A bécsi békecsúcs öt tanulsága
Gerhard Schröder és Orbán Viktor a Weltwoche vendége volt. Bauer Bence írása.
A szokatlanul nagy áremelkedések a német gyorsbüféket sem kímélik. Ha úgy akarnánk eladni a kebabot, hogy az fedezze a költségeinket, legalább kilenc euróra (mai áron közel 3500 forintra) kellene emelnünk az árainkat – nyilatkozta egy frankfurti gyorsbüfés. Az egykor még sok helyütt 5 euró alatt kínált dönert pedig hamarosan sehol sem lehet majd találni.
Juhász Imre írása a Makronómon.
A Németországban a múlt évben bekövetkezett szokatlanul magas áremelkedések a gyorsbüféket sem kímélik. „Ha úgy akarnánk eladni a kebabot, hogy az fedezze a költségeinket, legalább kilenc euróra kellene emelnünk az árainkat”, nyilatkozta egy a közelmúltban a hesseni tartományi tévé által sugárzott riportban egy frankfurti gyorsbüfés. Akinek a vásárlói közül sokan megértették az áremelések okát, ugyanakkor – mint a gyorsbüfés fogalmazott – „némely vevő számára a döner kebab olyan alapvető élelmiszer, amelynek nem lenne szabad hat eurónál többe kerülnie”. Jól kell tehát kalkulálni ahhoz, hogy a vásárlók ne maradjanak el, mert hirtelen elviselhetetlenül magasra emelkedtek az árak.
Az energiaárak mellett az élelmiszerek magas beszerzési árai is gondot okoznak – nem csak Magyarországon, ahol talán már tetőzhetett az infláció – a gyorsbüféket működtetőknek. „Csak a paradicsomárak 65 százalékkal emelkedtek” – mondta a műsorban megkérdezett gyorsbüfé-tulajdonos. Mindeközben a gabonafélék ellenértéke a 2022. februárihoz képest 24,3, a zöldségféléké mintegy 20 százalékkal emelkedett, míg a marha- és a borjúhús nagyjából 20 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban a németeknél.
„Jelenleg olyan helyzettel állunk szemben, amelyben különösen az ukrajnai háború miatt jó néhány ár – köztük az importáruk ellenértéke is – jelentősen emelkedett” – nyilatkozta Karsten Sandhop, a Szövetségi Statisztikai Hivatal szakértője. Szerinte egyrészt az ellátási keresztmetszetek szűkösségének a kínálatra gyakorolt hatására, másrészt a személyi kiadások emelkedésére vezethető vissza a drágulás, utalva arra, hogy tavaly ősszel Németországban 12 euróra emelték a minimális órabért, amit természetesen szintén áthárítanak a vásárlókra. Ráadásul az éttermekben és a büfékben étellé feldolgozott alapanyagot előzetesen meg kell főzni és hűtőkamrában tárolni, napközben a nyárs egész nap forog, fogyasztja a drága energiát, mindez további jelentős költségtényező.
A riport szerint a legolcsóbb döner kebab a német városok közül ma Brémában kapható, ahol az átlagár 6,17 euró, Berlinben viszont meghaladja a 7 eurót. Ez azonban az előállítási költségek növekedése esetén tovább emelkedhet: az átlagár fél év múlva alulról súrolhatja a 10 eurós határt, 5 euró alatti dönert pedig hamarosan sehol sem lehet majd találni.
Címlapfotó:123rf.com