Rendkívüli!

Irán több mint 300 drónnal és rakétával támadta Izraelt az éjszaka

Szankcionáltak bulija: ömlik az orosz kőolaj Észak-Koreába

2024. március 28. 07:49

Oroszország az általa is aláírt ENSZ-szankciók ellenére közvetlenül Észak-Koreának szállít kőolajat, olyan mennyiségben, amitől odaát már-már gazdasági talpra állást vizionálnak.

2024. március 28. 07:49
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

Megsértette az ENSZ-szankciókat Oroszország, amikor elkezdett közvetlen útvonalon kőolajat exportálni Észak-Koreába. A Royal United Services Institute (RUSI) agytröszt műholdfelvételek alapján készült elemzése szerint márciusban legalább öt üres észak-koreai tanker futott be, majd kőolajjal telerakva újra ki az oroszországi Vosztocsnij kikötőből. Ezek az első közvetlen és dokumentált tranzitok azóta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2017-ben (Oroszország jóváhagyásával) szigorú korlátozásokat írt elő az Észak-Koreába irányuló olajszállításokra, válaszul az ország atomfegyver-kísérleteire. 

A Financial Timesnak nyilatkozó szankciós ENSZ-koordinátor úgy fogalmazott: ami most történik,  

az frontális támadást jelent a büntető intézkedések ellen, ami emiatt az összeomlás szélén áll. 

Az orosz kikötőben látott vízi járművek az észak-koreai flotta legnagyobb kapacitású hajói közé tartoznak, közülük több is szerepel az ENSZ tiltólistáján, vagyis elméletileg egyetlen állam sem fogadhatná azokat. Oroszország mégis éppen ezt teszi, az időzítés pedig nyilván nem véletlen: Putyin és Kim Dzsongun tavaly augusztusi megállapodása után Észak-Korea nagy tételben kezdett el fegyvert (elsősorban tüzérségi lövedéket) szállítani Oroszországnak. Akkor azonnal elindult a találgatás, hogy mit adhat cserébe az orosz elnök, arra azonban kevesen tippeltek volna, hogy az üzlet részét képezik majd a szankciókat felrúgó olajszállítások is.  

Ezt is ajánljuk a témában

Megkérdőjelezhető létjogosultság 

A tranzit, amelyet mind az öt észak-koreai hajó kikapcsolt jeladóval bonyolít le, a RUSI becslései szerint heteken belül eléri a 125 ezer hordós kereskedelmi tételt. Ez azért számít igen jelentős mennyiségnek, mert az ENSZ tiltóhatározata szigorúan megszabta Phenjan importkeretét, amit évi 500 ezer hordóban állapított meg. Észak-Korea eddig vagyonokat költött a szankció megkerülésére bonyolult, törvényen kívüli hálózatok és szellemflották segítségével. Mindez most megszűnt: az orosz szállítmányok beindulása várhatóan kielégíti az olajéhségét, egyben erőforrásokat szabadít fel, hogy gazdaságilag egy lépcsőfokot feljebb léphessen, vagy nagyobb erőbedobással folytassa az atomkísérleteket.  

A RUSI elemzője szerint egyértelműen cseremegállapodás történt, amely megszegi azokat az Észak-Koreára kivetett büntetőintézkedéseket, amelyeket Vlagyimir Putyin hét évvel ezelőtt személyesen írt alá. Ami pedig az ENSZ szankciós bizottságát illeti, komoly kérdések merültek fel mind a tilalmi rendszer, mind pedig a testület életben tartását illetően.  

*** 

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-72
2024. április 14. 02:46
🍓 ️ F­­o­r­­r­­ó­ l­­á­­­n­­yok sz­ex­­­et ak­ar­n­­­ak, ba­­sz­­­d m­­­eg ők­et 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
B_kanya
2024. március 28. 21:53
"billysparks 2024. március 28. 18:44 Putyin aláírta a Minszki szerződést is. A franciákkal, németekkel, angolokkal, amerikaiakkal együtt. És aztán?" Mondjuk azt nem tudta, hogy angolokkal és amcsikkal, azt hitték a ukránokkal :) Aztán mürkül, 'ollnde, porky és zselé is eldicsekedett, hogy egyiküknek sem volt esze ágában sem betartani a minszki megállapodásokat.
billysparks
2024. március 28. 18:44
Putyin aláírta a Minszki szerződést is. A franciákkal, németekkel, angolokkal, amerikaiakkal együtt. És aztán?
Spiritmonger
2024. március 28. 18:03 Szerkesztve
Jól teszik. Senkinek nincs semmi köze két szuverén ország egymás közti üzleteléséhez. Akinek ez nem tetszik, az így járt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!