Milyen volt az aratás? Így teljesít a magyar agrárium és élelmiszeripar

2023. augusztus 10. 12:34

Idén a magyar agrár- és élelmiszeripar kedvező termésátlagokkal számolhat, de a termelési költségek emelkedése és az élelmiszer-infláció csökkenése miatt sajnos kihívásokkal is szembesülhetünk. Az állattenyésztés erősödik,míg a gabonaágazatnak a hatékonyság növelése lesz a kulcs a nyereségességhez.

2023. augusztus 10. 12:34
Aratás
Matus Tibor
Matus Tibor

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága háromhavonta tesz közzé elemzéseket, amelyeknek az elsődleges célcsoportját az agrárágazatok szereplői jelentik. A frissen, július végén közzétett anyagból kiderül, hogy az idei gabonatermelés  átlagos hozamon felüli lehet. Az állattenyésztők szerint is jó irányba halad a gazdaságuk, így a jövőt tekintve bizakodók. 

Javult az MBH AgrárTrend Index

Az MBH AgrárTrend Index 2023 második negyedévében a maximális 48-ból 31 pontra emelkedett. Ez az érték utoljára 2022 elején volt ilyen magas szinten,

 mielőtt a szomszédunkban dúló háború, az energiaárak emelkedése és az inputanyagok drágulása kedvezőtlenül érintette volna a globális és a hazai élelmiszeripart.

Idén a második negyedévben csaknem az összes alágazatban javultak az eredmények, különösen az állati termékpályák erősödtek. Némelyik termékpálya már közelít az egyensúlyi szinthez, ami 3-5 százalékos növekedést, valamint stabil ár- és jövedelmi viszonyokat jelent, amelyek elengedhetetlenek a stabil gazdasági helyzet fenntartásához.

A kukoricatermés gazdag lehet idén

Az elmúlt év nagy aszálya után az idei időjárás kedvező volt Magyarországon, amely a hazai agrárium legnagyobb kibocsátását előállító szántóföldi ágazatoknak kedvezett.

Az árpabetakarítások mennyisége az ötéves átlaghozamát – 5,5 tonna/hektárral – ugyan meghaladta, ám ez nem elégítette ki a termelők elvárásait. A búza betakarításakor is éppen 5,5 tonna/ hektárra számítanak. A kukorica tavaly az aszály miatt javarészt tönkrement, ám az idén jelenleg még jó állapotban van, így bizakodók a termelők a hozamot illetően, és közel 8 tonnás termésátlagot jósolnak. 

Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, Hollósi Dávid úgy véli, panaszra nincs ok, de az árak elmaradnak a várttól. Szerinte itt a probléma a termelési költségekkel van, emellett az idei hozamot a 2022-es inputárak is terhelik. Mai viszonylatban egy hektár gabona kitermelése 500 ezer forintba kerül, ám ezzel együtt a bevételek nem növekednek. 

Az elmúlt időszakban a nemzetközi tőzsdéken néhány termény ára emelkedni kezdett, ami az Európát és más világrészeket érintő komoly aszályhelyzetnek és Oroszország döntésének, hogy kilépjen az ukrán gabona tengeri exportját lehetővé tévő egyezményből, tudható be. A frissen aratott termények rövid tárolása jó stratégia lehet, de fontos kiemelten hangsúlyozni, hogy a termelőknek nem feladatuk a készletekkel való spekuláció.

Állattenyésztés és tejtermelés hullámvasúton, a sertéstermékpálya kiemelkedő

Jó a kezdet az állattenyésztésben és az értékesítésben az első fél évben, de a tejágazatban nagy árcsökkenés tapasztalható, ami miatt a hullámvasúton száguld az ágazat. Javult a kelet-magyarországi tejtermelők helyzete, hiszen a bőséges csapadék segíti a takarmánytermesztést, így a tejár is csökkent 50 forinttal.  Mindezek következtében már nem kell a nyugati régióból vásárolniuk takarmányt. 

 

A sertéstermékpálya kiemelkedően teljesít, de Hollósi óvatosságra int a hosszú távú sertéstenyésztéssel kapcsolatban.

 

Jó eladások, de munkaerőhiány a kertészetekben, ígéretes év a borászatban

Az élelmisz erbolti keresletek visszaesése kihatott a termelőkre is, ám többnyire kielégítők az értékesítési feltételek a kertészetek számára. Hollósi Dávid kiemelte a munkaerőhiányt, ami az ágazatot állandóan jellemzi, és azt javasolja, hogy a gazdaságoknak érdemes lenne mérsékelni a munkaerőtől való függőségüket is. Mindezt a gépesítéssel lehet leginkább elérni, ami pótolná a kétkezi munkavállalók utáni vadászatot, akik nemritkán csupán hatalmas összegekért hajlandók efféle munkát végezni. 

A borászat tekintetében viszonylag jónak  mondható a helyzet, a szőlőtermés jónak ígérkezik. Emellett a borászatok palackozási feltételei is kedvezőbbek – az élelmiszerlánc más ágazataihoz képest – az alacsonyabb adó miatt.

Változások az élelmiszerárakban: az árstop megszűnt, új intézkedések lépnek életbe

Az élelmiszerárstop megszűnt, így az online árfigyelő rendszer bevezetése, a kötelező akciózás 15 százalékra emelése és akcióárképzés-változás jellemzi 2023 augusztusát. 

A sertéságazatban és a malomiparban csökkenést tapasztaltak a termelési mennyiségek terén. Az árstopok elsősorban a boltok nyereségességét befolyásolták, de az érintett termékek esetén az üzletek nem szenvedtek súlyos veszteségeket. Azokon a termelői területeken, ahol erős a feldolgozói integráció, jobban sikerült védeniük az árakat. Az árstop hatására a szabályozott termékek iránti kereslet megnőtt, például a tej iránti kereslet 80 százalékkal emelkedett, viszont a tejföl, a sajt és a túró iránt érezhetően kevesebb volt az érdeklődés.

Ezek alapján az agrár- és élelmiszeripari szakértők a MBH Banknál úgy vélik, hogy bár az intézkedések miatt több termék ára csökkenhet, és a boltokban tapasztalható keresletcsökkenés egyelőre nem enyhül, az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom további visszaesésére számítanak az év második felében. Ennek eredményeként az élelmiszer-inflációs mutató akár már december előtt egy számjegyűre is csökkenhet.

Eredeti cikk megjelent a makronom.eu oldalán. 

Címlapfotó: shutterstock

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pesszimista
2023. augusztus 11. 22:03
Kainirisnek: a kisebb termelőnek /kb. 1000 ha -ig általában / legtöbbször nincs tároló kapacitása, bértárolást meg újabban nem vállalnak, így kénytelen eladni a kombájntól, ahogy veszik. A nagy ZRT -ék előnyben vannak , mert nekik van tárolójuk.
NDAP1945
2023. augusztus 11. 12:38
Soros miatt van az élelmiszer drágulás, nem a kormány miatt, csak a sok libsi tulhulye hogy ezt felfogja
pesszimista
2023. augusztus 11. 12:29
János Kovácsnak: Nem annyi hanem 15 ezer volt tavaly, az idei 6 ezer az stimmel.
pesszimista
2023. augusztus 11. 12:07
Az időjárás szerepe a növénytermelés egyik meghatározója Annak idei kedvező alakulása szerint, a gazdák jobb eredményre számítottak. A másik fő elem az agrotechnika viszont sokat romlott Felsorolok néhányat az okokból: 1. Az állattenyésztés csökkenése a a takarmánynővények vissza szorulását jelent, ami miatt nincs vetésforgó 2A tápanyag visszapótlást szinte kizárólag a műtrágya jelenti, ami nagyon megdrágult 3 Az öntözés a jól gépesíthető szántóföldi növényeknél nem éri meg. Az élelmiszer termelés a könnyen gépesíthető szántóföldi növényeki kivételével vissza szorult, ami meglátszik azok inflációján is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!