Hetilap

Nick Vujicic

A keresztényeknek részt kell venniük a politikában
V. évfolyam 38. szám

Több milliárd liternyi vizet használnak fel a techóriások, de már keresik a megoldást

2023. szeptember 17. 08:39

A ChatGPT-hez hasonló nyelvi modellek és a mesterségesintelligencia-rendszerek üzemeltetése rengeteg energiát és vizet igényel. Bár a szakértők igencsak aggódnak emiatt, a Microsoft és a Google, a terület legnagyobb szereplői azt állítják, hogy már dolgoznak a mesterséges intelligencia környezeti hatásainak csökkentésén.

2023. szeptember 17. 08:39
Drop of water
Kíra Fekete

A Makronóm Intézet elemzőjének írása.

Az Associated Press nemrégiben megjelent jelentése szerint a ChatGPT-hez hasonló MI-rendszerek miatt az adatközpontok körülbelül 500 milliliter vizet fogyasztanak minden egyes alkalommal, amikor egy felhasználó feltesz néhány kérdés. Tekintettel arra, hogy a chatbot népszerűsége gyorsabban növekszik, mint eddig bármi az internet megjelenése óta, ez nem elhanyagolható vízmennyiség, emiatt a szakértők és a környezetvédők is aggódnak.  

A ChatGPT a GPT-4 modelljeit az iowai Des Moines-tól nyugatra fekvő kukoricaföldek közelében található adatközpontokban képezte ki, ahol a Raccoon és a Des Moines folyókból származó vizet használják – olvasható a jelentésben. 

Azóta ez a nyelvi modell csak egyre több vizet igényel. Hivatalos jelentések szerint a Microsoft vízfogyasztása 2021 és 2022 között 34 százalékkal ugrott meg, valószínűleg az MI miatt. Fő versenytársa, a Google ugyanebben az időszakban 20 százalékos vízfogyasztás-növekedésről számolt be. Csak hogy perspektívába helyezzük,  

ez a növekedés a két vállalatot nézve összesen 6,435 milliárd liter vizet jelent. 

Az OpenAI eddig titkolta adatközpontjának lokációját, ám a helyieknek eléggé feltűnt, hogy valami nagyon megváltozott. „A Des Moines-i vízművek lakossági díjai 2007 óta közel 80 százalékkal emelkedtek” – jelentette az Axios 2022 áprilisában. 

Egyes szakértők szerint ez rávilágít a gyorsan fejlődő, egyre nagyobb számítási teljesítményt igénylő mesterségesintelligencia-technológia negatív hatásaira. „A legtöbb ember nincs tisztában a ChatGPT erőforrás-felhasználással” – mondta Shaolei Ren kutató az AP-nek.  

Már a megoldáson dolgoznak a techóriások 

A technológiai vállalatok már igyekeznek csökkenteni a környezeti károkat. A Google például azt állítja, hogy adatközpontjai energetikailag 60 százalékkal hatékonyabbak az iparági átlagnál.  

A Microsoft közleményében azt írta, hogy dolgozik a hatékonyság további javításán, és 2030-ra 100 százalékban szénmentes energiára kíván áttérni. A Microsoft 2022-es fenntarthatósági jelentése szerint a vállalat 2030-ig teljesíti vállalásait, amelyek között szerepel, hogy az év végére szén-dioxid-negatív hulladékmentes vállalattá válik 

A Microsofthoz hasonlóan 2023-ban a Google is azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra nettó nulla kibocsátást ér el, ami nem kis munka, hiszen akár tízmillió tonnányi szén-dioxid-termelést kell hét éven belül nullára redukálnia. 

Az MI-képességek növekedésével a technológiai cégeknek sürgősen dolgozniuk kell a hatékonyság növelésén. Érdemes minél hamarabb átállniuk megújuló energiára és találniuk kell alternatív hűtési technikákat is. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: shutterstock

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.


 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik