Rekordosztalékot fizet ki a Sberbank a hűségért cserébe

2023. március 21. 09:41

A legnagyobb orosz bank megköszönte a részvényesek bizalmát, és mintegy 2700 milliárd forintnak megfelelő rubelnyi osztalékot javasol kifizetésre.

2023. március 21. 09:41
null

Az orosz állami tulajdonban lévő Sberbank a minap egy rendkívül hatásos, a pénzügyi szankciók megkerülésére alkalmas trükkel hívta fel magára a figyelmet, nem sokkal utána pedig German Gref szavai okoztak általános felhördülést. 

A bank elnök-vezérigazgatója bejelentette: az igazgatótanács részvényenként 25, összességében 565 milliárd rubel osztalék kifizetését javasolta. Gref magyarázata szerint a tavalyi évben 80 százalékos visszaesést könyvelhetett el a pénzintézet, köszönhetően a szankciós politikának, amely átmenetileg megrengette az orosz pénzügyi szektort, éppen ezért – hasonlóan a többi állami nagyvállalathoz – osztalékot sem fizetett. A pénzügyi sokk elcsitulásával aztán a dolgok a helyükre zökkentek, a részvények pedig az elmúlt öt hónapban 70 százalékot erősödtek. 

„Azok a befektetők, akik a legnehezebb időszakban, 2022 tavaszától őszig hittek bennünk, a lehető legmagasabb osztalékot kapják most. Így köszönjük meg a bizalmat” – mondta a bankvezér, hozzátéve: a rekordösszeg kifizetésének már a lehetősége is óriási esemény nem csak a részvényesek, de az egész orosz tőzsde számára.

Fotó: Vlagyimir Putyin és German Gref, a Sberbank elnök-vezérigazgatója 2023. március 7-én.
MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
georgebenson
2023. március 25. 12:48
Szerencsére az amerikai és svájci bankrendszer tökéletesen működik, nekik háborúra sincs szükségük ahhoz, hogy maguk alá szarjanak. :) A feketéző közgazdászoknak akik szerint a szankciók működnek, csak annyit: a szankciók előbb teszik tönkre egész Európát mint Oroszországot. Az amerikai kormány több magas rangú tisztségviselője is elismerte, hogy az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók eddig gyakorlatilag teljesen hatástalannak bizonyultak. Írja a CNN...
Armageddon
2023. március 23. 21:10
Orosz belügy, leszarjuk. Milyen vastag a Putyin cipőjének a sarka?
veszettfejsze
2023. március 23. 01:18
Lefordítom pénzügyi ismeretterjesztő nyelvezetre: A Sperbanknál fosnak.
Nehidd El
2023. március 21. 10:09
A szankciók működnek. E részvényeseknél jobban már csak azok jártak, akik az amerikai fegyver-, olaj- és gáziparra tettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!