Juhász Imre írása a Makronómon.
írása a Makronómon.A Németországban a múlt évben bekövetkezett szokatlanul magas áremelkedések a gyorsbüféket sem kímélik. „Ha úgy akarnánk eladni a kebabot, hogy az fedezze a költségeinket, legalább kilenc euróra kellene emelnünk az árainkat”, nyilatkozta egy a közelmúltban a hesseni tartományi tévé által sugárzott riportban egy frankfurti gyorsbüfés. Akinek a vásárlói közül sokan megértették az áremelések okát, ugyanakkor – mint a gyorsbüfés fogalmazott – „némely vevő számára a döner kebab olyan alapvető élelmiszer, amelynek nem lenne szabad hat eurónál többe kerülnie”. Jól kell tehát kalkulálni ahhoz, hogy a vásárlók ne maradjanak el, mert hirtelen elviselhetetlenül magasra emelkedtek az árak.
Vitathatatlan, hogy a törökök által üzemeltetett gyorsétkezdék az elmúlt évtizedekben a németországi étkezési kultúra szerves részévé váltak. Vita legfeljebb a döner kebab megjelenésének helyéről és időpontjáról van. Egyes források szerint az elsőt 1969-ben Stuttgart közelében, Reutlingenben kínálták a gyors étkezésre vágyóknak; más források szerint azt egy Kadir Nurman nevű török bevándorló találta fel, és a berlini Zoologischer Garten közlekedési csomópont közelében a hetvenes évek elején nyitotta meg az első, döner kebabot értékesítő gyorsbüfét. A forgó fémnyárson sütött, általában pitába helyezett és különféle zöldségfélékkel ízesített darált birka-, marha- vagy borjúhús idővel Közép-Európa más országaiban, az utóbbi években Magyarországon is elterjedt, és figyelemre méltó népszerűségre tett szert.
Németország vendéglősei megszenvedik a magas inflációt. Az idén februárban a fogyasztói árak 8,7, ezen belül az élelmiszerárak mintegy 20 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.