Tavaly világszerte ötven százalékkal nőtt a megújuló energiaforrások felhasználása, az újonnan telepített kapacitások háromnegyedét a napelem-technológia adta. A napenergiából származó villamos energia aránya dupla akkora hazánkban, mint az EU-ban, az iparágat ma már Kína dominálja.

2024. július 10. 22:32
Photovoltaic,Power,Generation,,Solar,Thermal,Power,Station.,Shot,In,Dunhuang,

Nyitóképen: Az északnyugat-kínai Dunhuangban működő 100 megawattos naperőmű. Nyitókép: Shutterstock 

Bácsi Attila és  Santo Martin írása a Mandiner hetilapban. 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint tavaly 50 százalékkal 510 giga­wattra nőtt a megújuló kapacitások globális éves bővítése, ami az utóbbi húsz év leggyorsabb növekedési üteme. A jelenlegi piaci körülmények és szabályozások mellett a globális megújulóenergia-kapacitások 2028-ra elérik a 7300 gigawattot, ami bár elmarad a megháromszorozandó célértéktől, mégis jelentős, két és félszeres emelkedés 2022-höz képest. Ezen belül is a fotovoltaikus, közismert nevén napelem-technológia az iparág 
kulcs­eleme, amely 2023-ban már az újonnan telepített kapacitások háromnegyedét adta. Ráadásul a leg­gyorsabb ütemben bővül mind közül 13,5 százalékos öszetett éves növekedési rátával.  

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. július 10. 23:06
Azért a sivatagba rendkívül faxa napelem parkokat lehet építeni!!! A hevített só meg tárolja az energiát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!