NATO-főtitkár: kellene még félmilliárd dollárt küldeni évente Ukrajnának

2023. április 07. 21:38

Jens Stoltenberg szerint a szövetségeseknek a fegyvereken kívül még 543 millió dollárnyi segélyt is kellene biztosítani Kijevnek, hogy az ukrán hadsereg minél hamarabb NATO-kompatibilis legyen.

2023. április 07. 21:38
null
Révész Béla

A NATO főtitkára a tagállamok átfogó segélycsomagjának folyamatos bővítését szeretné elérni, amely a halálos fegyverek szállításán kívüli felajánlás részeként többek között alapvetően rövid távú segélyeket, logisztikai elemeket és védelmi felszereléseket tartalmaz. Információk szerint ennek elsődleges célja az lenne, hogy Kijev hosszú távú támogatásával a szövetség elősegítse az ukrán haderő modernizációját és a valamikori NATO-csatlakozásához szükséges interoperabilitási feltételek teljesítését. Ez utóbbi azért is lényeges, mert az ukrán hadsereg teljesen kezd kifogyni az egykori szovjet fegyverrendszerekből, ezért egyre inkább a NATO-kompatibilis megoldásokat kell szem előtt tartania.

Stoltenberg szerint egy széles körű Ukrajna-program haladéktalan kidolgozására van szükség, hogy a NATO mindenben segíteni tudja a háborús ország beilleszkedési szándékait. A részletek egyelőre nem tisztázottak, ahogyan az sem, hogy a főtitkár által javasolt évi félmilliárd eurós (543 milliárd dolláros) plusz keret milyen arányban oszlik majd meg a tagállamok között, amelyek közül sokan még a tíz évvel ezelőtt tett vállalásaikat sem teljesítették a költségvetés területén.

A friss NATO-jelentés szerint Magyarország az élre tört

Bár még nem érte el a 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetést, Magyarország a tavalyi összeg 48 százalékát fordította haditechnikai eszközbeszerzésre és fejlesztésre, ezen a téren pedig abszolút listavezető a NATO-n belül.

Tűzoltó leszel s katona

A támogatás azonnali bővítésén túl Stoltenberg már a háború utáni Ukrajna iránti elkötelezettséget is prioritásként kezeli. Mint mondta, ha vége a konfliktusnak, a NATO hosszú távú partnerséget tervez kialakítani Kijevvel, segítve, hogy Ukrajna egyre közelebb kerüljön a szövetséghez a reformok végrehajtásával, a védelmi és biztonsági rendszerek és intézmények modernizálásával, nem utolsósorban pedig a korrupció elleni küzdelemmel.

Ami Ukrajna NATO-tagságát illeti, a kijevi követelések hangereje csillapodik, miután a NATO világosan az ukrán kormány értésére adta: nincs miről tárgyalni addig, ameddig országa háborúban áll, de a békekötés után is csak óvatos lépésekkel lehet haladni.

Ukrajna de facto NATO-tagnak tartja magát

Drón-hadsereget és NATO-kompatibilis fegyvergyártást akar létrehozni Ukrajna - közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a napokban.

Ennek ellenére a szövetség hosszú távon elkötelezte magát Ukrajna támogatásában, többek között védelmi rendszerének erősítésével, hogy a jelenlegi háború után megakadályozzák az orosz agresszió megismétlődését. Ennél tovább Stoltenberg nem mert menni Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban, konkrét időpontja nincs és nem is lehet az ukrán meghívónak, arra ugyanis az ország semmilyen formában, sem anyagi erőforrásokban, sem a demokratikus normák terén nem áll készen. 

„Miközben 1300 magyarországi iskolában és óvodában fogadunk be Ukrajnából menekült gyerekeket és diákokat, aközben Ukrajnában 99 magyar általános és középiskolát fenyeget a bezárás veszélye az ukrán oktatási törvény miatt. 
2015 óta Ukrajnában számos olyan jogszabály született, amelyek lépésről lépésre sértették meg és csökkentették az anyanyelvhasználathoz kapcsolódó kisebbségi jogokat.
Az elmúlt nyolc évben folyamatosan kaptuk az ígéreteket az ukrán hatóságoktól, hogy meg fogják oldani ezt a problémát, azonban valójában nem tettek semmit. 
Ilze Brands Kheris, az ENSZ emberi jogokért felelős főtitkárhelyettesének világossá tettem, hogy Magyarország egyetlen esetben sem fogja tudni támogatni Ukrajna transzatlanti és európai integrációját, amíg a kárpátaljai magyar iskolák veszélyben vannak.”


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, 2023. március 24. 

Fotó: Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára 
MTI/EPA/Olivier Hosler

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2023. április 08. 20:11
Talán az a köze, hogy számít a pénz visszaosztására.
lemez
2023. április 08. 20:11
Az usa az újabb gyarmatát europát akarja még jobban tónkretenni.Ti sksrtok háborúzni nem europa,nehogy már még tóbb védelmi pénzt fizessúnk?Már eléggé kinyirtatok bennúnket,mi kellenne még.Amerika fegyvergyártó cégek és a palagáz robbantói 70-80%-os extraprofitot értek el tavaly.Fizessétek ti a háborútokat,ez már maffiamódszer amit az usa csinál.
falcatus
2023. április 08. 20:11
"be i9s fogják venni a NATO-ba.." Lengyelországban új tervet mutattak be Ukrajna gyors felosztására Rzeczpospolita vezércikkben sürgette Ukrajnát, hogy váljon a "nagy lengyel állam" részévé Ukrajna egy "nagy és erős lengyel állam" részévé válhat, hogy hatékonyabban lépjen fel Oroszország ellen Kelet-Európában -írta Tomasz Grzegorz Grosse, a Rzeczpospolita rovatvezetője. "Lengyel szakértők a történelmi Rzeczpospolita helyreállítását tanácsolják. Ez mély együttműködést jelent térségünk országai között, elsősorban Lengyelország és Ukrajna között. Akkor Kijev EU- és NATO- csatlakozásának kérdése magától dőlne el" – lelkesedett a rovatvezető. Véleménye szerint egy ilyen Varsó javára kialakított "háború utáni megállapodás" "stabilitást és biztonságot" kellene, hogy biztosítson. Lengyelország és Ukrajna uniója lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok ne forgácsolja szét az erőforrásait és felkészüljön az aktívabb műveletekre a csendes-óceáni térségben – zárta gondolatait Grosse.
Chardonnay99
2023. április 08. 20:10
Mit vacakolunk rongyos félmilliárddal, küldjünk mindent amink van Ukrajnába. Aztán ugyanúgy eltűnik a semmibe, mint a félmilliárd, viszont az amerikai cégek mindent olcsón felvásárolhatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!