Egyetlen ábrán az Ukrajnának harckocsikat szállító országok

2023. március 19. 08:30

A donorállamok közül többen visszatáncoltak az ígéretekből. Az ukránok 300 harckocsit kértek, azonban a Nyugat küldeménye a közelében sincs ennek a számnak.

2023. március 19. 08:30
null

Ukrajna 2022 végén 300 harckocsit és 600-700 harcjárművet kért a nyugati szövetségesektől ahhoz, hogy „megnyerje a háborút”. A NATO-államok sokáig vonakodtak teljesíteni a tankokra vonatkozó követelést, így inkább a harcjárművek terén mutatkozott előrelépés. Végül Nagy-Britannia törte meg a jeget, amikor bejelentette, hogy 14 Challenger 2-t küld Kijevnek. 

A legnagyobb várakozással mindenki Berlint figyelte, először azért, hogy engedélyezi-e a többi országnak a német gyártmányú Leopardok Ukrajnába küldését, utána azért, hogy Scholz vajon hajlandó-e a saját készletekből is átengedni, s ha igen, mennyit? A németek hosszas hezitálás – és az USA hasonló ígéretének gondos bevárása – után végül mindenre rábólintottak, így megkezdődhetett a nagy tankkeringő Ukrajnáért.

Ahogy telnek a hetek, egyre inkább úgy tűnik, egyes országok jobbak az ígérgetésben, mint a teljesítésben. A Statista ábráján  nem jelölték azokat az államokat, amelyeknek alábbhagyott a lelkesedése, és úgy döntöttek, mégsem küldenek saját készletükből tankokat Ukrajnának, azokat azonban igen, akik máris túl vannak néhány darab szállításán, vagy éppen szervezik azt. 

Infografika: Statista
Infografika: Statista

A héten befejezték Spanyolországban az ukrán katonák négyhetes, Leopard 2 harckocsis kiképzését, így Madrid „igyekszik” a beígért tízből hat darab harckocsit még a tavasz folyamán el is küldeni. Lengyelország már kevesebbet teketóriázik, a 14 Leopardból már le is szállított párat az ukrán határra, április végéig pedig további tizenhatot tervez küldeni. A sort Németország folytatja a maga beígért tizennyolc ragadozójával, míg Portugália – lehetőségeihez képest szép teljesítménnyel – három darab Leopardot fog szállítani.

Ez így összességében 57 darab Leopard, beleszámítva azt is, amelyek Lengyelországban éppen javítás alatt állnak, és csak későbbi időpontban lesznek szállíthatók.

Hol a többi felajánlás?

Hollandia – amely eredetileg 18 harckocsit ígért – visszavonta ajánlatát, mivel a nála lévő Leopardokat lízingeli a németektől, akik azonban ilyen formában nem adtak engedélyt a szállításra. Dánia és Finnország is visszavonulót fújt, a két ország arra hivatkozik, hogy a saját védelmi képessége és a missziós kötelezettségek miatt minden darab harckocsijukra szükség van. 
Svédország tíz darabot ígért, de a NATO-csatlakozás körüli kavarodásban most nem ezt tekinti prioritásnak. Norvégia összesen nyolc harckocsival szállt be a licitbe, ám ezeknek a szállítására semmiféle határidőt nem tűztek ki, ahogyan az Egyesült Királyság 14 darab Challengerére sem – így ezek sorsa egyelőre teljesen bizonytalan.

A végére maradt az Amerikai Egyesült Államok, amely folyamatosan nyomás alatt tartotta Berlint a Leopardok miatt. Joe Biden Scholz kérésére rábólintott az M1 Abrams harckocsik szállítására, majd – amikor a német kancellár igent mondott Ukrajnának – halkan hozzátette, hogy az amerikai harckocsik szállításánál előfordulhat, hogy csak év végére érnek Ukrajnába. 

Fotó: MTI/EPA/Pool/Bloomberg/Hollie Adams

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2023. március 20. 17:18
"A héten befejezték Spanyolországban az ukrán katonák négyhetes, Leopard 2 harckocsis kiképzését..." Hahaha! Aztán az ukrán katonák úgy döntöttek, hogy inkább a Costa Brava-n maradnak, vagy Lloret de Mar-ban. Refugees Welcome
Menhetten
2023. március 20. 17:18
Bátor nők!.. https://scontent.fbud4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/334938029_3053585061602460_7833455121647838143_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=0ONhOcUuaDcAX-2VBIq&_nc_ht=scontent.fbud4-1.fna&oh=00_AfDkHhPYe5tsOCv1amBKJLHcy4yVX_teCHbwxYPZLz3l6A&oe=641DB242
Menhetten
2023. március 20. 17:18
És a miseborral milyen felelősség jár?..
Akitlosz
2023. március 20. 17:11
Amerika jól beszopatta Németországot és az európaiakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!