Úgy indultunk, hogy győzni fogunk

2023. december 20. 23:22

Évtizedekig azon ment a morfondírozás, hogy a Kelethez vagy a Nyugathoz igazodjunk, eszünkbe se jutott, hogy lehetne jól artikulált saját érdek- és értékrendünk – mondja György László. A kormánybiztossal egy meritokratikus Magyarországról és az Európában egyedülálló gazdasági filozófiáról beszélgettünk.

2023. december 20. 23:22
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Karácsonyi hangulatban van?
Már igen. A Mátyás-templomból jöttem ide. Amikor tehetem, ezzel indul a napom. Fantasztikus energiája és kisugárzása van annak a helynek. Túl sok olyan dolgunk van, amivel felpörgetjük, stresszeljük magunkat. A világban nő a feszültség, így még inkább megnő a béke jelentősége és az igény rá – magunkban és a környezetünkben egyaránt. Ez az ünnep ettől igazán értékes: békét teremtünk magunkban.

A világban zajló események cseppet sem békések.
Magyarország azonban a béke szigete, és arra törekszik, hogy az is maradjon. Ez különösen értékessé tette és teszi. Egyre többen vágynak ideköltözni Nyugat-Európából; olyanok, akik hozzánk hasonlóan szeretnének európai módon élni, azon hagyományok mentén, amelyek Európát naggyá tették az utóbbi ötszáz évben. Az értékválasztás mindenki életében meghatározó. Európa az utóbbi években mintha elfelejtette volna a saját értékeit. Egyre többen vannak, akik a külső körülmények miatt veszélyben érzik az európai identitásukat, ezért olyan helyet keresnek, ahol megőrizhetik. Magyarország ilyen hely, olyan sziget, ahol ragaszkodunk ezekhez az értékekhez.

Mert pragmatikusak vagyunk?
Mert pacifisták vagyunk, meritokratikusak, patrióták, és igen, pragmatikusak vagyunk.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!