Elon Musk: A mesterséges intelligencia elpusztíthatja a civilizációnkat

2023. április 22. 07:41

Elon Musk szerint veszélyesebb a mesterséges intelligencia, mint egy hibás repülő, hiszen akár az egész civilizációnkat elpusztíthatja az MI. 

2023. április 22. 07:41
null

Musk szerint valós veszélyt jelent a fejlett mesterséges intelligencia

A Fox News egyik műsorában adott interjújában Elon Musk, a Tesla-vezér azt mondta, hogy az embereknek „óvatosnak kell lenniük a mesterséges intelligenciával (MI)”, és azt tanácsolta, hogy legyen az MI felett valamilyen kormányzati felügyelet, mivel a technológia így önmagában, őrizetlenül „veszélyt jelent a lakosságra”.

Az interjú alapján készült riportban a Fox News idézte Muskot: „Az MI veszélyesebb, mint mondjuk egy rosszul tervezett repülőgép vagy autó. Azért gondolom így, mivel megvan a lehetősége – bármennyire is alacsonynak tartjuk az esélyét – annak, hogy elpusztítja a civilzációnkat”.

A milliárdos nem először beszél a fejlett mesterséges intelligencia efféle szélsőséges, szerinte mégis nagyon is lehetséges kockázatairól. Korábban már hasonlította az MI-t nukleáris robbanófejekhez, és kritizálta az OpenAI vállalatot, amelynek egyébként korábban társalapítója volt. 

Bagoly mondja verébnek?

Miközben Musk kritizálja az MI „túl gyors” fejlesztését, állítólag éppen saját generatív MI-projektjének létrehozásán dolgozik. A Tesla vezérigazgatója a Financial Times elmondása szerint máris mérnököket toboroz a legjobb kutatólaboratóriumokból, köztük az Alphabet DeepMindból az X.AI nevű céghez – állítja az Insider.

Musk az interjúban röviden beszélt a saját MI-fejlesztési terveiről, és elmondta Carlsonnak, hogy a „TruthGPT”, vagyis „egy maximálisan igazságkereső mesterséges intelligencia megalkotását tervezi, amely megpróbálja megérteni az univerzum természetét”.

 „Úgy gondolom, hogy ez lehet a legjobb út a biztonság felé abban az értelemben, hogy egy olyan mesterséges intelligencia, amely törődik az univerzum megértésével, valószínűleg nem fogja megsemmisíteni az embert, mivel mi is az univerzum érdekes része vagyunk”.

Borítókép: MTI/EPA/George Nikitin

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik