Újabb 21 ezerrel többen dolgoztak a múlt év végén a KSH szerint

2024. január 26. 10:49

Kedvezők maradhatnak az elhelyezkedési esélyek a 2024-es évben is. A Makronóm Intézet elemzője a friss, munkaerőpiaccal kapcsolatos KSH-adatokat értékelte. Várakozásai szerint a foglalkoztatottak száma az idei évben kismértékben tovább emelkedhet a gazdasági növekedés ismételt beindulásával.

2024. január 26. 10:49

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője 

Decemberben éves szinten további 21 ezer fővel, 4,724 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma. Ugyan a havi adatok visszaesést mutatnak, ezek kevésbé megbízhatók, így azokból messzemenő következtetést nem érdemes levonni. A megbízhatóbb háromhavi mozgóátlag azt mutatja, hogy a tavalyi év utolsó hónapjaiban magas szinten stagnált a foglalkoztatás.  

A múlt év egészét tekintve a foglalkoztatottak száma kismértékben, 29 ezer fővel, 4,724 millióra növekedett, ami mindenképp kedvező, amennyiben figyelembe vesszük, hogy a gazdasági teljesítmény, ha csak kismértékben is, várakozásunk szerint 0,5 százalékkal visszaesett az év egészét tekintve.  

A foglalkoztatás emelkedéséhez, illetve a visszaesés elkerüléséhez hozzájárulhatott az elmúlt évek beruházásainak termelőre fordulása, amely munkaerő-keresletet teremtett. Ezenfelül az is támogatta, hogy a munkaerőhiány – habár enyhült a belső kereslet mérséklődése miatt – több ágazatban is fennmaradt, így az állásvesztettek újra el tudtak helyezkedni. 

Hogyan alakult a munkanélküliségi ráta?  

A munkanélküliségi ráta a tavalyi negyedik negyedévben 4,4 százalékra nőtt, amelyre legutóbb 2021 elején volt példa, azonban ez továbbra is alapvetően alacsony szintet jelent. A ráta emelkedésében, figyelembe véve a foglalkoztatási szint kismértékű növekedését, az aktivitás fokozódása játszotta a fő szerepet.  

Ezt is ajánljuk a témában

 

Az aktívak számának bővülését a megélhetési költségek emelkedése indokolta a magas infláció nyomán. Éves szinten a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 4,1 százalékra nőtt. A növekedés minden korcsoportban megfigyelhető volt, a legnagyobb emelkedés a fiatalok körében történt, viszont a 12,8 százalékos ráta uniós összehasonlításban továbbra sem kiemelkedő, alacsonyabb, mint az EU-átlag (14,4 százalék) az első 3 negyedév adatai alapján. 

Ugyanakkor előre tekintve a fenti kedvező folyamatnak tekinthető, mivel az aktivitás fokozódása növeli a bevonható munkaerő-tartalék mértékét, ami támogatja a gazdasági kilábalást. 

Mi várható 2024-ben a munkaerőpiacon? 

Várakozásaink szerint a foglalkoztatottak száma az idei évben kismértékben tovább emelkedhet a gazdasági növekedés ismételt beindulásával. Ugyanakkor a munkaerőpiac kínálati oldala ma már korlátokba ütközik a demográfiai folyamatok nyomán, a meglévő munkaerő-tartalékokat nehezebb bevonni, valamint aktivizálni, ez pedig a munkaerőhiány erősödését vetíti előre.  

Ez viszont kedvező hatást gyakorolhat a bérezési folyamatokra, azon keresztül pedig a belső keresletre, támogatva a gazdaság bővülését. 

 A KSH adatai részletesen 

  • A munkanélküliek száma 2023 decemberében 207 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék volt. Tavaly – az év egészét tekintve – a munkanélküliek átlagos száma 203 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra nőtt. 
  • A 2023. október–decemberi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma 31 ezer fővel, 220 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 4,4 százalékra nőtt. A férfiak körében a munkanélküliek száma 113 ezer fő volt, a munkanélküliségi rátájuk 0,4 százalékponttal, 4,3 százalékra emelkedett. A nők közül 107 ezer állástalan volt, a munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal, 4,5 százalékra növekedett. 

 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsany-embere
2024. január 27. 18:31
Akkor mennyi a munkaerőtartaléka az országnak? 200 ezer? Ebből nemigen lesz 500 ezer, amennyit orbán az új gyárakba akar, igaz bayer már elkezdte behozni az indiai munkásokat. Jobb ha beletörődtök, hogy viktorka terve mindig is a külföldi vendégmunkások invitálása volt, a magyar már kevés hogy teljesítse az elvárt gazdasági mutatókat.
blackorion93
2024. január 27. 16:11
Dolgozzanak, dolgozzanak! Csak aztán tanuljanak meg magyarul xD
Zsolt75
2024. január 26. 20:51
Füles32. Az megvan, hogy a népességen belül?
files32
2024. január 26. 19:35
És ebben már benne vannak azok, akik, ha ide jönnek nem vehetik el a magyarok munkáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!