Zuhanórepülésben a német versenyképesség

2024. június 21. 22:08

Tíz év alatt Németország a hatodikról a 24. helyre esett a globális versenyképességi listán. A kormány munkájának megítélése az ezt elemző tanulmány szerint is katasztrofális.

2024. június 21. 22:08
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Egyre inkább lemarad a legversenyképesebb nemzetek között az egykor élbolyba tartozó Németország. A zuhanórepülést a kormányzati, a gazdasági és az infrastrukturális területek gyatra teljesítménye okozza, a jelenleg még regnáló Scholz-kabinet teljesítményét tekintve pedig nem sokan adnak hangot optimizmusuknak.  

A Spiegel beszámolója szerint Németország tíz év alatt a hatodik helyről a huszonnegyedikre esett a versenyképességi világranglistán, vagyis nemzetközi viszonylatban rendületlenül hátrafelé menetel. Az összesítő elemzést a kormány és az üzleti élet hatékonyságáról évente adja ki a svájci IMD egyetem, az idei jelentés adatai alapján pedig a németek ismét két helyet zuhantak a 2023-as pozíciójukhoz képest.  

A tanulmány kiemelten foglalkozik a lejtőn megállás egyik legfontosabb feltételével, a kormány terveivel, azok megvalósításával és megvalósíthatóságával. Ebben a szegmensben különösen romboló hatással van a gazdaságra a jelzőlámpa-koalíció pártjainak konszenzusképtelensége és folyamatos marakodása, amely komolyan veszélybe sodorja a jövő évi költségvetésről szóló hamarosan kezdődő tárgyalásokat is. A kormány versenyképességet támogató teljesítménye tekintetében Németország az egyébként sem rózsás 27. helyről a 32.-re esett vissza, míg a vállalatok innovációs képességét és nyereséglehetőségeit vizsgáló elemzés a 29. helyről a 35.-re zavarta az országot.  

Rugalmatlanság, megkövesedés 

Az IMD-jelentést készítő csapat vezetője, Arturo Bris szerint kézenfekvő lenne elsősorban az ukrajnai háború miatt berobbanó energiaválságot és az azt kezelni képtelen kormánymenedzselést hibáztatni a lejtmenetért, de a problémák ennél sokkal szerteágazóbbak és mélyebbek. A legnagyobb gondot a „régihez” való megrögzött ragaszkodás, az újítás iránti törekvések elnyomása okozza. 

Az innovatív fejlődés területén Németország egészen gyalázatos helyen szerepel a listán: a 67 vizsgált államból a 64. helyezést érte el. 

 

Az államháztartás szűnni nem akaró problémái miatt is óriási a lemaradás, de a gyatra teljesítmény okai között ott szerepel a munkaerőpiac és az oktatási rendszer rugalmatlansága, valamint az állami szabályozás (különösen a gazdasági területen) megoldhatatlannak tűnő bürokratikus káosza. Az egyetlen pozitívum, ami a jelentésben Németországgal kapcsolatban felbukkan, a külkereskedelem és a külföldi befektetések területe.  

A tanulmány arra is figyelmeztet, hogy a német kormány jelenlegi, az adófizetőknek súlyos anyagi kárt jelentő erőltetett, alternatív megoldásokat teljesen nélkülöző zöldátállási politikája nyereség nélküli extra költségeket jelent az államnak, amely várhatóan növelni fogja a társadalmi feszültségeket is. Az alapelképzelések önmagukban jók és üdvösek lennének, ám a vállalatok kibocsátásmentesítési tervei jelentős lemaradásban vannak, a kivitelezést pedig hátráltatja a kormány ösztönző finanszírozásoktól való húzódozása.  

A tíz legversenyképesebb gazdaság a világon 2024-ben a jelentés szerint Szingapúr, Svájc, Dánia, Írország, Hongkong, Svédország, az Egyesült Arab Emírségek, Tajvan, Hollandia, valamint Norvégia.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/AP/Michael Probst

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. június 22. 19:05
Ostoba német politikus: "A kínára kivetett magas adó nem büntetés". Kínai részről sem lesz az.
Beszélgető
2024. június 22. 16:18
Németország gazdasága nagyon erős és ütésálló. Lehet, hogy még két teljes ciklus kell az ilyen totálisan alkalmatlan politikai vezetőkből. mire lezüllesztik teljesen. Addig meg fényezni fogják magukat ezerrel.
B_kanya
2024. június 22. 10:36
Nem vitatva, hogy a bajokban van germanisztán (és nem fordítva), ez a módszertan a befektetőknek szól.
lauderstenonis-2
2024. június 22. 09:39
A 10 legversenyképesebb országból 6 a hanyatló nyugaton van, úgy hogy Szingapúr és Hongkong városállamok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!