Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Továbbra is alacsony, 4 százalékos az infláció

2024. június 10. 11:32

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2024 májusában éves alapon 4 százalékot ért el az infláció mértéke, azaz a korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is alacsony szinten maradt a pénzromlás üteme. Áprilishoz mérten májusban minimális mértékben csökkentek az árak, az infláció áprilishoz viszonyítva 0,1 százalék volt.

2024. június 10. 11:32

A májusi adatok közül figyelemre méltó, hogy az élelmiszerek termékcsoportján belül a tojás ára 22, a liszté 19,6, a tejtermékeké 11,6, a száraztésztáé 10,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A háztartási energia 2,4, ezen belül a vezetékes gáz 4,7, míg az elektromos energia 2,9 százalékkal lett olcsóbb. Az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés komoly segítséget jelent a magyar családok számára. 

Nagy Márton az adatokat értékelve kiemelte, hogy  

a kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően, úgy, mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő, az infláció összeomlott, a kormányzati lépések által generált árverseny eredményeképpen pedig alacsony szinten maradt.  

Ez az árverseny különösen jelentős az élelmiszerek esetében. Megjegyezte, a kabinet letörte a háborús üzemanyagárakat, májusban havi alapon 4,4 százalékot esett a járműüzemanyagok ellenértéke a KSH adatai szerint. A miniszter megállapította, hogy az alacsony infláció egyaránt jó a családoknak és a vállalkozásoknak, az ugyanis egy pozitív láncreakciót indított el a nemzetgazdaságban, fokozatosan bekapcsolva a gazdaság hajtóműveit.  

Az infláció letörésének köszönhetően szeptember óta nőnek a reálbérek, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. Ennek eredményeképpen folyamatosan oldódik a lakosság óvatossági motívuma, így többet költenek és többet utaznak, és ez folyamatosan növeli a fogyasztást. Ezt jelzi, hogy már negyedik hónapja nő a kiskereskedelmi forgalom, és az év eddigi teljesítménye alapján 2024-ben is újabb rekordot dönthet a turizmus. A lakossági bizalom egyre nő, és ennek a hatása jelenik meg az élénkülő hitelkeresletben. Mindez összességében kedvezően hat a belföldi keresletre, így a belgazdaság teljesítményére. 

Nagy Márton hangsúlyozta, a kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyulnak: 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. Ezzel hazánk gazdasági teljesítménye az uniós élmezőnyhöz tartozik. Ehhez az alacsony infláció, valamint a hozzá köthető keresletélénkülés is hozzájárult. Így a háború okozta pénzromlás sikeres visszaszorítását követően a kormány az idén 2,5 százalékos növekedést elérve újraindítja a gazdaságot, jövőre pedig tovább, 4,1 százalékra emeli a bővülés ütemét. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Purger Tamás

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
henri2
2024. június 10. 13:34
Járok boltba vásárolni, fizetésből élek. Igenis olcsóbb lett kicsit az üzemanyag,jelentősen olcsóbb lett a tojás, nem drágul jó ideje a hús,liszt,tej alapélelmiszerek. Lehet a választások után ez más lesz,az ember levonja belőle a tanulságot.
antal-2
2024. június 10. 13:25
Euró? Váltottál már a nyaraláshoz?... Hahahaha!!!
antal-2
2024. június 10. 13:24
A fidesz szerint nem járnak boltba a magyarok, nem tankolnak, nem fizetnek rezsit. A niggerekhez meg a cigókhoz szólt most a főni.
antal-2
2024. június 10. 13:22
Vettetek már 3,60-as kenyeret ma, butha matyharok? 3,60 euró. Bejött az álmotok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!