Fordulat jöhet az építőiparban, ha érkeznek az EU-s források és csökkennek a kamatok

2024. február 14. 11:32

Az építőiparban fordulat várható az uniós források felhasználásának megindulásától, illetve a hitelezési aktivitás felfutásától, ami erőteljesen függ a jegybanki kamatcsökkentések ütemétől.

2024. február 14. 11:32

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Az építőipar havi növekedését segítette a kedvezőbb decemberi időjárás, ám teljesítménye ezzel együtt is 3,2 százalékkal zsugorodott az utolsó negyedévben, ami hozzájárult ahhoz, hogy a várt bővülés helyett a GDP az év végén csak stagnált negyedéves alapon. Decemberben mindkét építményfőcsoportban csökkent a termelés: az épületek esetében 6, míg az egyéb építményeknél 0,5 százalékkal. A múlt év egészét tekintve az építőipar termelése 5 százalékkal mérséklődött. 

Mi van a trendek hátterében? 

Az építőipar helyzetét több tényező nehezíti. 

A továbbra is magas jegybanki kamatkörnyezet, valamint a gazdasági bizonytalanság visszafogja a beruházási hajlandóságot, amelyet tovább nehezített az uniós források visszatartása. 

Emellett a magas energiaárak, valamint az alapanyagok drágulása miatt 15,9 százalékkal emelkedő építőipari termelői árak is a kereslet visszaesése irányába hatottak. A kereslet csökkenése az év végén sem eredményezte az árak mérséklődését, a tavalyi utolsó negyedévben éves alapon 9,2, míg negyedéves alapon 1 százalékkal nőttek az építőipari árak. 

Az EU-s források érkezése és a hitelezés segíthet 

A szerződések alapján az építőipar helyzete nem kedvező. A megkötött új kontraktusok volumene ugyan emelkedett éves alapon decemberben, azonban csak minimális mértékben, 0,6 százalékkal, az év végi szerződésállomány pedig ennek ellenére 23,5 százalékkal elmaradt megelőző évi szintjétől.  

Az építőiparban fordulat az uniós források felhasználásának megindulásától, illetve a hitelezési aktivitás felfutásától várható, ami erőteljesen függ a jegybanki kamatcsökkentések ütemétől.  

Fontos lenne ugyanakkor – a friss adatok szerint relatíve továbbra is érdemi szintű – építőipari áremelkedés visszafogása. Enélkül a várhatóan megjelenő kereslet nem jár együtt a termelési volumen felfutásával, inkább további áremelkedést indukál. 

 

Kapcsolódó:

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RasPutin
2024. február 14. 11:55
Ugye az orbáni oligarchák szinte mindegyike az építőiparban jeleskedik. Innen a nagy várakozás.
2024. február 14. 11:46 Szerkesztve
"Fordulat jöhet az építőiparban, ha érkeznek az EU-s források és csökkennek a kamatok+ Jó reggelt. És hozzáteszem, nem csak az építőiparban hanem a teljes magyar gazdaságban. Éppen Nagy Mártonnak kellene tudnia a legjobban hogy 12,5-10 százalékos jegybanki alapkamattal nincs gazdasági fejlődés.. Egyébként a németeknél nem fog, belátható időn belül nem fog javulni a gazdaság.Ahogy máshol sem( a háborús szankciók-így-működnek.Nem az oroszok mentek tönkre hanem Európa.) Viszont pl. a Covid helyreállítási alapot nem véletlenül hozták létre, Minden ország , a PIGS államok közül pl. Olaszország már száz milliárd eurót merítettek onnan, gazdaságaik élénkítésére. Magyarország egyedüliként ebből egy centet sem kapott. Ha ezekhez a pénzekhez is hozzáfér az ország, az a bizonyos 4-5 %-os GDP növekedés elérhető lesz.
Pernahajder
2024. február 14. 11:39
"Fordulat jöhet az építőiparban, ha érkeznek az EU-s források és csökkennek a kamatok" Fordulat várható akkor is, ha leszáll egy ufó és ad nekünk csilliárd űrpénzt. Remek elemzések jönnek mai nap, alig bírom már a röhögést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!