Érdemben növekedett az ipari termelés

2023. február 07. 13:14

A várakozásoknál jobb ipari termelési adatok láttak ma napvilágot. A munkanaphatástól megtisztított, tavaly decemberi termelés 5,7 százalékkal nőtt.

2023. február 07. 13:14
null

A február 7-én közzétett adatok szerint 2022 decemberében az ipari termelés volumene 2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

A KSH ma reggeli közlése szerint munkanaphatástól megtisztítva

a termelés nem kevesebb mint 5,7 százalékkal emelkedett

ez jobb, mint ami a korábbi várakozásokból kirajzolódott.

A statisztikai hivatal magyarázata szerint a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében. 

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 novemberéhez mérten 3,8 százalékkal bővült.

2022-ben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal nagyobb volt, mint 2021-ben.

Forrás: KSH 

Az ipar mely szegmense volt erős decemberben?

A friss adatokra visszatérve: a hivatal értékelése szerint a legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártásának kibocsátása jelentősen nőtt, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában csökkent a termelés volumene.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben – az előző hónaphoz viszonyítva – 3,8 százalékkal emelkedett.

Forrás: KSH

(Címlapfotó:123rf.com)

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2023. február 07. 18:39
Decemberben nem kéne annyira komolyan venni a munkanaphatást :))) Sok helyen a tervezett leállások, éves leltárok ideje is ez, mivel középvezetéstől fölfelé úgyis "beszámíthatatlan" a vállalat, de a vevőknél, beszállítóknál pont ugyanez a helyzet. A pénzügykontrolling meg nagyon is szeret tiszta lappal kezdeni, meg nyugisan évzárni, és tökéletesen igazuk van ebben :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!