Tömegével hagyják el a milliomosok Nagy-Britanniát és Kínát

2024. június 20. 11:35

Egy friss jelentés szerint az Egyesült Királyság idén 9500 milliomost fog elveszíteni, ami szöges ellentéte a korábbi trendeknek, amikor például London a gazdagok közkedvelt célpontja volt.

2024. június 20. 11:35
Santo Martin
Santo Martin

A szerző a Makronóm senior elemzője.

A világ vagyonosainak migrációs szándékairól szóló új jelentés szerint az Egyesült Királyság idén 9500 milliomost fog elveszíteni. Ez több mint kétszer annyi, mint ahány vagyonos 2023-ban elhagyja az országot, és ezt csak Kína múlja felül, amely várhatóan 15 200 milliomost veszít el idén – derül ki a Henley Private Wealth Migration Reportból, amelyet a Henley & Partners migrációs tanácsadó cég készített. A harmadik helyen India áll 4300 fővel. 

Miközben a világ a geopolitikai feszültségek, a gazdasági bizonytalanság és a társadalmi felfordulás viharával küzd, a milliomosok rekordszámban szavaznak a lábukkal” – mondta Dominic Volek, a Henley magánügyfelekért felelős csoportvezetője kedden. 

A jelentés számai a nettó be- és kilépésekre vonatkoznak, és azt tükrözik, hogy a vagyonosok száma hol növekszik és hol csökken. A Henley kutatási partnere, a New World Wealth a költözési adatok, a befektetési migrációs programok statisztikái és a vagyoniparban tevékenykedő közvetítőkkel készített interjúk alapján becsülte meg a migrációs számokat. 

Mindenütt jó, de legjobb külföldön? 

Ezt a mostani becslést akkor adták ki, amikor Nagy-Britanniában alig több mint két hét múlva választások lesznek, ahol az ellenzéki Munkáspárt, amely a gazdagok némi adóemelését szorgalmazza, mintegy 20 pontos előnnyel vezet a kormányzó konzervatívok előtt. 

A brit ultragazdag lakosok távozásának legutóbbi fellendülése egy olyan tendencia felgyorsulása, amely a brexit idején kezdődött. A jelentés szerint 2017-től tavalyig az ország 16 500 milliomost veszített el a migráció miatt.  

Az elvándorlás fordulatot jelent az ország számára, amely évtizedeken át mágnesként vonzotta az Európából, Ázsiából, Afrikából és a Közel-Keletről érkező gazdag családokat, akik főként Londonba tartottak. 

Az előrejelzések szerint idén a költözés mellett döntő milliomosok több mint 7 százaléka az Egyesült Királyságot hagyja ott – derül ki a jelentésből. Ez a „negatív tényezők folyamatos halmozódását” tükrözi, amelyek miatt az ország kevésbé vonzó a gazdagok számára, beleértve a brexitet, az ukrajnai háborúból eredő energiaválságot és az azt követő infláció emelkedését – mondta Hannah White, a londoni Institute for Government vezérigazgatója. 

A nagy vagyont felhalmozó magánszemélyek elvándorlását, amelyet már a gazdasági és politikai környezet is generált, most felgyorsítják a választások előtti politikai döntések” – írta a Henley-jelentést kísérő elemzésében. 

Topcélpontok 

A konzervatívok és a munkáspártiak egyaránt ígéretet tettek arra, hogy eltörlik a nem letelepedett rezidensek – az Egyesült Királyságban élő gazdag külföldiek, más néven non-doms – kedvezményes adózását. Keir Starmer munkáspárti vezetőnek további tervei vannak a gazdagok megadóztatására. 

A milliomosok első számú célpontja az Egyesült Arab Emírségek, ahová az idén 6700 vagyonos érkezik. A kis öböl menti monarchia Indiából és a tágabb Közel-Keletről származó gazdagok régi kedvence, és az ukrajnai háborút követően orosz milliomosok ezreit is befogadta. 

Az előrejelzések szerint idén csak mintegy 1000 vagyonos hagyja el Oroszországot, ami kevesebb mint a fele a tavaly kivándoroltaknak, és jóval kevesebb a 2022-es 8500-hoz képest. 

Bár az oroszok beáramlása az Egyesült Arab Emírségekbe az elmúlt évben lelassult, ezt a jelentés szerint részben ellensúlyozta az áttelepülő európaiak és britek nagyobb száma.  

Az Emírségek legnagyobb városában, Dubajban élő milliomosok száma 78 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben  

– áll a Henley-jelentésben. 

A nulla személyi jövedelemadóval, a több kontinens számára kényelmes időzónával és a világszínvonalú repülőtérrel az Egyesült Arab Emírségek komoly erőfeszítéseket tett a gazdagok vonzására. Abu-Dzabi és Dubaj egyaránt kifinomult pénzügyi piacokat hozott létre, hogy globális cégeket és családi vállalkozásokat csábítson a letelepedésre. 

Az Egyesült Államok volt a második legnagyobb, 3800 újonnan érkező milliomost fogadó ország, mögötte pedig Szingapúr áll 3500 várható érkezővel.  

Az utóbbit követi Kanada, mintegy 3200 fővel. 

(Források: Bloomberg; Henley Global)

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Freepik

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2024. június 21. 15:13
Brit tudósok kimutatták, hogy minden tíz emberből négy, az hat!
verkez
2024. június 20. 18:33
Brit tudósok számolták?
Türelem
2024. június 20. 16:08
Még nem ismerik az orosz atomrakéták célpontjait.......hatósugarát. Egy milliomos is lehet hülye, tájékozatlan. Magyarországra kell jönniük, a jövő itt épül! Szerjózna......
connorj
2024. június 20. 14:27
Hm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!