Ennyibe kerül karácsony előtt a hús, a krumpli, a tojás és a sajt

2023. december 22. 09:30

Karácsony előtt mindenki igyekszik bevásárolni az élelmiszerekből is. Megvizsgáltuk, hogy mit, hol és mennyiért tudunk az ünnep előtti utolsó napokban beszerezni.

2023. december 22. 09:30

Vásárlási szokások 

Sokan vannak úgy, hogy nem szeretnek több üzletbe menni, ha élelmiszer-vásárlásról van szó, inkább csak beszaladnak egy nagy szupermarketbe, és mindent, amire szükségük van, megvesznek egy helyen. Mondván, hogy az idő pénz, és inkább kifizetik az időnként borsosabb árat, semmint, hogy 2-3 helyen kelljen parkolót keresni és a kasszánál sorban állni ebben a forgalmas időszakban. 

Ennek ellenére az ünnepek előtt is sokan vadásszák az akciókat a mobilappok, a kuponkódok és az akciós újságok segítségével. Ők jobbára már a boltba indulás előtt összeválogatják, hogy mire van szükségük, és hogy a kívánt termékeket hol tudják a legkedvezőbb áron megvásárolni. 

Az idei évben is elsősorban a Lidl, az Aldi, a Penny, az Auchan vagy a Tesco található a kedvezőbb árfekvésű ajánlatokat kínáló áruházláncok között, ha az átlagos fogyasztói kosarakat nézzük. 

De persze az olyan a hazai láncok, mint a Coop vagy a CBA is rengeteg ünnepi akcióval igyekszik a vásárlókat csábítani. 

Ha pedig valakinek nincs kedve vagy ideje az akciós újságokat böngészni, mégis szeretne a legjobb árakon vásárolni, akkor számukra ajánljuk az általunk most kipróbált arfigyelo.gov.hu weboldalt, ahol mindenki nyomon követheti az élelmiszerárak változását.  

A legfontosabb hozzávalók, és ezek jellemző ára 

Mégis mi szerepel azon a bizonyos élelmiszerlistán, amit az ünnepek alatt meg szeretnénk venni? A süteményekhez szükséges liszt, olaj és cukor biztosan minden olyan vásárló listáján rajta van, aki sütni tervez az ünnepek során. De ezek most mennyibe kerülnek?  

A liszt a mostani akciók alapján a Lidlben, a Pennyben és az Aldiban is 139 forint, míg az olaj szintén ezekben az üzletekben a legolcsóbb, 479 forint/l. A cukor azonban a Lidlben és az Aldiban a legolcsóbb, 299 forint. 

A főételekhez szükséges hozzávalókat sokan szeretik a hentesnél, a piacon vagy kisebb boltokban megvásárolni, ami olykor drágább, de jobb minőségűnek tűnhet. Ilyen a hal, a hús, a krumpli és a tojás. De ha mégis egy nagy üzletláncban szeretnénk megvenni ezeket, akkor a krumpli esetében a Lidl és az Aldi a legkedvezőbb áru (137forint/kg) és a legjobb minőségű választás. Míg a ponty 2749 forint/kg áron az Auchanban éri meg a legjobban, a tojás, a sertés- és csirkehús vásárlása esetén a Lidl és az Aldi a leginkább pénztárcabarát megoldás.  

Néhány alapvető termék ára az ünnepek előtti héten 

Megjegyzés: 

Az árakat böngészve kijelenthetjük, hogy az arfigyelo.gov.hu rendszert használva valóban gyorsabban fel tudjuk mérni, hogy mit hol érdemes megvásárolni, és az is jól látszik, hogy megéri hosszabb időt szánni a termékek beszerzésére és több nagyobb szupermarketet meglátogatni egy nagybevásárlás esetén. Hiszen az egyes árucikkek között lényeges árkülönbséget tapasztalhatunk.  

Forrás: arfigyelo.gvh.hu és akciós újságok; 2023. december 19–20.

A Makronóm Intézet időről időre felméri az élelmiszerártrendeket, legutóbb ősszel végeztek ilyen felmérést, amelyet itt olvashatnak.

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!