Az élelmisz erbolti keresletek visszaesése kihatott a termelőkre is, ám többnyire kielégítők az értékesítési feltételek a kertészetek számára. Hollósi Dávid kiemelte a munkaerőhiányt, ami az ágazatot állandóan jellemzi, és azt javasolja, hogy a gazdaságoknak érdemes lenne mérsékelni a munkaerőtől való függőségüket is. Mindezt a gépesítéssel lehet leginkább elérni, ami pótolná a kétkezi munkavállalók utáni vadászatot, akik nemritkán csupán hatalmas összegekért hajlandók efféle munkát végezni.
A borászat tekintetében viszonylag jónak mondható a helyzet, a szőlőtermés jónak ígérkezik. Emellett a borászatok palackozási feltételei is kedvezőbbek – az élelmiszerlánc más ágazataihoz képest – az alacsonyabb adó miatt.
Változások az élelmiszerárakban: az árstop megszűnt, új intézkedések lépnek életbe
Az élelmiszerárstop megszűnt, így az online árfigyelő rendszer bevezetése, a kötelező akciózás 15 százalékra emelése és akcióárképzés-változás jellemzi 2023 augusztusát.
A sertéságazatban és a malomiparban csökkenést tapasztaltak a termelési mennyiségek terén. Az árstopok elsősorban a boltok nyereségességét befolyásolták, de az érintett termékek esetén az üzletek nem szenvedtek súlyos veszteségeket. Azokon a termelői területeken, ahol erős a feldolgozói integráció, jobban sikerült védeniük az árakat. Az árstop hatására a szabályozott termékek iránti kereslet megnőtt, például a tej iránti kereslet 80 százalékkal emelkedett, viszont a tejföl, a sajt és a túró iránt érezhetően kevesebb volt az érdeklődés.