Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Készülőben a kínai Starlink

2024. június 04. 14:57

Kína négy műholdat indít még az idén, hogy elkészüljön a saját az űrinternete.

2024. június 04. 14:57
Fekete Kíra

A szerző Makronóm újságírója.

Kína év végéig be szeretné fejezni az IoT (Internet fo Things)-konstellációját. A Tianqi 38 kis műholdból áll majd az intelligens eszközökön keresztül történő adatkapcsolathoz, és várhatóan katonai alkalmazásokkal is bővülni fog. 

Kína szerdán négy műholdat bocsátott fel a tengerből, ezzel egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy az ország első, alacsony Föld körüli pályára állított Internet of Things (IoT)-konstellációja az év végére elkészüljön. 

A Tianqi 25–28 műholdak egy Ceres–1S rakétával helyi idő szerint 16.12-kor emelkedtek a magasba a kelet-kínai Santung tartomány partjainál lévő mobil platformról a Föld feletti 850 kilométeres tervezett pályájuk felé – jelentette be a Galactic Energy rakétatársaság nem sokkal az indítás után. 

A 38 kis műholdból álló Tianqi-konstelláció az okoseszközökön keresztüli adatkapcsolatot és globális lefedettséget segíti elő, valamint közel valós idejű adatátviteli szolgáltatásokat nyújt kormányzati, ipari és egyéni felhasználóknak – közölte a fejlesztő és üzemeltető Guodian Gaoke pekingi székhelyű műholdvállalat. 

A meglévő Tianqi műholdakat számos területen használták, például a sürgősségi kommunikáció és mentés, a környezetvédelem és -megfigyelés, valamint a veszélyes vegyi anyagok szállítása terén” – mondta Lu Csiang, a cég vezérigazgatója a kínai médiának tavaly.  

A jövőben a szolgáltatásainkat más területekre is kiterjesztjük, beleértve a kültéri vészhelyzet-elhárítást és a katonai alkalmazásokat

 – tette hozzá. 

A konstellációhoz a cég honlapja szerint csak kis méretű, olcsó és alacsony energiafogyasztású végberendezésekre van szükség. A legkisebb terminál átmérője 3,5 cm, a berendezés előállítási költsége pedig kevesebb mint 1000 jüanra (50 ezer forintra) csökkent. 

A már pályán lévő két tucat Tianqi műholddal összehasonlítva a legújabb tétel nagy stabilitású, nagy sebességű adatkommunikációs képességekkel és 10 perces globális lefedettséggel büszkélkedhet

 – közölte a vállalat kedden a WeChaten. 

Ez a második alkalom, hogy a kínai Galactic Energy hordozórakéta-indító vállalkozás Tianqi műholdakat küldött fel a Guodian Gaoke számára. Szeptemberben a Tianqi 21–24 műholdakat 800 km-es pályára küldték egy Santung melletti tengeri platformról. 

A négyfokozatú, szilárd hajtóanyaggal működő Ceres–1S-t a Galactic Energy Ceres–1 rakétamodellje alapján fejlesztették ki úgy, hogy az a tengerről indítható legyen. Alkalmazkodni tud a különböző indítási és leszállási területekhez, emellett kisebb hasznos terheket tud alacsony és közepes Föld körüli pályára juttatni. 

A vállalat közölte, hogy ezúttal a kilövőhelyet úgy állította be, hogy a Tianqi 25–28 megfeleljen a meghatározott követelménynek. A Galactic Energy az egyetlen olyan vállalat Kínában, amely szárazföldi állásokról és tengeri platformokról is képes indítani. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI/EPA/Hszinhua

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. június 04. 18:19
Ez egy valódi proxy háború. A NATO Ukrajnán keresztül támadja a ruszkikat. A ruszkik a kínaiakon keresztül lövik majd a hoholokat. Ez már tényleg olyan mint egy számítógépes, virtuális játék. Játékból megölünk egy bombával 1500 embert.
antal-2
2024. június 04. 18:16
Itt a megoldás!!! Oroszország képtelen a saját katonai műholdas rendszere kiépítésére. Bérelni fogja a kínaiaktól!!! A Szibéria Ereje 1-2-ön annyi energiát szállít amennyit csak akar. Cserébe a kínaiak átadják használatra a rendszert. Ennyi! Ha rendesen működik akkor kaszáltak a hoholoknak. Be tudják vetni végre a szuperszónikus okosbombáikat. A Fekete tengerről szétlőhetik Kijevet. Nem vaktában repül a több tízmillió dolláros rakéta hanem pontosan a célra. Na, ez egy fordulópont lehet a háborúban. Valószínűleg ezért lett kurva ideges Biden most Hszi Csi Pingre...majd egy szaros nyilatkozat miatt fenyegtőzik a kriptaszökevény! Ez a megoldás!
NeMá
2024. június 04. 17:24
Ariane 6? Nem kéne indulnia? Úgy leselejtezték az 5-öst, hogy nem működik a 6-os! A tervezett indulás Június volt, megy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!